Kadar Survival kanser otak

Kadar Survival kanser otak

Kadar Survival kanser otak: Otak yang pada dasarnya dicirikan oleh pertumbuhan tidak normal atau tidak terkawal sel-sel di dalam otak. Tumor otak berlaku di otak dalam dua cara yang berbeza – sesetengah tumor yang tersebar dari sebahagian kanser yang terjejas tubuh untuk otak, manakala sesetengah tumor yang lain mula perkembangan mereka di dalam otak itu sendiri. Diberikan di bawah akan gejala-gejala utama penyakit barah otak.
Perubahan personaliti juga dipatuhi dalam orang-orang yang mengidap penyakit barah otak.
Lebih pendedahan kepada bahan-bahan kimia yang berbahaya tertentu boleh membawa kepada penyakit barah otak.
Kadar survival tumor otak bergantung pada pelbagai faktor, seperti lokasi tumor otak, saiz dan jenis tumor otak, peringkat tumor otak dan sama ada pesakit mengalami apa-apa penyakit lain. Kadar survival tumor otak adalah kira-kira lapan puluh peratus bagi mereka yang menghidap barah otak oligodendroglioma.
Barah otak tetap menjadi salah satu bentuk tempahan tidak boleh diubati kanser, dengan tempoh purata survival yang satu hingga dua tahun.
Faktor-faktor yang mempengaruhi kewujudan
Beberapa faktor boleh mempengaruhi kadar lima tahun kemandirian pesakit kanser. Ini termasuklah saiz tumor tersebut, lokasinya dalam otak, jenis dan keterukan kanser, peringkat kanser dan kesihatan keseluruhan pesakit.
Bagaimana kadar Survival dikira
Statistik ikhtiar hidup adalah berdasarkan bilangan orang yang besar, dan tidak akan digunakan untuk meramalkan kewujudan pesakit individu yang.
Umur dan ikhtiar hidup
Umur pesakit mempunyai banyak kaitan dengan berapa lamakah dia akan hidup dengan kanser otak, kerana kemungkinan berkurangan dengan usia. Menurut healthline.com, kanak-kanak ke usia mempunyai 73 peratus peluang untuk terus hidup lima tahun, sementara kadar jatuh kepada 55 peratus bagi orang dewasa muda antara 15 dan 44. Pesakit-pesakit yang pertengahan umur 45 hingga 64 mempunyai kadar kelangsungan hidup 16 peratus, dan warga tua mempunyai kadar kelangsungan hidup hanya 5 peratus.
Fakta-fakta lain
Walaupun statistik suram, ia telah terbukti bahawa gabungan rawatan radiasi dan kemoterapi boleh memanjangkan jangka hayat pesakit kanser otak, dan dalam sesetengah kes, malah meningkatkan kualiti hidup, manakala pesakit memaafkannya rawatan selagi hidup.
Barah otak yang disajikan di sini adalah berdasarkan kadar survival yang relatif. Kadar survival kanser otak relatif keseluruhan 5-tahun 1995-2001 adalah 33.3 peratus.
Kadar 5 tahun relatif survival kanser otak mengikut bangsa dan jantina adalah seperti berikut:
†¢ 32,1 peratus bagi lelaki Kaukasia
†¢ 33.5 peratus bagi wanita Kaukasia
†¢ 37.7 peratus bagi lelaki Afrika-Amerika
†¢ 37.5 peratus bagi wanita Afrika-Amerika.
Otak empat peringkat kanser Survival kadar statistik mendedahkan bahawa tekanan mental dan emosi negatif adalah bertanggungjawab untuk kira-kira 85% daripada gangguan fizikal.
Kanser negatif emosi dan mempunyai hubungan tidak langsung
Tiada apa-apa sambungan terus emosi negatif dan kanser, tetapi ia telah terbukti bahawa pengalaman emosi negatif dan tekanan mental yang melemahkan sistem imuniti. Bagaimana emosi pengalaman kesan negatif badan anda?
Selepas menjadi pesakit kanser, kuantiti tekanan dan emosi negatif kenaikan secara automatik. Pengalaman emosi negatif mengganggu aliran tenaga di dalam tubuh manusia.
Tips untuk pulih dari kehilangan emosi.
-Penyelesaian berkesan untuk melawan emosi negatif
Teknik ini boleh digunakan untuk semua jenis kanser seperti kanser payudara, kanser paru-paru, barah tulang, braincancer, kanser pangkal rahim dan kanser perut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *