Jurnal kesihatan dan Wellness|Seni jurnal – Bahagian 1

Jurnal kesihatan dan Wellness|Seni jurnal – Bahagian 1

Sebagai kanak-kanak, ramai di antara kita mempunyai diari yang mana kami berkongsi fikiran setinggi dan rahsia harapan dan keinginan kita. Kami akan mengamankan itu, selepas menconteng mukasurat dibarisi, dengan cara yang kecil kunci dan kunci. Untuk keselamatan tambahan, kami mungkin mengambil langkah tambahan bersembunyi di bawah tilam kami atau di dalam mendalam kami Meja atau almari. Diari kami adalah tempat di mana kita boleh menulis tentang peristiwa yang berlaku dalam hari kami, menghancurkan yang kami mempunyai mengenai lelaki yang duduk di sebelah kami dalam kelas biologi, atau perjuangan kita telah dengan ibu-bapa kami kerana mereka Marilah kita tidak akan pergi kepada parti.

Sering ditinggalkan sebagai ingatan gemar belia kami, konsep membuat diari yang telah berkembang dari Ceritera kami tahun remaja menjadi alat bantuan kendiri tengahtengah. Istiadat membuat diari yang telah datang zaman dan dengan itu, kemunculan jurnal.

Jurnal boleh digunakan bagi apa-apa. Journaling adalah cara di mana kita boleh merakam apa yang sedang berlaku dalam kehidupan kita. Ia boleh diisi dengan idea-idea, fakta, angka, gambar, lakaran, puisi dan sebut harga – pada dasarnya apa-apa anda boleh turun ke dalam sehelai kertas. Sebagai contoh, dalam erti kata lebih tradisional perkataan, orang sering menggunakan jurnal untuk menyimpan rekod-rekod perniagaan. Beberapa jurnal orang tentang perjalanan mereka mengeksploitasi, sementara yang lain mempunyai jurnal yang dipenuhi dengan idea-idea teori, seperti untuk penjanaan tenaga bebas. Walaupun Sean Connery dibawa jurnal seperti yang beliau quested bagi Holy Grail tersebut dalam “Indiana Jones dan the terakhir salib”.

Hari ini, Bilakah satu bercakap tentang jurnal, ia sering membayangkan Akta penulisan turun pemikiran, idea, perasaan dan emosi sebagai satu instrumen untuk pembangunan peribadi dan peningkatan kesedaran diri. Apabila digunakan dengan cara ini, jurnal memberi kita peluang untuk menerokai di bawah permukaan minda sedar, di mana kita boleh mencapai maklumat dari jauh di dalam diri kita.

Dalam konteks ini, jurnal boleh digunakan untuk beberapa sebab. Biasanya, orang jurnal untuk membantu mendapatkan wawasan pilihan yang mereka perlukan untuk membuat, menjelaskan perasaan mereka atau hash mereka mengalami masalah. Ia boleh digunakan sebagai satu cara untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang tidak di mana jawapan yang dapat kami, atau untuk membantu kita mengenalpasti matlamat, mahu, keperluan dan keinginan. Sesetengah orang menggunakan jurnal sebagai alat untuk melepaskan kesakitan emosi dan penderitaan yang mereka mungkin telah atau akan pada ini mengalami masa dalam kehidupan mereka. Orang lain boleh menggunakannya dengan nikmat yang mereka terima setiap hari.

Jenis Jurnal ini menyokong proses-proses pemikiran kami. Apabila kita rasa terperangkap, keliru atau bertembung, pemikiran – bukan yang jelas dan ringkas – kami akhirnya whirling sekitar dalam kepala kita. Minda kita cenderung untuk melompat sekitar dari satu idea ke, dan kemudian kembali kepada yang asal. Melalui Akta penulisan, kami terpaksa mengatur fikiran kita ke dalam corak yang jelas, agak linear di mana kita boleh daftar diri.

Jurnal juga merupakan satu bentuk meditasi. Seperti yang kita mula menulis dan membenarkan aliran fikiran kita yang bergerak melalui tubuh dan keluar ke kertas, kita secara tidak sengaja akhirnya Pelenyapan minda kita. Badan kita akan segera mengikuti, justeru memberikan kita rasa ketenangan dan berehat. Banyak kesihatan profesional peguam bela jurnal bagi mengurangkan tekanan, membantu melegakan kebimbangan, atau bekerja melalui set kompleks emosi seseorang boleh mengalami. Tidak kira apa yang kami memutuskan untuk jurnal tentang, ia sentiasa amat menakjubkan apa jenis pandangan dan kita boleh mengalami pelbagai pengalaman luar biasa.

© Hakcipta Terpelihara Rita Louise, Inc. – www.soulhealer.com 2010. Semua Hak Terpelihara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *