Jus bagi kolitis, penyakit Crohn’s & Sindrom usus

Jus bagi kolitis, penyakit Crohn’s & Sindrom usus

Salah satu faedah terbesar jus menyediakan peluang untuk mengambil semua mineral, vitamin dan enzim buah-buahan segar dan sayur-sayuran tanpa tekanan pada sistem pencernaan anda.

Walaupun buah-buahan segar dan sayur-sayuran dalam bentuk keseluruhan, un-juiced, mereka adalah satu bahagian penting dalam diet orang-orang yang paling sihat, Terdapat banyak situasi kesihatan yang mana usus yang boleh mendapat manfaat daripada menghadkan serat. Dalam kes ini, seseorang perlu mengelakkan “pelawas” yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan namun masih adalah teruk memerlukan nutrien yang hasil sahaja yang boleh memberikan.

Jus adalah jawapan yang indah untuk menghadapi cabaran dalam pemakanan orang dengan gangguan penghadaman seperti kolitis, penyakit Crohn’s dan Sindrom usus. Ketiga-tiga penyakit ini boleh mempunyai flare-ups yang dicetuskan oleh pengambilan serat yang berlebihan, terutama serat tidak larut ditemui di kulit banyak buah-buahan dan sayur-sayuran serta seperti sayur-sayuran berdaun hijau yang berkhasiat. Ini sangat boleh menghadkan diet seseorang.

Dengan menggunakan pemerah untuk mengeluarkan jus dari walaupun tertinggi-serat buahan dan sayuran, seseorang individu boleh mendapat manfaat daripada apa yang mereka perlu menawarkan pemakanan tanpa serat yang bertindak sebagai satu merengsa “gosok berus” dalam usus mereka. Orang dengan diet yang sangat terhad kerana penyakit penghadaman atau penyakit autoimun (seperti Crohn’s dan kolitis) adalah amat memerlukan sokongan tambahan Kesihatan jus segar boleh memberikan melalui nutrien yang pekat dan anti-radang yang unik mereka Kata majmuk.

Dengan gangguan penghadaman seperti ini, doktor kadang-kadang mencadangkan berehat usus daripada memproses semua makanan pepejal, atau sekurang-kurangnya mengelakkan makanan Berserat tinggi. Kadang-kadang mereka menetapkan apa yang dipanggil “diet saki-baki yang rendah”. Mereka cenderung untuk mencadangkan bahawa pesakit yang terdapat pada makanan yang sangat perisian dan diproses, dipasteur, pemakanan Kosongkan jus buah-buahan.

Jus sayur-sayuran dan buah-buahan buatan sendiri adalah alternatif yang lebih berkhasiat untuk berehat usus, dan pastinya menyediakan pelbagai rasa yang lebih banyak yang boleh Waspada kekurangan dalam yang kolitis Crohn’s diet. Dalam kes Sindrom usus, dan kadang-kadang keadaan-keadaan lain, pectin dalam dan lain-lain gentian larut yang mencari jalan mereka ke dalam jus segar adalah lebih kurang merengsa daripada serat yang tidak larut dan sebenarnya boleh membantu pergerakan usus yang kurang sakit dan lebih Well-formed enjin.

Faedah-faedah lain yang jus menyediakan orang dengan gangguan penghadaman yang adalah keupayaan untuk mengambil sebatian tumbuh-tumbuhan terapeutik. Sebagai contoh, terdapat buah-buahan tertentu dan sayur-sayuran yang dikenali untuk menggalakkan trek pencernaan yang sihat dan untuk melawan keradangan dan jus adalah cara terbaik untuk menumpukan perhatian mereka sifat-sifat yang bermanfaat. Berikut adalah beberapa anti-radang dan pro-digestive buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mencuba jus ini:

• Lobak merah
• Kale
• Mangga
• Nenas
• Kubis
• Kiwi
• Ubi putih
• Blueberry
• Cherry masam
• Asparagus
• Beets
Lada loceng •
• Pahit mentimun
• Brokoli
• Cauliflower
• Cranberry
• Bawang putih
• Halia
• Limau gedang

Sila ambil perhatian bahawa sayur-sayuran cruciferous kale brokoli, kubis, cauliflower, kecambah Brussels, dll boleh menyebabkan gas dan ketidakselesaan bagi sesetengah orang dengan gangguan gastrousus, walaupun mereka juga mempunyai sifat-sifat anti-radang. Cuba mereka dalam jumlah yang kecil untuk melihat bagaimana anda bertolak ansur mereka. Maklum juga bahawa asid sayur-sayuran dan buah-buahan seperti tomato, Nanas dan limau gedang boleh merengsa bagi sesetengah orang dengan sindrom usus.

Jus yang disebutkan di atas boleh dicampur dengan serbuk serat larut air untuk pesakit-pesakit usus yang cirit-birit atau sembelit. Bagi orang-orang dengan penyakit Crohn’s mereka boleh dicampur dengan minyak yang sihat seperti minyak biji flaks, minyak ikan Omega 3, minyak zaitun extra virgin atau alpukat untuk meningkatkan kandungan kalori dan menyediakan pemakanan lemak yang sangat diperlukan. Omega 3 ikan minyak ini adalah berguna untuk semua penyakit keradangan yang termasuk keradangan usus atau perut.

Bila hidup dengan penyakit dan gangguan yang menjejaskan usus anda, menyokong Kesihatan pemakanan anda sambil mengelakkan kerengsaan usus adalah kunci. Terdapat banyak manfaat yang jus boleh memberikan kepada orang-orang dengan kolitis, penyakit Crohn’s dan Sindrom usus. Buah-buahan segar dan sayur-sayuran mengandungi fitokimia yang kuat yang boleh membantu anda sembuh dan meningkatkan keselesaan dan kesejahteraan anda.

Dengan semua perubahan ketara kepada cara hidup, sila rujuk dengan profesional perubatan anda sebelum mengguna pakai satu program pemakanan yang baru, terutamanya jika anda sedang mengalami gangguan saluran penghadaman.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *