Jenis-jenis ujian yang dilakukan oleh syarikat insurans untuk mengesan Nikotin

Jenis-jenis ujian yang dilakukan oleh syarikat insurans untuk mengesan Nikotin

Perokok biasanya mempunyai jangka hayat kurang daripada perokok dan terdedah kepada pelbagai penyakit seperti penyakit jantung, penyakit-penyakit pernafasan, kanser paru-paru, COPD dan sebagainya. Kerana risiko kesihatan yang teruk yang dikaitkan dengan Rokok, syarikat-syarikat insurans hayat dan Kesihatan mengenakan premium yang lebih tinggi daripada perokok daripada perokok. Syarikat-syarikat insurans yang menjalankan pelbagai jenis ujian untuk mengesan penggunaan Nikotin antara pemohon dengan berkesan. Nikotin digunakan secara berkesan dapat dikesan melalui air kencing, darah, air liur, dan menguji rambut.

Syarikat-syarikat insurans bergantung pada:
Syarikat-syarikat insurans membuat air kencing, darah, air liur dan Tukang ujian untuk mengesan Nikotin digunakan sebagai sebahagian daripada proses pemeriksaan perubatan untuk memuktamadkan premium untuk dikenakan.

Ujian air kencing
Ujian air kencing mengesan tahap kepekatan cotinine dalam air kencing. Cotinine adalah produk metabolisma Nikotin selepas diproses dalam badan. Ujian air kencing boleh mengesan penggunaan cotinine untuk 4 hari selepas penggunaan secara berkesan. Walaupun cotinine kekal dalam air kencing untuk jangka masa yang pendek, tahap kepekatan adalah lebih tinggi daripada darah atau air liur. Ujian air kencing yang biasa digunakan untuk mengesan Nikotin kerana ia adalah sebagai sebahagian daripada pemeriksaan fizikal untuk menerima insurans. Cotinine digunakan sebagai biomarker di dalam air kencing, ujian Nikotin yang hayatnya separuh adalah lebih besar daripada metabolites lain. Ujian air kencing dengan berkesan boleh mengesan cotinine dalam air kencing pada akhir kepekatan 200 ng/ml. Juga, seseorang boleh menyemak untuk kegunaan Nikotin di rumah menggunakan kit ujian Nikotin yang memberikan keputusan yang tepat dan boleh dipercayai.

Ujian darah
Syarikat insurans secara berkesan menggunakan ujian darah untuk menentukan sama ada orang seorang perokok atau bukan perokok, kerana biasanya diambil sampel darah semasa pemeriksaan perubatan pemohon. Ujian darah menyemak cotinine tahap dalam sampel darah semasa mengesan Nikotin. Walaupun Nikotin tidak kekal dalam badan untuk masa yang lebih lama, produkproduk metabolisme boleh kekal dalam darah untuk tempoh yang lebih panjang. Produk sampingan ini boleh mengesan sehingga 3 minggu selepas tarikh contoh Merokok.

Ujian air liur
Air liur ujian untuk mengesan Nikotin dan cotinine adalah satu kaedah yang murah, tidak invasif pengesanan. Ujian air liur boleh berkesan mengesan Nikotin dan cotinine sehingga ke 7 hingga 10 hari selepas penggunaan. Juga, adalah sukar untuk adulterate keputusan ujian air liur kerana sampel dikumpul secara langsung dengan mengambil swab yang dari mulut orang. Kit ujian air liur kerana Nikotin membolehkan mudah ujian Nikotin dalam keselesaan rumah kerana mereka mudah alih, mudah untuk digunakan, dan memberi keputusan yang tepat.

Ujian rambut
Tukang ujian adalah satu kaedah yang tepat dan berkesan untuk mengesan penggunaan Nikotin. Ia adalah tepat daripada lain-lain bentuk ujian, sebagai ujian yang dilakukan menggunakan lanjutan teknik-teknik makmal. Ia menyediakan satu tetingkap yang lebih besar daripada pengesanan bagi Nikotin selagi hari 10 atau lebih dari penggunaan sebenar. Kerana rambut ujian adalah mahal daripada air kencing, darah atau air liur ujian Nikotin, syarikat insurans mendapati kurang layak untuk melakukan ini ujian pada setiap pemohon. Walaupun contoh kecil rambut boleh mendedahkan sejarah penggunaan Nikotin selama beberapa hari.

Memberikan maklumat yang salah kepada syarikat-syarikat insurans boleh mengakibatkan Penafian perlindungan atau walaupun pendakwaan bagi memberikan maklumat yang palsu jika orang yang berada di bawah perlindungan. Keluar rokok adalah pilihan yang lebih baik kerana ia membantu membina gaya hidup sihat dan layak untuk menerima premium yang lebih murah dari syarikat insurans.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *