Jenis, tanda-tanda dan Diagnosis penyakit darah

Jenis, tanda-tanda dan Diagnosis penyakit darah

Ia adalah benar-benar sukar untuk mengabaikan peranan darah bermain dalam badan kita. Ia adalah salah satu tisu hidup yang terpenting yang terdiri daripada cecair dan pepejal. Sementara itu, bahagian cecair, yang dikenali sebagai plasma, diperbuat daripada air, garam dan protein, separuh darah anda yang lain adalah plasma. Selain daripada itu, bahagian pepejal darah anda mengandungi sel-sel darah merah, sel darah putih dan sebagai platlet. Apa-apa kerosakan darah merah atau sel-sel darah putih boleh membawa kepada pelbagai masalah darah. Malah, pada masa-masa gangguan darah boleh menyebabkan darah miskin kaunseling dan pendarahan berterusan. Gangguan ini boleh menyebabkan kecacatan saluran darah atau keabnormalan dalam darah itu sendiri. Hari ini terdapat pelbagai jenis gangguan darah yang mesti tidak boleh diabaikan kerana setiap penyakit darah mempunyai komplikasi tersendiri dan memerlukan rawatan klinikal yang tepat. Berikut adalah beberapa yang paling serius darah penyakit dan kaedah diagnosis yang terbaik yang boleh membantu anda dalam mengetahui dan mengubati gangguan darah:

Anemia-ia adalah salah satu adalah gangguan darah yang paling biasa yang berlaku apabila nisbah sel-sel darah merah atau kepekatan Sabit akan dikurangkan di dalam darah. Walaupun pada masa-masa anemia itu sendiri dianggap sebagai gejala penyakit dan bukannya penyakit itu sendiri, tetapi ada beberapa tanda-tanda utama yang tidak harus diabaikan dan perlu dijaga, seperti peningkatan kadar jantung (tachycardia), kesukaran dalam menangkap nafas, memenatkan dengan mudah dan kerap, yellowing kulit, mata, dan limpa yang diperbesarkan atau hati. Ia boleh diubati dengan mudah. Lebih cepat anda dapat tahu lebih baik ia boleh membantu anda dalam mengubati dengan betul. Prosedur diagnostik yang paling biasa yang anda boleh ikuti adalah aspirasi ujian darah dan Sum-Sum tulang dan/atau biopsy.

Hemolytic Anemia – Hemolytic anemia adalah penyakit darah yang lain di mana sel-sel darah merah dimusnahkan lebih cepat daripada Sum-Sum tulang boleh menghasilkan mereka. Pada asasnya, gangguan jenis ini boleh dikelaskan kepada dua kategori:

Intrinsic-In ini jenis gangguan darah, kemusnahan sel-sel darah merah yang berlaku kerana kesalahan di dalam sel-sel darah merah mereka.

Motivasi luaran-In ini jenis sel-sel darah penyakit, walaupun merah akan dibangunkan tetapi kemudian ia mendapat dimusnahkan oleh mendapat terperangkap dalam jangkitan, limpa, atau dari ubat-ubatan yang boleh menjejaskan sel-sel darah merah.

Simptom utama gangguan darah jenis ini adalah kelemahan, sikap tidak bertoleransi pelbagai aktiviti fizikal dan gelap warna air kencing. Selain itu, ia boleh dirawat melalui kaedah seperti ujian darah, ujian air kencing dan aspirasi Sum-Sum tulang dan/atau biopsy.

Talasemia – Talasemia ialah gangguan yang diwarisi yang menjejaskan majorly pengeluaran biasa Sabit yang membawa oksigen ke tisu-tisu di dalam badan. Talasemia merangkumi beberapa bentuk-bentuk anemia yang berbeza. Namun, seriusnya gangguan darah ini pada dasarnya bergantung pada bilangan gen yang terjejas. Penyakit darah ini boleh dengan mudah didiagnosis oleh ujian darah. Walaupun, thalassemias juga mendapat disampaikan dari ibu bapa kepada kanak-kanak itu keluarga kajian genetik juga boleh membantu dalam kata mendiagnosis penyakit ini. Ini secara umumnya melibatkan mengambil rekod sejarah perubatan keluarga dan melaksanakan ujian darah pada ahli keluarga untuk mencari keluar sama ada terdapat apa-apa yang hilang atau dipinda gen Sabit.

Porphyria – ia merupakan satu lagi kategori gangguan darah yang terutamanya disebabkan oleh keabnormalan yang yang seterusnya membawa dalam pengeluaran kompaun kimia yang dikenali sebagai skim. Kini skim adalah satu bahan penting yang majorly dihasilkan oleh badan dan Sum-Sum tulang dan darah adalah kandungan paling vital yang memegang skim tersebut. Secara amnya, penyakit darah ini tidak mudah untuk mendiagnosis, tetapi lagi ia boleh disemak dengan menjalankan beberapa ujian darah, air kencing dan najis.

Hemophilia – gangguan ini juga dikenali sebagai hemophilia adalah keturunan berdarah gangguan yang majorly disebabkan oleh kekurangan bahan yang diperlukan bagi darah kaunseling. Kekurangan kebolehan darah beku, atau coagulate, membawa kepada pendarahan berlebihan, malah dari sedikit kecederaan terletak di bandar Hemophilia. Walaupun ketumpatan gejala-gejala mungkin berbeza dengan penyakit ini, tetapi penyakit yang biasa bagi pendarahan dan biasanya berlaku jika bayi sudah khatan. Ia boleh dianalisa dengan melakukan satu set ujian darah.

Ini adalah sebahagian daripada penyakit darah yang utama. Walaupun masing-masing mempunyai cara tersendiri dan menganalisis mendiagnosis, tetapi masing-masing boleh diubati dengan mudah. Apa yang anda perlu lakukan adalah menjaga gejala dan ikut prosedur pengawetan yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *