Jepun bintang Festival: Kisah Altair dan Vega

Jepun bintang Festival: Kisah Altair dan Vega

Ramai rakyat Amerika yang tiba di Jepun tahu sedikit daripada Jepun dan Asia. Banyak daripada apa yang kita lihat dan pengalaman di Jepun mempunyai akar di China dan Barat farther ke India lebih beribu-ribu tahun lalu. Akar ini adalah sama seperti akar dan Warisan tamadun Barat yang tiba di Amerika selepas perjalanan yang beribu-ribu tahun dari Greece purba dan Rom di seluruh Eropah ke Amerika Utara.

Tanabata, pesta bintang Jepun, menyediakan satu contoh Jepun ini meminjam daripada China dan pinjaman yang lebih awal. Puteri dan Cowherd, yang folktale Cina, adalah yang pendorong di sebalik perayaan Tanabata. Folktale ini adalah mengenai gadis Weaver. Weaver gadis ini adalah anak kepada Maharaja Jade di syurga. Setiap hari, gadis Weaver akan turun dari langit ke bumi untuk mandi, menggunakan jubah ajaib beliau. Dia akan meninggalkan jubah ajaib beliau di tebing di sebelah Sungai. Satu hari, cowherd yang menyaksikan Weaver gadis mandi. Jatuh cinta dengan dia, dia mencuri jubah ajaib beliau. Weaver gadis tidak boleh kembali kepada syurga. Weaver gadis datang daripada air, cowherd yang meraih dia dan dibawa dia rumah.

Apabila Maharaja jed belajar tentang gadis Weaver, dia marah, tetapi tidak dapat bertindak. Anak perempuan beliau telah jatuh cinta; Weaver gadis berkahwin cowherd hina. Gadis Weaver berkembang merindui; dia mula kehilangan bapanya. Beliau mendapati beliau jubah ajaib dan memutuskan untuk melawat bapanya. Selepas dia tiba di rumah, Maharaja jed dipanggil Sungai untuk membantu beliau menjaga rumahnya. Sungai, cara Suave, mengalir merentasi langit. Weaver gadis tidak boleh menyeberangi Sungai, jadi dia tidak boleh kembali kepada suaminya. Maharaja mengalah, sedikit. Sekali dalam setahun, pada hari ketujuh bulan ketujuh dalam kalendar lunar, beliau membolehkan gadis Weaver dan suaminya, cowherd, memenuhi, mencipta sebuah jambatan sepanjang Sungai mereka.

Jika anda tahu bintang-bintang, anda boleh memilih Vega (gadis Weaver) dan Altair (cowherd hina). Pada hari ketujuh bulan lunar Ketujuh, cara Suave muncul menjadi dimmer, membolehkan mereka untuk sampai ke satu sama lain.

Folktale Cina ini diilhamkan versi Bahasa Jepun: ditunjukkan pada anak perempuan Raja langit. Dia wove pakaian yang indah di tebing jalan Suave. Bapanya suka kain di kala. Dia bekerja keras setiap hari untuk tenunan kain bagi Raja langit. Ditunjukkan pada sedih; Beliau bekerja sepanjang masa. Dia tidak akan bertemu sesiapa; Kala takut dia tidak akan jatuh cinta. Raja langit bertambah bimbang; Beliau memperkenalkan ditunjukkan untuk Hikoboshi. Beliau adalah seorang cowherder, hidup dan bekerja jauh di sisi lain cara Suave, sungai. Kala dan Hikoboshi yang dipenuhi; mereka jatuh cinta; mereka telah berkahwin.

Kala berhenti tenunan kain bagi Raja langit; Di Hikoboshi lembu syurga strayed sekali. Raja langit bertambah marah, meletakkan cara Suave kala hingga Hikoboshi. Dia melupakan mereka bertemu. Kala menangis dan merayu bapanya untuk membiarkan mereka bertemu lagi. Raja langit berkata kedua-dua dapat bertemu pada hari ketujuh bulan ketujuh selagi kala bekerja keras, penamat menganyam Nya.

Mesyuarat pertama mereka adalah kegagalan; mereka tidak boleh menyeberangi Sungai; Jadilah ada jambatan. Kala menangis dan menangis. Kawanan magpies Terbang, menjanjikan kepadanya bahawa mereka akan membuat jambatan sayap mereka, membantu beliau untuk menyeberang Sungai. Apabila hujan yang jatuh, magpies yang tidak boleh datang. Kala dan Hikoboshi berharap untuk cuaca baik tahun akan datang. Jika langit adalah jelas dan tidak hujan, magpies yang membantu kala dan memenuhi Hikoboshi.

Seperti cerita Jepun kelihatan kembali ke cerita Cina, Jepun perayaan Tanabata kelihatan kembali untuk perayaan Cina: The Festival untuk kemahiran. Kedua-dua perayaan menyambut Mesyuarat Altair dan Vega. Perayaan Cina ini merebak ke Jepun semasa dan selepas tempoh Heian. Seperti China, Jepun telah meminta kemahiran. Sepanjang tempoh Edo di Jepun, kanak-kanak lelaki dan perempuan menulis Hajat mereka jaluran kertas. Gadis-gadis yang ingin meningkatkan mereka jahit dan ketukangan; kanak-kanak lelaki ingin memperbaiki tulisan tangan mereka. Moden hari Tanabata kekal satu perayaan Hajat, ada istiadat atau Hajat sebenar.

Perayaan Tanabata akan diraikan di seluruh Jepun pada malam ketujuh bulan lunar Ketujuh, tetapi adalah yang paling terkenal di Sendai, di mana orang secara tradisional menggunakan tujuh jenis hiasan yang berbeza. Enam daripada tujuh hiasan mewakili kehendak yang berbeza. Jaluran kertas mewakili kehendak pengajian dan tulisan yang baik. Kimono kertas mewakili hasrat untuk baik jahit; kimono itu juga menghindari kemalangan dan kesihatan yang buruk. Kren kertas mewakili hasrat untuk Keselamatan Keluarga, kesihatan dan kehidupan yang panjang. Dompet mewakili hasrat untuk perniagaan yang baik. Jaring mewakili hasrat untuk Memancing baik dan tuaian. Beg sampah mewakili ingin untuk kebersihan dan mengelakkan sumber yang membuang-buang. Hiasan akhir akan & streamers; ini adalah rentetan yang ditunjukkan digunakan untuk tenunan bapanya.

Apabila kita melihat satu perayaan Tanabata semalam, kami tidak sabar untuk meraikan yang kembali beratus-ratus dan beratus-ratus tahun, merentasi Laut China, dan mungkin juga farther. Apa yang berlaku sebelum China telah dikaburi oleh peredaran masa. Tidak kira bila dan di mana Tanabata berasal, kisah ini adalah kisah yang indah, sesiapa. Perayaan Tanabata di Sendai adalah pengalaman yang indah, sesiapa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *