Kajian rawatan prostat dibesarkan

Kajian rawatan prostat dibesarkan

Prostat dibesarkan, atau benign prostatic hyperplasia, adalah keadaan kesihatan yang memberi kesan kepada kira-kira 50 peratus lelaki berusia lebih 60 tahun dan hampir setiap manusia di atas 85. Keadaan ini boleh berjaya dirawat dalam kebanyakan kes, tetapi jika ia tidak dirawat untuk jangka masa yang panjang ia boleh membawa kepada komplikasi yang lebih serius.

Gejala-gejala prostat enlarge mungkin berbeza-beza dari seorang ke seorang, tetapi yang paling biasa dikaitkan dengan masalah membuang air kecil; ini bermula dengan bangun di tengah malam dengan keperluan untuk membuang air kecil, tetapi boleh juga dimanifestasikan sebagai menggelecek kencing. Jika rawatan bermula pada peringkat awal, pembesaran boleh dihentikan dan prostat boleh kembali ke saiz biasa. Ubat-ubatan yang paling biasa yang ditetapkan adalah penghalang alpha dan inhibitors 5-alpha reductase; Kumpulan-kumpulan kerja berbeza: manakala penghalang alpha mengendurkan otot licin dan leher pundi kencing, prostat, inhibitors 5-alpha reductase menahan pengeluaran Dihydrotestosterone, iaitu hormon yang membawa kepada pembesaran prostat.

Finasteride, yang merupakan salah satu inhibitors 5-alpha reductase yang sangat berkesan, telah diluluskan oleh FDA pada tahun 1992 untuk merawat benign prostatic hyperplasia di bawah jenama Proscar. Finasteride adalah dijual di bawah pelbagai jenama, seperti Fincover, Finax, Propecia, Finpecia dan Fincar. Finasteride 5mg dan Finasteride 1mg dos dua yang biasa dijual dan pakej 60, 90, 180 atau 240 tablet.

Walaupun sangat berkesan, Finasteride ini bukanlah ubat untuk prostat dibesarkan, masih ia berjaya menguruskan keadaan ini. Bagi kebanyakan pesakit, ini bermakna bahawa sebaik sahaja mereka mula mengambil pil, mereka perlu tinggal ia untuk seluruh kehidupan mereka. Walau bagaimanapun, kesan ini biasanya dapat dilihat dalam tempoh beberapa bulan. Prostat mengecut kembali ke saiz normal dan semua yang kencing masalah disappeartoo. Dengan hampir semua lain-lain ubat sintetik, Finasteride boleh menyebabkan kesan sampingan dan tidak disyorkan untuk lelaki yang mengalami kanser prostat, penyakit hati atau jangkitan buah pinggang. Walau bagaimanapun, Finasteride berfungsi dengan benar-benar baik untuk pesakit-pesakit dari mana-mana umur dan kesan-kesan negatif sama ada jarang atau ringan.

Walaupun benign prostatic hyperplasia bukanlah satu penyakit yang mengancam nyawa, ia perlu dirawat secepat mungkin. Jika anda mengalami kencing problemsg atau apa-apa gejala lain yang dinyatakan dalam kajian ini, anda harus melawat doktor anda dan meminta beliau untuk mendapatkan nasihat. Sebaik sahaja doktor ditetapkan Finasteride rawatan, anda perlu mengambil pil anda setiap hari untuk seberapa lama yang ditetapkan. Dalam banyak kes kesan tidak boleh dilihat serta-merta, tetapi pesakit melaporkan peningkatan beberapa bulan kemudian. Walaupun mengambil Finasteride sepanjang anda hidup Bunyi seperti sesuatu yang anda tidak mahu lakukan, untuk beingw masa ini adalah masih satu alternatif terbaik dan satu-satunya cara untuk mengelakkan pembedahan dan menterbalikkan keadaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *