Juara Grand National Corbiere 1983 yang

Juara Grand National Corbiere 1983 yang

Corbiere memenangi Grand negara pada tahun 1983, kemudian datang ketiga dua tahun berturut-turut, jatuh kemasukan beliau keempat berturut-turut, sebelum datang kedua belas dalam penampilan yang kelima dan terakhir. Rekod ini meletakkan dia bersama-sama Petua Barat sebagai salah satu kuda-kuda yang terbesar dari Aintree racecourse di tahun 80-an, mengikuti dari Rum merah yang besar.

Kemenangannya pada tahun 1983 adalah kali pertama dalam sejarah kaum pemenang telah dilatih oleh seorang wanita, Jenny Pitman, yang telah berusia apabila dia mula-mula adalah meletakkan kuda pula menelan hanya empat belas bulan. Pitman telah membuktikan dirinya seorang jurulatih prolifik dan pada tahun 1997 menjadi pelatih sahaja selain daripada paip Martin menang semua warga Grand empat besar, apabila Mudahim memenangi Grand Ireland Jameson negara.

Corbiere adalah dimiliki oleh Burrough yang menggelegak keluarga yang dinamakan dia sebuah rumah api yang terletak berhampiran rumah mereka di Kepulauan Channel. Dituan oleh stallion Harwell daripada Ballycashin, Corbiere telah dilatih oleh Pitman dari tiga tahun. Pitman percaya dia mempunyai keberanian kerana beliau hanya Kuda untuk terus berlari di dalam hailstorm, dan dia membuktikan dirinya layak entri untuk negara Grand apabila beliau memenangi sebuah Nottingham bumper dan cepat progressed ke atas pagar untuk menang Kebangsaan Welsh pada Chepstow.

Beliau ditunggang oleh Ben de Haan bagi negara dan kelima di dalam pertaruhan pada 13-1 di sebalik Grittar kegemaran-7-1, pemenang tahun sebelumnya. Beliau memimpin medan kuat 41 atas pagar pertama, bersama-sama dengan Delmoss, yang telah telah mewujudkan dirinya dengan reputasi sebagai depan-pelari yang tearaway. Litar kedua menyaksikan Kuda diketuai oleh Dandy Hallo, diletakkan 60-1 bettings, tetapi dari Valentine’s Corbiere melihat dia mati, dan dia mempunyai satu kelebihan empat panjang ke atas Greasepaint yang dikenali sebagai finisher dengan cepat.

Corbiere memenangi perlumbaan, dengan Greasepaint hanya tiga suku yang panjang di belakang, dan lelaki Yer dua panjang kembali yang ketiga.

Dibangkitkan dalam jarak sepuluh paun untuk peringkat kebangsaan 1984, mana-mana punter yang tahu tentang borang menginap telah sedar bahawa Dandy Hallo yang telah selesai dalam keempat pada tahun 1983 pada tanah yang lembut tidak memihak lakukan juga atas alasan beliau pilihan, hanya telah dibangkitkan satu paun pound dua batu sepuluh yang kecil. Beliau juga disokong pada 13-1, manakala Corbiere adalah 16-1. Corbiere berjaya datang rumah ketiga, di belakang Greasepaint, tetapi Hallo Dandy adalah pemenang oleh empat panjang.

Saw Kebangsaan 1985 Corbiere sama kasar dirawat di handicapping beliau dengan hanya empat pound kurang daripada tahun sebelumnya, menjadikan beliau salah satu daripada hanya dua Kuda di atas batu sebelas dalam bidang empat puluh. Dia melompat ke yang sempurna di bawah Peter Scudamore yang telah mengambil alih dari De Haan yang cedera, tetapi kelemahan dua puluh lima paun beliau nampak dia selesai yang ketiga.

Dia jatuh pada pagar keempat semasa beliau cubaan keempat perlumbaan dan usahanya yang kelima, sebagai sebuah saw berusia dua belas tahun dia selesai twelfth. Beliau bersara berikutan negara 1987, tetapi dalam lebih dua dekad sejak penaklukan Corbiere kemenangan beliau telah menjadi lebih dan lebih dihargai – memandangkan tiada Kuda sejak telah dijalankan sebanyak sebelas batu empat pound untuk kemenangan dalam perlumbaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *