Jenis dan punca-punca kencing manis – nota ringkas

Jenis dan punca-punca kencing manis – nota ringkas

Kencing manis adalah penyakit yang kejam yang boleh merosakkan mata anda, saraf, buah pinggang dan menyebabkan penyakit jantung dan strok. Kencing manis adalah keadaan di mana tahap gula dalam darah adalah tinggi. Wanita yang hamil mempunyai risiko untuk mendapat tahap darah gula tinggi. Ia adalah satu keadaan gangguan metabolisme. Ia telah disahkan tiga jenis gangguan metabolisma dalam manusia mulai sekarang.

Kencing manis jenis 1 berlaku sebagai penyakit autoimun. Dalam hal ini, sistem badan akan berubah terhadap badan bahagian kerana jangkitan berlaku pada sistem badan. Ia adalah tertumpu pada sistem imun badan. Ia memusnahkan sel-sel beta dalam pankreas yang merupakan faktor utama yang menghasilkan insulin untuk sistem imun. Tahap insulin sangat akan turun dan orang yang terlibat dengan penyakit kencing manis jenis ini memerlukan sokongan insulin secara tetap. Gejala-gejala penyakit ini adalah sangat peribadi. Orang yang menghidap kencing manis akan sentiasa lapar, dahaga dan kehilangan berat badan, keletihan melampau dan wawasan yang berjerebu. Orang mungkin pengsan kerana gula dalam darah pada peringkat awal itu sendiri.

Kencing manis jenis 2 adalah sangat biasa di kalangan orang tua. Malah, 90-95 peratus orang kencing manis telah membangunkan kencing manis mereka dengan sejarah keluarga diabetes. Orang-orang yang tidak aktif dari segi fizikal dan mempunyai banyak tabiat makanan goreng yang mendalam mendapat risiko penyakit kencing manis jenis ini menjadi. Dalam penyakit kencing manis jenis 2, pankreas menghasilkan insulin cukup memerlukan badan tapi untuk sebab yang tidak diketahui insulin tidak berfungsi dengan betul. Ini adalah dipanggil insulin yang tahan. Ini berlaku secara tiba-tiba dan ia boleh ditentukan oleh berulang kencing, tekanan darah tinggi, diukur penyembuhan luka terbuka dan secara tiba-tiba kehilangan berat badan.

Kencing manis jenis 3 adalah berlaku semasa kehamilan. Walaupun ia hilang selepas kanak-kanak yang lahir, ia masih dianggap sebagai sejenis penyakit kencing manis. Kencing manis jenis ini dipanggil sebagai kencing. Kencing manis jenis ini tidak akan menyebabkan apa-apa gejala tetapi kadang-kadang, orang mungkin mempunyai gula darah yang tinggi dan ia menyebabkan kencing kerap dan dahaga yang melampau. Orang yang menghidapi kencing manis adalah terlalu berisiko menghidap kencing manis jenis 2 kemudian. Gula darah yang tinggi juga menyebabkan bayi anda berkembang lebih besar dan ia akan meningkatkan kesukaran semasa penghantaran. Wanita hamil yang mendapat terjejas dengan kencing yang memerlukan ujian berkala paras glukosa dalam darah, berhati-hati diet dan senaman anda.

Ia adalah penting untuk menyemak dengan pakar untuk mendiagnosis jenis penyakit kencing manis anda terjejas dengan. Kencing manis tidak berjangkit seperti penyakit-penyakit bermusim yang lain seperti kepialu, malaria dan lain-lain. Ia adalah penyakit disembuh tetapi anda perlu mengamalkan diet yang betul dan senaman sebagai orang dewasa yang kencing manis mempunyai risiko yang tinggi mempunyai penyakit kardiovaskular. Orang-orang yang kencing manis dinasihatkan supaya mengurangkan rokok mereka atau ia adalah lebih baik untuk berhenti tabiat Merokok. Lebih lebih, ia adalah penting untuk mengetahui tentang penyakit ini benar-benar dan bagaimana untuk menguruskannya. Ini boleh membantu anda untuk hidup kehidupan yang sihat lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *