Julat peratusan lemak badan atlet dan banyak lagi

Julat peratusan lemak badan atlet dan banyak lagi

Mengetahui peratusan lemak badan anda adalah sangat penting dari beberapa sebab. Sebab paling penting mengapa semua orang harus mengukur peratusan lemak badan mereka adalah supaya anda boleh membezakan antara lemak dan otot dan mengetahui jika anda sihat. Matlamat yang jelas adalah untuk menyingkirkan lemak dan mengekalkan otot. Sebab lain adalah supaya anda boleh mendapatkan maklumbalas penting. Kehilangan lemak kekal adalah semua tentang membuat pelarasan kecil dalam proses.

Peratusan lemak badan purata adalah sedikit berbeza antara lelaki dan perempuan kerana itu hormon estrogen menyebabkan wanita menjalankan kira-kira 5% lebih lemak badan berbanding lelaki. Lelaki mempunyai kira-kira 17% lemak badan dan perempuan 23%. Tubuh lemak juga kenaikan dan bersandar penurunan jisim badan apabila anda mendapat lebih tua. Amerika purata kehilangan paun 6.6 badan kurus besar-besaran setiap dekad selepas umur 20 tahun. Untuk contoh jika anda berat telah tinggal sama sejak usia 20 hingga 45 maka anda masih memperolehi lemak.

Mempunyai tahap lemak badan purata yang tidak sesuai pada semua. Siapa yang mahu menjadi purata. Peratusan lemak yang optimum bagi orang-orang yang bukan atlet adalah kira-kira 10-14% bagi lelaki dan 16-20% wanita. Mencapai tahap tersebut adalah cukup banyak semua orang.

Jika anda mahu dikoyak dan kelihatan seperti model kecergasan maka anda perlu untuk menggugurkan anda peratusan lemak badan lebih rendah. Ia semua bergantung kepada matlamat anda dan berapa banyak usaha yang anda bersedia untuk dimasukkan ke dalam. Berikut adalah beberapa contoh atlet dan lemak badan mereka:

Lemak badan purata yang tipikal bagi atlet lelaki perempuan
Pelari jarak 5-10% 10-16 %
Marathon elit pelari 3-5 9-12 %
Pelari pecut 5-12 12-18 %
Jumpers & hurdlers 6-13 12-20 %
Gimnastik Olimpik 5-8 11-14 %
Ahli bina badan, Peraduan keadaan 3-5% 8-12 %
Ahli bina badan, mati musim 6-12 13-18 %
Pemain bola sepak 7-12% 10-18 %
Besbol/Sofbol pemain 10-14% 12-18 %
Pro bola keranjang pemain 7-12 10-16 %

Jadi mempunyai terlalu banyak lemak badan adalah jelas tidak baik untuk kesihatan anda. Masalah kesihatan termasuk kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular, kanser dan Osteoartritis. Lelaki dianggap sempadan pada 25% lemak badan dan obes secara klinikal pada 30%, sementara wanita sempadan sebanyak 30% dan klinikal gemuk sebanyak 35 %
lemak badan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *