Jus Multifida “jatropha” telah terbukti amat berkesan dalam mengubati penyakit lisan

Jus Multifida “jatropha” telah terbukti amat berkesan dalam mengubati penyakit lisan

Terapi multifada “jatropha” adalah relevan terutamanya di negara-negara dunia ketiga, kerana itu semasa HIV/AIDS pandemik. “Candidiasis lisan adalah salah satu jangkitan opportunistic yang biasa dikaitkan dengan penyakit HIV/AIDS; juga, ia adalah manifestasi muco-cultaneous yang paling biasa dan ia berfungsi sebagai sebuah pasaran perkembangan penyakit HIV. Jangkitan mulut yang luas boleh menyebabkan kesukaran dengan makanan manakala jangkitan gastrousus dan esofagus mungkin menyebabkan cirit-birit dan muntah-muntah.” Multifida “jatropha” adalah pokok-pokok kecil atau pokok-pokok renek dengan kulit kelabu yang licin, yang exudes lateks kembali berwarna whitish Bilakah dipotong. Nama-nama lain yang biasa adalah batu karang multifidum loji dan adenoropium. Ia biasanya tumbuh untuk mencapai ketinggian antara tiga dan tujuh kaki. Di samping itu, ia berkembang baik di tropika dan boleh berkembang di dalam hampir setiap jenis tanah. Penggunaan ekstrak jus dari multifida “jatropha” dalam pengurusan lisan candidiasis adalah amalan biasa, Menariknya, mereka telah kaitkan seriawan dengan malaria dan kemurungan sistem imun. Faktor-faktor predisposing yang didokumenkan untuk seriawan bayi termasuk immunosuppression, seimbang dan amalan bottle-feeding yang bawa.

Semua pada tahun ini secara klinikal dikesan melibatkan kanak-kanak dengan lisan candidiasis telah rawak ke dalam terapi ekstrak jus multifadum “jatropha” atau Kumpulan Nystatin. Ekstrak jus dari tanaman pokok jarak ini daun multifida digunakan untuk lidah dan bahagian lambung lisan yang terjejas akibat luka-luka candida sebagai aplikasi yang tunggal dalam pesakit yang rawak kepada Kumpulan ini. Lisan Nystatin ditadbir empat kali sehari, tujuh hari berturut-turut untuk kanak-kanak yang rawak kepada Kumpulan Nystatin.

Diagnosis seriawan dibuat secara klinikal kes-kes oleh penyelidik selepas mendapatkan berkaitan sejarah dan peperiksaan. Semua kes mempunyai lidah-lidah mereka atau oral mukosa yang dilupuskan tegas dengan mengenakan tekanan yang sederhana, menggunakan spatula kayu yang dijangkiti. Kes-kes di mana bahan-bahan whitish dilupuskan sehingga dengan pembersihan berbangkit lambung lidah atau lisan yang asas tidak dikecualikan, manakala kes-kes yang telah berterusan luka-luka putih pada mukosa mulut telah diambil untuk lisan candidiasis. Yang didiagnosis sebagai kes-kes seriawan kemudian diagihkan secara rawak kepada rawatan dengan lisan multifida Nystatin atau “jatropha”. Bulu kapas yang bersih kemudian digunakan untuk menyerap cecair yang (crystalize) dari dipotong daun atau batang daun jagung. Ada selepas, bulu kapas yang direndam kemudian perlahan-lahan Gunaan ke dalam mulut dan rubbed perlahan-lahan pada lidah dari belakang ke hadapan. Apabila pipi batin dan kips telah terjejas, bulu kapas yang direndam diaplikasikan ke kawasan-kawasan ini. Air liur yang timbul daripada pembersihan dan patchs lisan yang dikeluarkan adalah kemudian dibuang, tiada selepas mulut dicuci. Sebaliknya Kumpulan Nystatin telah dirawat dengan ubat, bagi setiap enam jam, untuk dalaman satu minggu. Masa pembersihan luka-luka yang putih menghantar permohonan lisan “jatropha sama ada Nystatin yang” multifida dicatat kemudian.

Ekstrak jus daun multifida “jatropha” berkesan dalam pengurusan thrush dan bekerja dengan lebih cepat berbanding Nystatin. Tindakan mekanismanya adalah, bagaimanapun, tidak diketahui, serta bahan aktif yang bertanggungjawab untuk tindakan antikulat. Ubat Walau bagaimanapun, kelihatan agak selamat kerana tanpa kehadiran komplikasi dalam kajian semasa. Tiada kesan sampingan dilaporkan Nystatin terapi. Walau bagaimanapun, muntah-muntah dan cirit-birit adalah di antara kesan sampingan yang diketahui yang mungkin timbul daripada Nystatin terapi. “Buah multifida” jatropha “mengandungi toksin seperti toxabulmin ricin. Ditelan dalam kuantiti yang besar daripada buah-buahan ini menyebabkan cirit-birit yang teruk, dehidrasi, kejutan dan kemerosotan hepatik. Ricin juga mempunyai cardiotoxic dan kesan-kesan hemolytic dan beberapa kematian. Pada converse, akar, batang dan daun-daun tumbuhan multifida “jatropha” memiliki bahan-bahan yang berguna dan aktiviti. Buah-buahan yang digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional folk.

Sifat-sifat lain penggunaan tumbuhan ini digunakan dalam rawatan ascites, gout dan sembelit. “Multifida” jatropha “adalah sebuah kilang yang jus yang menyediakan ubat untuk lisan candidiasis. Ia bertindak dengan lebih cepat berbanding Nystatin dan pematuhan pihak pesakit berkemungkinan untuk menjadi lebih baik kerana ia adalah sebuah aplikasi dos tunggal. Ia adalah disyorkan untuk digunakan dalam masyarakat di mana ia adalah mudah diakses. Walau bagaimanapun, mempunyai aktiviti anti-kulat. Ini boleh diekstrakkan selektif dan Bentukkan oral persediaan untuk kegunaan umum dan komersial.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *