Jerawat mitos dan lagenda

Jerawat mitos dan lagenda

Terdapat banyak mitos dan legenda yang mengelilingi subjek jerawat, salah satu daripadanya yang kembali seawal tahun 1700. Mitos jerawat dan “cerita isteri lama” banyak – dan boleh menyebabkan keadaan jerawat yang buruk untuk menjadi lebih buruk.

Berikut adalah beberapa mitos jerawat yang paling popular:

Jerawat mitos: Jika anda tidak membasuh muka atau mandi cukup, anda akan mendapat jerawat.

Hakikatnya: kulit yang kotor tidak menyebabkan jerawat, dan terlalu banyak basuh dan menyental (terutamanya cergas menyental) cuba untuk menghilangkan jerawat akan benar-benar membuat jerawat lebih teruk dengan merengsa dan inflaming kulit sensitif sudah. Mencuci wajah dua kali sehari dengan pembersih kulit noncomedogenic yang baik adalah disyorkan. Jika kulit jerawat teruk radang, gunakan air sejuk dan kain yang lembut atau tangan anda untuk membasuh muka anda dan mana-mana kawasan jerawat yang lain.

Jerawat mitos: Makan coklat menyebabkan jerawat.

Hakikatnya: makan coklat tidak menyebabkan jerawat. Ini tidak bermakna bahawa anda perlu mengambil kuantiti yang besar-besaran coklat atau candy jika anda mempunyai jerawat. Jika anda suka coklat – anda boleh makan beberapa.

Berita terkini adalah bahawa diet anda penting, dan jika anda mempunyai jerawat anda perlu makan diet yang sihat dengan banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran mungkin – serta banyak air, yang masuk akal untuk sesiapa sahaja. Diet yang sihat, vitaman tambahan dan senaman meningkatkan sistem imun yang membantu untuk melawan jerawat, dan masalah kesihatan secara umum. Jadi teruskan – makan sedikit coklat dan menikmatinya, tetapi juga menikmati diet yang menyihatkan.

Jerawat mitos: Ada ada cara untuk mengubati jerawat.

Hakikatnya: ramai orang telah menyembuhkan jerawat mereka menggunakan pelbagai kaedah yang berbeza, termasuk semua rawatan semula jadi dan kaedah konvensional.

Dalam kes sedikit jerawat dengan beberapa jerawat, jerawat boleh dibersihkan dengan agak cepat. Dalam kes-kes yang lebih teruk, ia mungkin mengambil beberapa penentuan dan dedikasi untuk rawatan pilihan, seperti kes-kes ini mengambil masa yang lama untuk membersihkan. Ingat, ia boleh mengambil masa minggu untuk melihat hasil nyata bergantung pada rawatan yang digunakan, jadi kesabaran adalah nilai murni yang sebenar apabila ia datang untuk mengubati jerawat. (Sentiasa rujuk doktor anda atau pakar dermatologi pertama – sebelum anda membuat keputusan untuk rawatan jerawat.)

Mitos jerawat: Seks menyebabkan jerawat.

Hakikatnya: seks tidak menyebabkan jerawat – ini adalah mitos yang kembali ke 1700-an, Bilakah juga erti dewasa cuba untuk menakut-nakutkan generasi muda dengan mengatakan bahawa segala macam hal yang dahsyat akan terjadi kepada mereka jika mereka terlibat dalam aktiviti seksual. Jika anda benar-benar berfikir tentang hal ini, jika jantina disebabkan jerawat, kemudian hanya kira-kira semua orang di dunia akan mempunyai jerawat… dan ini adalah jelas tidak benar.

Jerawat mitos: Jika anda mencukur, jerawat anda akan menjadi lebih buruk.

Hakikatnya: lelaki dengan jerawat boleh mencukur berjaya dengan saranan-saranan pakar dermatologi yang berikut:

Guna guna pisau cukur Keselamatan, atau jika anda lebih suka, menggunakan cukur elektrik – mana-mana kerja-kerja anda.

Gunakan air suam untuk melembutkan janggut anda sebelum anda mencukur. Elakkan menggunakan losyen pre-shave dengan alkohol dan minyak wangi, ini boleh mengganggu jerawat.

Mencukur dengan bijirin rambut – bukan terhadapnya, kerana ini boleh merengsa. Mencukur perlahan-lahan, Jangan gunakan tekanan yang terlalu kuat – terutama di sekitar kawasan jerawat.

Mitos jerawat: Memerah dan kenalan jerawat dan bintik hitam akan menjadikan mereka pergi.

Hakikatnya: ini benar-benar membuatkan jerawat teruk, kadang-kadang lebih buruk. Meramas rawatan jerawat dan bintik hitam memaksa bakteria ke dalam kulit yang menyebabkan lebih banyak jangkitan, keradangan, kemerahan dan lebih banyak jerawat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *