Kajian keperluan Protein berubah senior

Kajian keperluan Protein berubah senior

Ada yang mengatakan bahawa orang-orang muda sisa belia mereka. Mereka tidak begitu sibuk belajar bagaimana untuk hidup mereka hampir tidak mengambil bila-bila masa untuk lauk itu. Mujurlah, jangka hayat mempunyai dua kali ganda sepanjang abad yang lepas dan kami boleh sekarang mula hidup pada lima puluh dan masih mempunyai satu lagi pergi pada belia, penyelidikan perubatan dan saintifik dijalankan. Kesedaran kesihatan, diet yang sesuai dan senaman, boleh tahun kemudian hidup satu pengalaman yang menyenangkan. Membangunkan diet yang berkhasiat amat penting dalam hal ini. Justeru perubahan fisiologi penuaan, mereka akan memberi kita lebih baik kemungkinan mencapai jangka hayat kami ditentukan secara genetik.

Tahun MARA pengalaman menjelaskan interaksi yang rumit perubahan yang memberi kesan kepada minda, tubuh dan juga alam sekitar. Perubahan dalam sistem organ dan fungsi sel yang kerap boleh mempengaruhi untuk seimbang dan pelbagai penyakit kronik (Servan 1999). Sesetengah masalah ini akan adalah disebabkan oleh penurunan kandungan protein keseluruhan dan dengan sendirinya boleh dicegah dengan perhatian yang sewajarnya dengan kandungan protein diet.

Seperti yang dilihat dalam orang-orang yang mendapat lebih tua perolehan protein berkurangan (Chernoff 2004). Sistem organ penting seperti hati dan paru-paru yang lambat turun, menjadi tidak berupaya untuk penggunaan selanjutnya. Proses saraf seperti pemikiran, perancangan dan sedangkan terjejas. Sistem imun menjadi lemah, mempamerkan kelewatan dan difficultly dalam menghadapi jangkitan (Thompson 1987). Penyembuhan luka dan pembaikian, yang memerlukan bekalan berterusan asid amino, Selain itu terjejas.

Satu lagi isu yang berkaitan dengan penuaan boleh mengurangkan keupayaan untuk mengendalikan spesies radikal. Ini adalah molekul yang sangat reaktif dan dicipta oleh sel-sel di bawah tekanan. Sejak radikal bebas yang boleh membawa pada reaksi rantaian, Selain itu mempunyai keupayaan untuk kerosakan membran sel. Jangkitan, serangan jantung, dan kanser adalah proses penyakit varietyof yang mempunyai hubungan langsung dengan radikal bebas. Tersembuhkan untuk mengendalikan radikal sebenarnya apa bertanggungjawab untuk penuaan. Pada masa ini dipercayai diet protein yang tinggi yang boleh berguna dalam attenuating banyak isu-isu tersebut (Chernoff 2004).

Hanya menyediakan protein melalui diet yang tetap gagal untuk memenuhi syarat-syarat khas bagi warga tua. Suplemen protein biasanya diperlukan untuk memastikan mudah penghadaman, penyerapan yang pantas dan asimilasi. Tambahan protein yang sepatutnya Selain itu mempunyai kualiti yang sangat baik dan mengandungi semua asid amino yang penting dalam kuantiti yang mencukupi. Tambahan tersebut tidak hanya akan dapat menangani permintaan meningkat protin dan seimbang yang dilihat semasa tua, mengembalikan keupayaan untuk mencipta dan membaiki tisu-tisu, tetapi juga secukupnya akan menyediakan asid amino perlu tanpa mengambil kira keupayaan dalam usus untuk mengasimilasikan mereka. Faedah-faedah tambahan atas orang tua yang hebat protein tambahan membawa kira-kira akan pada lazimnya tidak dikenali.

Diet protein tinggi yang terkenal kerana kesan yang ‘thermogenic’ atau membakar lemak. Badan menghabiskan lebih banyak tenaga untuk mengasimilasikan protein daripada karbohidrat atau lemak. Tenaga ini diperlukan untuk membakar lemak dengan protein kerana ia berasal dari tisu adipos (Bloomgarden 2004). Kemudian jika tambahan protein whey di dalamnya, ia juga boleh menghalang penyerapan kolestrol dalam usus, mengurangkan peluang obesiti dan penyakit jantung (1996 dan Hello!). Protein tambahan yang mempunyai lebih akan bentuk beku dalam usus, seterusnya melambatkan usus motility (Boirie et al. 1997) dan memberi masa yang cukup dalam usus untuk menyerap kesemua asid amino daripada makanan. Ini adalah penting memandangkan bahawa penuaan juga melambatkan dan compromises penghadaman.

Suplemen protein yang menggabungkan lebih dengan whey membiak kelebihan setiap komponen. Lebih dan whey protein mempunyai sekumpulan bahan-bahan yang dipanggil kinins yang boleh mengurangkan tekanan darah, mengecutkan saluran darah (FitzGerald, 2004.). Sistem imun juga dipertingkatkan dengan menggunakan kedua-dua protein ini (Ha dan Zemel, 2003). Lactoferrin, dalam whey protein, mengikat besi dan perampasan mikro-organisma banyak rangsangan pertumbuhan. Kanser kolon dicegah oleh suplemen protein yang mengandungi lactoferrin (whey) disebabkan mereka menjejaskan besi percuma, yang membolehkan pembentukan radikal bebas dalam senarai faktor-faktor yang bertanggungjawab bagi kanser kolon.

Whey dan kemudahan tetamu, anda juga akan mempunyai lain-lain antioksidan untuk menawarkan. Cysteine adalah lazim dalam makanan tambahan yang mengandungi whey dan merupakan pelopor Glutahione yang mujarab dalam mengekang radikal (Counous, 2000). Pada tahun-tahun kemudian hidup untuk keupayaan antioksidan yang meningkat adalah dapat menjaga proses-proses yang mendorong sesetengah kanser dan penuaan. Whey protein juga dikenali untuk meningkatkan memori kerana ia menggalakkan sintesis neurotransmitter serotonin yang terlibat sedangkan dan fikir (Markus 2002). Susu protein asas, sebahagian whey, mempunyai keupayaan untuk merangsang percambahan dan pembezaan tulang yang membentuk sel-sel serta menyekat tulang resorption sebagai kajian in vitro dan haiwan yang hadir. Ini cenderung untuk melindungi tulang yang lemah, atau osteoporosis, terutamanya di kalangan wanita sahaja (Toba 2000).

Suplemen protein tinggi mengandungi lebih dan whey adalah sangat berharga dengan warga tua, seperti yang dilihat dalam banyaknya Sastera perubatan artikel yang wujud. Kajian-kajian ini Selain itu menyatakan tiada kesan buruk utama dengan jangka panjang pengambilan penokok Diet sedemikian. Menggunakan suplemen seperti ini sudah pasti akan meningkatkan kualiti tahun kemudian hidup.

RUJUKAN
1. Arnal MA, Mosoni L, Boirie Y, et al (1999). Pemakanan protein nadi meningkatkan pengekalan protein di kalangan warga tua wanita. Am J Clin Nutr; 69: 1202-kajian.

2. Bloomgarden ZT, Diet dan Diabetes. Penjagaan kencing manis, Jilid 27, nombor 11, 2004

3. Boirie Y, Dangin, M, Gachon P, Vasson, perlahan M.P et al. (1997) dan cepat pemakanan protein berbeza memodulatkan postprandial protein tambahan. Pengisytiharan National Academy of Sciences, 94: 14930-14935.

4. Bounous G (2000). Pekatan protein whey (WPC) dan modulasi glutathione dalam rawatan kanser. Antikanser Res 20:4785-4792.

5. Campbell WW, Crim MC, Dallal GE, muda VR dan Evans WJ(1994).Peningkatan keperluan protein dalam orang-orang tua: data baru dan reassessments kebelakang. Amerika Syarikat jurnal pemakanan klinikal, Vol 60, 501-509.

6. Chernoff R (2004). Protein dan dewasa yang lebih tua. Kajian di American College pemakanan, Jld 23, 627S-630S.

7. Counous, G (2000). Pekatan protein whey (WPC) dan modulasi glutathione dalam rawatan kanser. Penyelidikan anti kanser, 20: 4785-4792

8. FitzGerald R J, Murray B, and. J Walsh D (2004). Peptida hypotensive daripada protein susu. J. Nutr. 134: 980S-988S.

9. Ha, E. dan Zemel, M.B (2003). Sifat-sifat berfungsi whey, whey komponen dan asid amino: mekanisme yang mendasari faedah kesihatan bagi mereka yang aktif. Jurnal Biokimia Pemakanan, 14: 251-258.

10. Montiel A. Hernanz, E. Ferna´ndez-Vivancos, (2000). Perubahan kepada intrasel yang obligat homocysteine dan glutathione kandungan yang berkaitan dengan penuaan. Mini yang baru hidup, 67: 1317-1324.

11. Kent KD, Harper WJ, Bomser JA (2003). Kesan protein whey mengasingkan intrasel yang obligat glutathione dan kematian sel oxidant-berpunca dari dalam sel-sel epitelium prostat manusia. Toxicol dalam Vitro, 17 (1): 27-33.

12. Tanah PL, VL kelabu, Smountas AA (1999). Kesan tambahan dengan penderma cysteine prestasi otot. 87:1381 Sebutharga barangan regulasi suhu J-1385.

13. Amerika D. Miller AL, 2003. Sokongan nutrisi untuk penyembuhan luka. Rev bacaan gantian; 8:359-377

14. Markus C R, Olivier B dan E Haan (2002). Whey protein kaya dengan lactalbumin a – meningkatkan nisbah tryptophan plasma untuk jumlah yang besar neutral asid amino lain dan meningkatkan prestasi kognitif dalam matapelajaran terdedah tekanan. Saya J Clin Nutr, 75:1051-6.

15. Meyyazhagan S. Palmer R.M (2002). Keperluan pemakanan dengan penuaan. Pencegahan penyakit. Clin Geriatr Med, 18: 557-576.

16. Dan Hello S (1996). Kajian ke atas peraturan metabolisma kolesterol yang berpuncakan juzuk makanan pemakanan atau xenobiotics. Mini yang J Jpn Soc Nutr makanan baru, 49:303-313.

17. Servan R P, O Sanchez Vilar, de Villar G N (1999). Pemakanan geriatrik. Nutr Hosp, 14 Persatuan 2:32S-42S.

18. Shah NP (2000). Kesan-kesan susu yang diperolehi bioactives: gambaran keseluruhan. BR J Nutr, 84:S3-S10.

19. Thompson JS, Robbins J, Cooper JK (1987). Fungsi pemakanan dan daya penduduk geriatrik. Clin Geriatr Med, 3 (2): 309-17.

20. Toba Y, Y masjid, Yamamura J, et al (2000). Susu protein asas: fungsi perlindungan novel susu terhadap osteoporosis. Tulang 27:403-408.

21. Walzem RL, Dillard CJ, Jerman JB (2002). Komponen-komponen whey: beribu-ribu evolusi mewujudkan kefungsian-kefungsian untuk pemakanan tidak: apa yang kita tahu dan menghadap apa kita boleh dapat ke. Crit Rev makanan Nutr mini yang baru, 42:353-375.

22. Weinberg ED 1996. Peranan besi kanser. Sblm EUR J kanser, 5:19-36.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *