Jean Nidetch

Jean Nidetch

Latar belakang Jean’s sudah tentu tidak menunjukkan kejayaan yang membanggakan untuk masa depan. Dilahirkan di New York, beliau lulusan sekolah menengah dengan biasiswa separa Kolej tetapi tidak dapat menghadiri kerana keluarganya tidak mampu untuk membayar seluruh. Dia mengambil keputusan untuk menghadiri sebuah sekolah perniagaan tetapi telah hampir tidak bermula apabila bapanya meninggal dunia – memaksa dia untuk berhenti dan mengambil kerja sepenuh masa.

Dia berpindah dari satu rendah membayar kerja lain, akhirnya berkahwin dan menjadi surirumah dan ibu kepada dua anak. Dia meninggalkan tempat kerja tetapi menumpukan banyak masa untuk bekerja dengan pelbagai organisasi dan badan-badan amal.

Dan dia terus berat badan. Beliau telah berat badan berlebihan sebagai kanak-kanak. Dia adalah berlebihan berat badan sebagai seorang dewasa. Dia cuba segala-galanya untuk menakluk masalah beliau – diet, doktor, ubat-ubatan. Apa-apa bekerja jangka panjang.

Dia terdesak untuk mencari jalan untuk menakluk masalah beliau supaya beliau mengetuai untuk klinik obesiti Kesihatan New York. Dia diberi diet untuk ikuti tetapi dia jatuh kembali ke dalam menipu yang sentiasa mengalahkan dia betul. Dia terus kegagalan beliau kepada dirinya sendiri. Wanita yang berjalan di klinik pernah berlebihan berat badan.

“Bagaimana boleh dia memahami Menipu Seorang suri rumah yang berlebihan berat badan,” Tanya Jean.

Terdesak untuk seseorang untuk bercakap, beliau dijemput rakan-rakan 6 berat badan berlebihan ke rumahnya. Mesyuarat pertama adalah supaya membantu mereka membuat keputusan untuk bertemu setiap minggu untuk berkongsi kejayaan dan perjuangan mereka.

Mesyuarat disimpan semakin meningkat kerana lebih ramai wanita yang menyertai mereka. Tidak lama lagi, beliau telah menganjurkan mesyuarat selama beratus-ratus wanita – pengisian hanya 25 sen seminggu untuk menampung kos. Dan berat badannya terus datang dari. Apabila dia mencapai matlamat peribadi beliau beliau sampai untuk membantu keluarganya. Suaminya hilang 70 paun. Ibunya menumpahkan 57.

Dari kemenangan beliau, serta kemenangan-kemenangan orang-orang yang dia sampai keluar untuk membantu, dia mula menyedari bahawa ini adalah lebih besar daripada hanya keinginan asal untuk menurunkan berat badan.

Pada 15 April 1963, pemerhati berat dilahirkan.

Dari hidup dalam Bilik dia kecil New York rumah, pemerhati berat meningkat kepada perniagaan antarabangsa yang bernilai berjuta-juta – yang membantu berjuta-juta. Jean Nidetch kekal langsing dan menjadi jurucakap dalam negeri itu bagi syarikat kepakaran beliau, perjalanan seluruh dunia – membantu orang lain mengubah kehidupan mereka dengan cara yang sama yang dia telah kerjakan.

Rahsia kejayaan beliau? Dia menemui satu cara untuk menyelesaikan masalah sendiri, maka dijemput orang lain di sepanjang perjalanan.

Saya mempunyai orang-orang yang memberitahu saya, “Ginny merasa, semua masalah telah diselesaikan dan semua idea-idea untuk
membuat wang telah digunakan.”

Hogwash! Selagi ada kehidupan tidak akan menjadi masalah. Akan ada idea untuk kejayaan. Tugas anda adalah untuk mendapatkan daripada anda kecil sedikit “kotak” dan mula berfikir dan bermimpi penyelesaian.

Dia rahsia kejayaan lain?

Dia tidak pernah bermula untuk menjadi seorang jutawan. Dia mula keluar untuk menyelesaikan masalah sendiri. Ingat, dia hanya dikenakan 25 sen setiap mesyuarat pada mulanya. Kejayaan besar beliau melompat dari keinginan untuk membuat perbezaan.

Berfikir di luar kotak.

Jika anda tidak mengalami kejayaan yang anda inginkan dalam hidup, mula memberi perhatian dan melihat di mana anda boleh membuat perbezaan. Ia berada di situ. Anda hanya perlu membuka hati dan minda untuk mencari anda. Jawapan yang mungkin akan mengejutkan anda, tetapi itulah setengah keseronokan.

Seperti Wan, anda boleh mencapai hasrat hati anda kerana anda sampai kepada orang lain dan bersama-sama menjadi semua yang anda inginkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *