Jurnal A Surat sendiri bekas

Jurnal A Surat sendiri bekas

Apabila kita melihat kembali pada masa lepas – sama ada hanya semalam atau bertahun-tahun yang lalu, kadang-kadang kita berfikir, “Saya ingin tahu saya maka apa yang saya tahu sekarang.”

Untuk membantu mencari ketenangan fikiran pada masa kini, cuba bekerja dengan Hajat itu dalam amalan jurnal anda. Kembali ke masa sebelumnya bagi dialog dengan anda muda sendiri. Berkata semua perkara-perkara yang anda ingin anda mendengar pada masa itu. Proses ini mungkin akan muncul pemahaman yang lebih baik daripada apa yang anda harapkan, dengan pemahaman semasa kehidupan anda serta perspektif sihat pada peristiwa-peristiwa silam.

Dalam jurnal, menulis surat kepada diri anda yang lepas, langkah-langkah berikut.

1. Mengambil masa beberapa minit untuk membuat gambar mental masa di masa lalu anda yang berhak. Mengapa adalah tempoh ini begitu mencabar bagi anda dan bagaimana anda rasa? Apakah jenis sokongan akan membantu anda mengatasi lebih baik? Terdapat kesilapan yang anda ingin anda boleh kembali dan buat semula? Terdapat keputusan yang dibuat pada masa yang anda masih berdiri oleh?

2. Kemudian menghabiskan beberapa minit untuk membuat senarai apa yang anda telah belajar sejak masa itu sukar yang mental. Jika anda boleh duduk dengan anda muda sendiri dan berkongsi yang penting sekeping nasihat, apa yang ia akan?

3. Pada halaman yang segar dalam jurnal anda, mulakan surat kepada diri sendiri. Termasuk butir-butir seberapa banyak yang anda boleh ingat kehidupan anda pada masa itu. Menjadi seperti empathetic seperti yang anda boleh ke arah bekas anda sendiri: akan menghormati anda mempunyai perasaan dan kefahaman mengenai keputusan yang dibuat.

4. Kemudian memberi beberapa nasihat kepada anda muda sendiri. Apa yang boleh tawaran diri anda sekarang, yang mungkin telah membantu anda ketika itu? Katakan apa sahaja yang anda rasa telah panggilan bangun untuk anda kemudian. Menjadi lembut, tumpul atau lucu; menjadi baik tetapi tegas.

5. Sebelum meletakkan pen anda turun, pastikan surat anda mengandungi pernyataan mengenai kasih sayang dan keampunan untuk diri anda lebih awal. Ikhlas dan murah hati, dan meyakinkan persona lepas anda bahawa anda akan baik-baik saja. Lagipun, anda terselamat dan berjaya sampai ke hari ini!

Apabila anda selesai menulis, mempertimbangkan untuk seketika sama ada nasihat anda hanya berkongsi mungkin tidak relevan kepada isu-isu semasa dalam hidup anda. Apa yang anda fikir diri anda pada masa hadapan akan berkata kepada anda sekarang?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *