Jurnal perubatan mendapati NSAID menawarkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan kepada pesakit-pesakit jantung

Jurnal perubatan mendapati NSAID menawarkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan kepada pesakit-pesakit jantung

Masalah hari Arkib Perubatan Dalaman mendapati bahawa pesakit-pesakit jantung yang mengambil ubat anti-radang nonsteroidal (NSAID) mungkin meningkatkan risiko kesan sampingan NSAID dan bahaya. Artikel, dari 26 Januari, melaporkan bahawa, “ubat-ubatan anti-radang yang nonsteroidal adalah berbahaya kepada pesakit-pesakit kegagalan jantung.”

Kajian melaporkan bahawa individu-individu yang menerima ubat-ubatan adalah tertakluk kepada “dos yang berkaitan dengan peningkatan risiko kematian dan re-hospitalization untuk kegagalan jantung.”

Menurut US Food and Drug Administration (FDA), NSAID adalah ubat-ubatan yang digunakan “untuk merawat sakit dan kemerahan, bengkak, dan jantung (bengkak) dari keadaan perubatan seperti berlainan jenis artritis, senggugut dan lain-lain jenis sakit jangka pendek. Walau bagaimanapun, NSAID dalam tempahan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko menghidap serangan jantung/jantung atau angin ahmar di kalangan pesakit yang:

* Gunakan ubat NSAID untuk jangka masa yang lebih lama

* penghidap penyakit jantung

* orang yang telah atau akan menjalani arteri koronari memintas rasuah

Walaupun ubat-ubatan ini akan dianggap mempunyai kesan-kesan sampingan yang berbahaya, Nota-Nota pengajian yang penggunaannya masih meluas antara populasi berpenyakit jantung, yang berpotensi untuk meningkat risiko kegagalan jantung antara pesakit-pesakit yang akhirnya menyebabkan kematian atau koma.

Sebab-sebab kegagalan jantung

Selain penggunaan NSAID, Terdapat beberapa punca lain kegagalan jantung antara ramai rakyat Amerika yang akan dipertingkatkan dengan pengambilan NSAID, termasuk yang berikut, yang telah dilaporkan oleh Institut darah, dan paru-paru tengah-tengah negara sebagai sebahagian daripada AS Jabatan Kesihatan dan manusia Perkhidmatan:

* arteri koronari penyakit.

* tekanan darah tinggi

* kencing manis

* penyakit otot jantung

* penyakit injap jantung

* aritmia, juga degupan jantung yang tidak teratur

* kecacatan jantung kongenital

* rawatan untuk kanser, radiasi dan kemoterapi

* Tiroid gangguan

* alkohol penderaan

* HIV/AIDS

* kokain dan ubat-ubatan lain yang menyalahi undang-undang

* pengambilan terlalu banyak vitamin E

NSAID kegunaan

Sebagai kajian yang dinyatakan, populariti NSAID terus berkembang dan ramai individu menggunakan beberapa bentuk NSAID secara harian atau mingguan untuk syarat-syarat berikut:

* gout akut

* senggugut

* buah pinggang kolik

* demam

* sakit kecederaan tisu

* artritis reumatoid

* Osteoartritis

* Reiter Sindrom dan arthropathies keradangan lain

* sakit tulang melanoma

* sakit kepala dan Migrain

* kesakitan selepas pembedahan

NSAID banyak terlepas pandang untuk mereka kesan sampingan yang teruk, yang hanya tidak boleh menyebabkan kegagalan jantung, tetapi juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang berikut, mengikut sumber perubatan dalam talian untuk doktor, MedicineNet:

* marah perut

* rasa loya

* muntah

* pedih ulu hati

* sakit kepala

* cirit-birit

* Sembelit

* mengantuk

* biasa keletihan

* perut sakit

* bengkak kaki atau buku lali

* deringan di telinga

* Visi perubahan

* bersama sakit

* otot sakit dan kelemahan

* mudah lebam, pendarahan

* berterusan sakit tekak

* demam

Selain itu, MedicineNet melaporkan bahawa kesan-kesan sampingan NSAID yang berikut hendaklah dilaporkan dengan segera kepada pakar perubatan kerana mereka sering isyarat keadaan lebih serius atau reaksi alahan.

* perubahan warna air kencing

* yellowing mata/kulit

* hitam najis

* perut berterusan dan sakit perut

* kopi tanah muncul vomit

* ruam

* gatal

* bengkak

* pening

* kesukaran bernafas

Dadah bahaya preskripsi

Terdapat beberapa NSAID yang kini boleh didapati di pasaran yang disertakan dengan kesan sampingan yang teruk, salah satu daripadanya adalah Celebrex. Mula-mula diperkenalkan pada tahun 1998 dari Pfizer, Celebrex, juga dikenali sebagai celecoxib, adalah satu preskripsi NSAID anti-radang. Popular di kalangan pesakit-pesakit artritis, NSAID ini adalah sebahagian daripada Kumpulan ubat yang COX-2.

Walau bagaimanapun, pada penghujung tahun 2004, datang dadah di bawah pemerhatian sebagai US Food dan Drug Administration (FDA) mendapati beberapa lain Celebrex risiko yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada pesakit-pesakit yang memakan ubat. FDA dikehendaki pembuat ubat itu meningkatkan label amaran dadah yang termasuk kesan-kesan sampingan yang baru ditemui. Banyak telah menegaskan dadah teringat percaya bahawa peningkatan label amaran tidak mencukupi kaedah mengelakkan kerosakan kepada pesakit.

NSAID tambahan, yang adalah tempahan dikeluarkan daripada rak kerana risiko termasuk serangan jantung, angin ahmar dan di Steven Johnson Sindrom (SJS), yang dikenali sebagai Bextra dari Pfizer. Sindrom, SJS, mempunyai pelbagai kesan sampingan termasuk pembangunan bermula sehingga buta, bergantung kepada keterukan keadaan ruam kulit.

Jika seseorang individu telah pernah atau sedang mengalami apa-apa kesan sampingan Bextra mereka mungkin layak untuk penciptaan Bextra tindakan kelas tuntutan, yang boleh mengakibatkan diberi wang pampasan bagi kerosakan yang ditanggung oleh mangsa.

Ia adalah penting bahawa individu menderita kesan sampingan NSAID untuk menghubungi peguam farmaseutikal untuk mengetahui lebih lanjut tentang tuntutan tindakan kelas potensi. Lazim, sebuah firma undang-undang dalam farmaseutikal akan menyediakan rundingan guaman percuma kepada mangsa-mangsa kesan-kesan sampingan NSAID termasuk orang-orang yang telah dimakan Celebrex atau Bextra.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *