Juara-Juara Tenis bintang Mama, Betty Agassi, kesedaran kanser payudara

Juara-Juara Tenis bintang Mama, Betty Agassi, kesedaran kanser payudara

Wanita dengan kanser payudara sering bernafas lega apabila mereka sampai ke tanda penyakit-percuma lima tahun. Walaupun ini adalah tonggak sejarah yang signifikan, payudara kanser berulang tetap risiko yang berterusan bagi kebanyakan wanita. Tumor boleh dikeluarkan, tetapi boleh tumbuh kembali, menyerang tisu-tisu dan organ-organ sekitarnya dan ke bahagian-bahagian lain badan. Kira-kira satu pertiga daripada wanita dengan kanser payudara awal positif estrogen-penerima akan mengalami berulang.

Manakala pakar-pakar perubatan telah melihat penurunan kematian akibat kanser, kanser payudara masih merupakan punca utama kematian kanser di kalangan wanita di Amerika Syarikat. Pencegahan kanser payudara berulang kini telah menjadi satu keutamaan yang penting bagi lebih daripada 2 juta wanita yang mempunyai kanser payudara di Amerika Syarikat.

Betty Agassi, pesakit kanser payudara enam tahun dan ibu kepada legenda Tenis Andre Agassi, adalah memperjuangkan keperluan untuk pendidikan pesakit sekitar risiko kejadian berulang kanser payudara. Dia mahu semua pesakit-pesakit kanser payudara, keluarga dan kawan-kawan perlu sedar bahawa kanser payudara boleh kembali dan sering tidak dalam sesetengah wanita.

“Pemikiran saya kembali kanser payudara adalah sangat menakutkan. Dengan sokongan keluarga saya, saya telah belajar bahawa pertempuran dengan kanser payudara tidak pernah berakhir. Jika risiko kejadian berulang kanser payudara yang ada berterusan, kemudian jadi perlu usaha untuk mengurangkan risiko ini. Perjuangan tidak pernah selesai, “kata Betty, yang didiagnosis pada tahun 2000.

Sebagai sebahagian daripada usaha beliau untuk meningkatkan kesedaran, Betty minta bahawa semua pesakit-pesakit kanser payudara berbincang dengan doktor mereka dan mengetahui bagaimana mereka boleh mengurangkan risiko kanser yang kembali mereka. Dan, dia menggalakkan keluarga dan kawan-kawan untuk menunjukkan sokongan mereka dalam membantu wanita dalam kehidupan mereka yang mempunyai kanser payudara perlu dilakukan semua dia boleh mengurangkan risiko berulang.

“Pengetahuan, komunikasi dan sokongan adalah kunci untuk memenangi pertempuran yang berterusan ini,” Tambah Betty.

Ilmu-belajar semua yang anda boleh tentang diet, perubahan gaya hidup dan pilihan rawatan yang sewajarnya seperti yang diarahkan oleh doktor anda untuk membantu mengurangkan risiko kejadian berulang.

Komunikasi-membincangkan risiko berulang dan pilihan-pilihan rawatan dengan pakar di diagnosis, sepanjang tempoh rawatan dan seterusnya kesihatan anda. Pakar kesihatan anda boleh membimbing anda melalui kontinum kanser payudara.

Sokongan biarlah yang tersayang tahu anda akan berbangga dengan pencapaian beliau dan mengambil berat tentang kesejahteraan beliau. Menghantar beliau untuk e-kad penuh galakan.

Bagaimana untuk mengurangkan anda

risiko kejadian berulang

• Mengekalkan berat badan yang sihat

• Senaman

• Tinggal dimaklumkan mengenai pilihan rawatan baru

• Belajar mengenai pilihan rawatan yang anda mungkin calon

• Elakkan produk-produk yang mengandungi estrogen, progesteron dan racun makhluk perosak

• Sentiasa berhubung dengan profesional penjagaan kesihatan anda. Soalan-soalan yang anda boleh meminta:

• Anda boleh bercakap dengan saya mengenai risiko peribadi saya berulang?

• Pengubahsuaian gaya hidup apa boleh saya buat untuk membantu mengurangkan risiko saya berulang?

• Apakah status saya nod dan bagaimana ia menjejaskan risiko saya berulang?

• Apa yang boleh saya lakukan untuk membantu mencegah berulang kanser saya?

• Apakah faedah-faedah dan risiko pelbagai rawatan?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *