Kad kredit Bin

Kad kredit Bin

Bin kad kredit yang merupakan sebuah bank nombor pengenalan (BIN). Ini nombor kad kredit bin biasanya tertanam dalam kad kredit dan menyediakan maklumat mengenai institusi kewangan yang telah mengeluarkan kad kredit itu tertentu. Hari ini, ianya bukan hanya Bank-Bank yang mengeluarkan kad kredit. Bin kad kredit yang telah menjadi bahagian yang sangat penting maklumat setakat pergi pengenalan kad kredit yang betul. BIN (nombor pengenalan bank) dan juga IIN (nombor pengenalan penerbit) merujuk kepada perkara yang sama – nombor kad kredit.

Dua kad kredit tidak boleh mempunyai nombor yang sama

Terdapat enam digit yang membentuk bahagian pertama nombor kad kredit. Nombor-nombor ini membentuk jumlah bin kad kredit. Nombor kad kredit yang selebihnya kemudian digunakan untuk mengenal pasti akaun yang berkaitan dengan kad kredit yang tertentu. Kedua-dua nombor-nombor yang pertama enam Tong kad kredit dan nombor-nombor lain yang unik untuk kad kredit dan ini memastikan bahawa tidak ada dua kad kredit boleh mempunyai set nombor yang sama. Angka terakhir yang disebut sebagai digit semak yang membantu dalam mengesahkan dan mendapatkan kad kredit.

Kepentingan digit pertama

Digit pertama Tong kad kredit dipanggil pengecam industri utama yang menunjukkan industri am yang penerbit kepunyaan. Sebagai contoh, digit (dalam bin kad kredit, nombor) satu dan dua membantu mengenal pasti penerbit sebagai menjadi sebahagian daripada industri penerbangan. Nombor tiga merujuk kepada industri pelancongan/hiburan dan enam merujuk kepada bank atau kita lain-lain yang boleh menjadi kad kedai runcit. Nombor tujuh mengenal pasti Kad seperti yang dimiliki oleh industri petroleum. Nombor lapan bermaksud bahawa penerbit dari industri telekomunikasi manakala sembilan dan sifar merujuk kepada lain-lain jenis pengeluar termasuk kerajaan.

Digit kedua untuk keenam

2 Digit hingga 6 yang membentuk sebahagian daripada kad kredit bin nombor titik kepada sebuah institusi tertentu yang dimiliki oleh industri yang tertentu. Ia adalah mungkin untuk mengenalpasti industri dari BIN/IIN hanya satu atau dari rentetan nombor dalam bin Kad. Digit lain dalam bin kad kredit boleh digunakan untuk mengenal pasti kad tersebut sebagai kad kredit emas atau pun kad kredit platinum atau sebagai kad debit, Kad korporat, Hadiah, Kad atau lain-lain jenis kad.

Dengan hanya digit pertama enam kad kredit, ia adalah mungkin untuk mencipta berjuta-juta daripada kombinasi yang boleh menjadi nombor unik kad kredit bin. Pada masa ini terdapat kira-kira seratus dan sepuluh ribu kad kredit yang berbeza bin nombor yang telah dikenalpasti oleh Bank maklumat nombor Database yang adalah perkhidmatan dalam talian yang berkaitan dengan perkara-perkara tersebut.

Jika kad kredit tertentu kepunyaan satu jenama tertentu, ia akan mempunyai sejumlah kecil digit pada awal yang membantu dalam mengenal pasti ia. Jika jenama yang berkaitan dengan VISA, maka digit pertama akan menjadi nombor empat. MasterCard, angka yang digunakan pada permulaan nombor enam digit bin kad kredit adalah apa-apa dari lima puluh satu hingga lima puluh lima. Di sisi lain, nombor bin kad kredit American Express adalah sebarang nombor dari tiga puluh empat hingga tiga puluh tujuh.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *