Jururawat kepuasan adalah penting bagi sektor Kesihatan

Jururawat kepuasan adalah penting bagi sektor Kesihatan

Sektor penjagaan kesihatan boleh menjadi salah satu industri yang paling stabil tetapi ia tidak bermakna bahawa sektor ini adalah bebas daripada sebarang masalah. Salah satu masalah yang dihadapi dalam industri penjagaan kesihatan adalah pengekalan jururawat. Di Amerika Syarikat Persatuan dari kolej kejururawatan menyatakan bahawa menjelang tahun 2020, dagang penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat akan kekurangan jururawat 800,000.

Kekurangan ini jururawat dalam industri tidak pergi tanpa disedari. Kajian telah dibuat untuk menentukan sebab mengapa semakin berdaftar jururawat meninggalkan kerjaya mereka untuk meneruskan kerjaya yang lain. Bagi mereka yang sudah biasa dengan kerja dalam industri tersebut, hasil akan datang tidak mengejutkan. Berdasarkan kajian, jururawat meninggalkan industri penjagaan kesihatan kerana kekurangan peluang kenaikan pangkat.

Jururawat berdaftar seperti mana-mana profesional akan berusaha untuk memajukan kerjaya mereka. Masing-masing mempunyai alasan sendiri tetapi pada akhir hari, ia tidak boleh dinafikan bahawa kekurangan peluang kenaikan pangkat adalah mencederakan industri penjagaan kesihatan. Kajian telah menunjukkan bahawa hanya sedikit peratusan jururawat percaya bahawa mereka mempunyai peluang untuk kemajuan.

Ini adalah tidak benar-benar menjadi masalah baru sejak seawal tahun 1972; sistem yang telah disampaikan kepada industri untuk memastikan bahawa jururawat berdaftar akan diberi ganjaran untuk perkhidmatan kepada sektor dan ketekunan mereka. Ketibaan CLPs atau program klinikal tangga ini telah ditapis melalui beberapa dekad untuk jururawat berdaftar ganjaran berdasarkan kriteria yang berbeza. Terdapat orang-orang yang bertujuan ke arah pendidikan, penyelidikan, kepimpinan dan kemahiran klinikal.

Terdapat tiga peringkat di tangga dan mula baru disewa jururawat berdaftar pada peringkat I. Terdapat beberapa perkara yang mempunyai seorang jururawat berdaftar untuk melengkapkan sebelum Jawatankuasa Kemajuan boleh memutuskan sama ada dia layak untuk maju dalam tangga klinikal. Kerana sebab-sebab yang berbeza, jururawat mengorbankan mengemukakan nama mereka untuk kemajuan. Ini adalah apa yang mencipta kekosongan jawatan dalam industri penjagaan kesihatan. Lagipun, jururawat ini perlu lebih kot makmal untuk meneruskan kerjaya mereka dan menyediakan untuk mereka dan keluarga mereka.

Pengekalan jururawat adalah penting kepada sektor keseluruhan, banyak penting daripada memperoleh kot makmal putih berkualiti tinggi. Baru-baru ini mengupah jururawat mungkin telah belajar segala-galanya telah diajar di sekolah tetapi itu tidak cukup. Jururawat baru ini memerlukan Syarikat jururawat yang matang dan berpengalaman. Lagipun, seorang jururawat yang baru memerlukan bukan sahaja kot makmal baru tetapi juga membimbing kehadiran seorang mentor.

Dengan lebih banyak jururawat yang meninggalkan jawatan mereka, bagaimana sektor penjagaan kesihatan harapkan Mentor untuk membimbing jururawat baru? Jawapannya terletak dalam mengekalkan jururawat berpuas hati. Keseluruhan industri harus masuk bagi penyelesaian kepada cabaran ini. Jururawat adalah sangat penting untuk sektor penjagaan kesihatan supaya cabaran ini perlu ditangani dengan segera. Lagipun, ia adalah hanya amalan semula jadi dalam semua industri untuk memastikan pekerja yang berpuas hati untuk memastikan bahawa mereka bukan sahaja meninggalkan tetapi melakukan pada tahap yang tertinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *