Jepun Akita Inu: Kuat dan besar

Jepun Akita Inu: Kuat dan besar

Asal-usul dan sejarah anjing Akita.

Akita Jepun bukanlah sesuai anjing sebagai haiwan kesayangan keluarga biasa. Ia pada asalnya diternak di wilayah Akita di Jepun, sebagai anjing pemburuan, rusa, Babi hutan dan juga beruang. Bagi tujuan ini, ia dikehendaki dengan anjing yang besar, kukuh dengan yakin, dominan tendecies dan alam semulajadi yang bebas. Akita ini adalah juga dikenali sebagai Akita Inu, iaitu Jepun untuk anjing.

Ketinggian purata bagi Akita di antara 24 hingga 28 inci dan akan menimbang dari sebanyak 80 pound satu seratus dan sepuluh. Beliau telah kuat, berat tulang dan otot badan. Ini adalah banyak anjing!

Akita yang mempunyai double kot, yang kalis air, dengan undercoat yang padat, tebal dan keras. Ia sheds penuh dengan kehalusan, sepanjang tahun dan memerlukan memberus dan melatih setiap hari. Kot boleh putih, brindle atau tan dan apa-apa campuran ini. Kot tebal baka ini bermaksud bahawa beliau berasa gembira di salji tetapi dia akan menderita dalam cuaca panas.

Ini bukanlah anjing untuk pemilik yang tidak berpengalaman, atau orang yang tua atau lemah. Akitas adalah bijak dan Olahraga dan apabila socialized akan setia dan kasih sayang tetapi akan sentiasa berusaha untuk kedudukan dominan di dalam Kumpulan keluarga. Dia mungkin menunjukkan pencerobohan terhadap ahli keluarga dan tidak mungkin sesuai dengan keluarga dengan kanak-kanak kecil. Dengan baka ini, ia adalah penting bahawa anda adalah anjing Alpha dan dia tahu dirinya di “pek” anda!

Akita yang boleh menunjukkan pencerobohan terhadap anjing dan haiwan kecil lain dan tidak akan dibenarkan untuk berkeliaran tidak dikawal di kawasan awam di mana terdapat ramai orang dan anjing-anjing lain.

Latihan Akitas

Akita yang boleh menjadi sukar untuk melatih kerana mereka bijak dan degil dan boleh dengan cepat menjadi bosan. Ia tidak akan menjadi satu soalan “meminta” Akita untuk melakukan sesuatu. Ia mesti sentiasa arahan kuat dari pemilik dominan. Apabila anda mengatakan “Tidak”, bermakna ia dan Jadikan ia melekat. Anda mungkin mempunyai masalah dengan latihan rumah, seperti yang Akitas mengalami jangkitan kencing di peringkat awal.

Terdapat banyak maklumat tersedia dalam talian, banyak percuma, pada subjek anjing kelangsangan (keagresifan). Mana-mana anjing yang menunjukkan keganasan tidak wajar, orang atau haiwan, sedang memerlukannya latihan pakar yang betul.

Jika anda mengambil Akita untuk keluarga anda, anda mestilah bersedia untuk menghabiskan masa dan usaha pada latihan, bersosial, senaman dan dandanan. Ini anjing besar juga kos yang banyak untuk memberi makan.

Akitas dalam keluarga

Terdapat pendapat yang bercanggah tentang kesesuaian Akitas dengan anak-anak muda. Dari segi sejarah, baka mempunyai reputasi yang kukuh sebagai pelindung kanak-kanak dan sering ditinggalkan dalam pertuduhan semata-mata. Pendapat lain menunjukkan sifat dominan baka dan hakikat bahawa anjing-anjing ini akan bersaing untuk tempat mereka dalam pek. Sudah tentu, anak muda akan tidak sepadan dengan fizikal untuk Akita untuk dewasa.

Penyeliaan yang baik tingkah laku anjing dan anak-anak adalah penting dalam situasi ini. Setelah berkata demikian, Akita yang baik socialized akan lebih selesa dengan ini.

Akitas membuat anjing pengawal yang amat baik. Mereka mempunyai naluri wilayah yang kukuh dan akan sangat perlindungan keluarga dan harta. Sebagai anjing menonton, mereka akan secara senyap-senyap berkesan. Mereka tidak terdedah kepada Kijang berlebihan tetapi akan menyalak “apabila terdapat sesuatu untuk kulit tentang”.

Jangka hayat purata Akita yang terletak kira-kira 12 tahun. Seperti banyak lain baka anjing, kanser ialah punca kematian yang paling biasa. Kaji selidik di United Kingdom dan Amerika Syarikat/Kanada mendedahkan ini menjadi kes, dengan sebab-sebab yang lain termasuk jantung dan bloat/kilasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *