Jenis-jenis Insulin yang lima

Jenis-jenis Insulin yang lima

Insulin terbahagi kepada 5 jenis: rapid-lakonan, lakonan pendek (atau cepat bertindak), insulin pertengahan-lakonan, lakonan panjang dan pre-mixed. Perbezaan jenis-jenis insulin yang berbeza-beza jumlah masa sehingga mereka mula kerja (permulaan), berapa lama mereka ambil untuk mencapai kepekatan darah yang terbesar dan keberkesanan (puncak) dan berapa lama mereka terus mengawal gula dalam darah (tempoh). Kesan insulin, termasuk masa permulaan, kemuncak dan tempoh, berbeza dari individu ke individu dan dari hari ke hari.

Bergantung kepada jenama, rapid-lakonan insulin telah untuk purata bermulanya dari 5 hingga 15 minit, puncak 30 minit hingga 3 jam, dan tempoh 3 hingga 5 jam. Ia biasanya telah disuntik dengan makanan, dan digunakan dalam kombinasi dengan insulin bertindak yang lebih lama.

Lakonan pendek insulin (juga dipanggil insulin biasa) telah bermulanya purata 30 minit hingga satu jam, puncak 2 hingga 4 jam, dan tempoh 4 hingga 8 jam, bergantung pada jika ia disuntik atau digunakan dalam suatu pam insulin. Ia telah mengambil 30 minit hingga satu jam sebelum makan dan boleh digabungkan dengan lakonan panjang insulin.

Pertengahan-lakonan insulin (juga dipanggil NPH insulin atau lente insulin) telah bermulanya purata 2 hingga 4 jam, puncak 4 hingga 10 jam dan tempoh 10 hingga 18 jam. Ia sering digunakan dalam kombinasi dengan insulin yang pesat atau lakonan pendek.

Kesan lama lakonan insulin (latar-belakang yang kadang-kadang dipanggil insulin atau penyakit insulin) biasanya meliputi sehari suntuk. Terdapat dua jenis panjang-lakonan insulin: glargine insulin (Lantus) dan detemir insulin (Levemir). Bermulanya tipikal bagi Lantus adalah dalam lingkungan 4 hingga 6 jam. Lantus dihantar terus begitu memuncak, dan telah untuk tempoh purata 24jam.

Bermulanya tipikal bagi Levemir insulin adalah di antara 2 hingga 3 jam. Levemir memuncak sedikit antara 8 hingga 10 minit, dan tempoh adalah dos bergantung, antara jam 6 hingga 23. Panjang-lakonan insulin sering digunakan dalam kombinasi dengan insulin yang pesat atau lakonan pendek, atau untuk ubat kencing manis mulut dalam kes pesakit kencing manis jenis 2.

Premixed insulin adalah gabungan insulin yang pendek dan pertengahan-lakonan dalam pen vial atau insulin yang sama. Ia biasanya telah diambil dua kali sehari sebelum makan.

Terapi insulin adalah kompleks dan cecair, dan memerlukan kerap berunding dengan profesional penjagaan kesihatan. Terapi insulin yang berjaya mengambil kira pertimbangan hal-hal seperti pemakanan, alkohol, senaman, tekanan, kitaran haid dan penyakit. Pesakit kencing manis harus memantau tahap gula dalam darah mereka dengan teliti dan menyesuaikan ubat kencing manis mereka dengan sewajarnya untuk mengawal penyakit kencing manis yang optima.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *