Jenis Perkhidmatan kandang

Jenis Perkhidmatan kandang

Kandang yang merujuk kepada sesuatu jenis penjagaan yang lebih menjurus kepada pesakit-pesakit yang menghidapi sakit dan geriatrik. Falsafah yang utama adalah untuk menyediakan rawatan paliatif fizikal, emosi, sosial dan rohani bagi orang-orang yang akan lulus. Ini termasuk memberi keselesaan, memelihara maruah dan membenarkan pelanggan mati untuk mencapai beberapa bentuk keamanan yang diberikan keadaan beliau.

Sekarang, pada hari ini, Terdapat banyak kemudahan kesihatan yang menyediakan penjagaan rumah dari institusi-institusi persendirian dibiayai, kepada awam rumah kejururawatan dan hospital. Dan agensi-agensi yang mengemukakan profesional penjagaan kesihatan yang diperlukan untuk keperluan penjagaan rumah. Walau bagaimanapun, ramai di antara prinsip-prinsip selain masih dipatuhi semalam. Dan masih banyak amalan-amalan yang dipatuhi oleh kemudahan yang berbeza seluruh dunia memerhati sama jenis-jenis rawatan, tanpa mengira perbezaan cetek.

Pertama, kita mempunyai penjagaan rumah. Servis ini disediakan di rumah pesakit supaya beliau boleh menghabiskan hari yang tinggal hidup dalam keselesaan sesuatu yang biasa. Di sini, penjaga akan dihantar ke rumah pelanggan setiap hari untuk melakukan aktiviti-aktiviti rutin kehidupan seharian serta pengurusan penilaian dan gejala. Mendatangkan ini, Walau bagaimanapun, tidak dapat faedah oleh orang-orang yang memerlukan rawatan perubatan yang lebih maju atau mereka yang mempunyai suasana rumah yang sangat tidak stabil. Mereka perlu tinggal di lokasi yang selamat, mungkin saudara di kediaman, untuk melayakkan diri.

Kedua, kami mempunyai krisis rumah penjagaan atau penjagaan krisis kerana ia hanya dikenali. Ini adalah berkaitan dengan perkhidmatan penjagaan jangka pendek yang mana gejala-gejala yang rumit pesakit diuruskan di luar persekitaran hospital. Ini boleh buat antara 8 hingga 24 jam setiap hari, bergantung kepada keperluan pesakit dan berapa lama sebelum keadaan menstabilkan. Ini biasanya dilindungi oleh pelan insurans kesihatan tetapi hanya untuk bilangan hari yang terhad. Jika masalah masih berterusan, kemasukan ke hospital mungkin diperlukan.

Ketiga, terdapat dalam penjagaan pesakit kandang untuk mempertimbangkan. Biasanya, ini dihantar apabila pesakit kekal ditahan di kemudahan jagaan kesihatan seperti hospital atau rumah penjagaan. Seperti penjagaan krisis ini mensasarkan mengurangkan kesakitan atau gejala-gejala yang disebabkan oleh penyakit yang memudaratkan pelanggan. Walau bagaimanapun, ia adalah dalam jangkamasa yang panjang. Ia boleh diibaratkan untuk mempunyai seorang jururawat peribadi duti. Tetapi tidak seperti mereka, seorang pekerja rumah diwajibkan untuk menawarkan cara peribadi untuk membuat kehidupan klien yang lebih baik seperti bersosial dan melaksanakan permintaan bebas-perubatan berkaitan.

Akhirnya, ada tempoh penjagaan, manfaat yang akan diarahkan ke arah ahli keluarga daripada pelanggan sendiri. Ini disediakan untuk tempoh maksimum lima hari untuk ahli keluarga dan orang tersayang yang ramah dan mengambil berat untuk pesakit untuk mendapatkan yang diperlukan lain. Di sini, penjaga yang akan mengambil alih peranan mereka supaya pergi kepada orang yang boleh menguruskan perniagaan sendiri dan menyambung semula hubungan mereka memberi penjagaan primer berkesan selepas semakin dibakar oleh keadaan mereka.

Terdapat perkhidmatan jagaan Hospis lain yang boleh dijadualkan serta terapi pertuturan, terapi fizikal dan kesedihan kaunseling agar pesakit dan keluarganya berasa lebih bertolak ansur tidak dapat dielakkan kematian beliau. Melalui gerakan hidup adalah sukar apabila anda akan diletakkan dalam keadaan itu tanpa teragak-agak. Jadi itu adalah bahawa opsyen ini disediakan untuk bersedih dan menderita pihak bernasib baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *