Jawatan kosong di India boleh dieksploitasi untuk menghentikan pengangguran secara besar-besaran

Jawatan kosong di India boleh dieksploitasi untuk menghentikan pengangguran secara besar-besaran

Kedatangan kegawatan ekonomi global yang mengakibatkan seluruh merebak kehilangan pekerjaan dan menjejaskan hampir setiap industri. Tetapi satu perkara yang perlu diberi perhatian bahawa semasa fasa kemelesetan, Bilakah seluruh dunia berhadapan dengan sedang seperti kehilangan pekerjaan dan teknik-teknik memotong kos, India berdiri tinggi dengan menjanjikan tempoh untuk pencari kerja.

Jawatan kosong di India terutamanya berhutang kewujudannya kepada pelbagai industri di India yang termasuk orang-orang awam dan swasta. Sektor-sektor yang telah hampir tidak disentuh oleh kemerosotan ekonomi telah syerif atau pembelaan sektor, sektor perbankan, pertubuhan-pertubuhan kerajaan. seperti landasan kereta api dan lain-lain sektor Pertahanan mempunyai pekerjaan bagi setiap kelayakan pendidikan antara konstabel hingga majors.

Selain itu institusi perbankan telah telah merekrut pegawai-pegawai percubaan, juruteknik, kerani dan lain-lain agak kerap. Potensi berat India untuk menyerap orang-orang dari pelbagai lapisan masyarakat menjadikan ia satu destinasi bakal kerja. Perlu memahami bahawa kekosongan di India atau kerja pembukaan di India tidak harus dianggap mudah kerana tahap persaingan adalah benar-benar besar. Adalah dinasihatkan kepada para pelajar untuk cuba untuk pekerjaan di sektor-sektor yang berbeza daripada berpegang kepada niche yang satu sektor.

Kehadiran ramai orang asli dan MNC dalam sektor teknologi maklumat juga telah memperhebatkan kewujudan peluang pekerjaan di India. Industri-industri yang semakin meningkat seperti pelancongan, pengajaran, hotel, sektor pengiklanan dan perbankan menjanjikan banyak kerja kosong di India. Peluang pekerjaan di landasan kereta api juga memerlukan orang-orang dari Taman belakang pendidikan yang berbeza untuk mengisi jawatan seperti TTEs, juruteknik, pemandu enjin dan staf pentadbiran dan lain-lain.

Kemudahan dan fasiliti yang disediakan dengan pekerjaan kerajaan. menjadikan mereka lebih ada dan lumayan. Kerja pembukaan di India juga boleh ditandakan dalam sektor kesihatan dengan sebilangan besar Hospital dan pusat-pusat kesihatan sedang didirikan beransur-ansur. Orang boleh cip bagi jawatan-jawatan seperti doktor, Pembantu Makmal, pembantu, Pembantu jururawat, kakitangan bil, penyambut tetamu dan sebagainya.

Pada masa ini, angka pengangguran looms berhampiran 8.9 juta. India perlu sedar bahawa kahwin ini boleh bagi baik buruh mahir dan tenaga kerja jika mereka diberikan latihan sewajarnya dan pendidikan. Kadar pengangguran yang tinggi akan membiak utama ketidakpuasan hati dalam belia dan juga akan mendorong masalah seperti jenayah yang semakin meningkat. Kerajaan perlu melaksanakan pelan di mana ia mengeksploitasi tenaga manusia yang bekerja untuk kepentingan mereka sendiri. Orang-orang ini boleh menjadi terlatih dan bermotivasi untuk membina sekolah di kawasan mereka, membina jalan, membina Hospital di kawasan luar bandar, dan lain-lain-semuanya bagi calon yang sudah tentu. Pendekatan tersebut akan memberikan mereka pendapatan yang tetap dan juga meningkatkan infrastruktur dan kemudahan luar bandar supaya keturunan mereka memulakannya dan mempunyai lebih banyak peluang yang terbuka kepada mereka. Ini juga akan membantu dalam membuat Kampung saradiri.

Satu mungkin tertanya-tanya bagaimana itu kemiskinan secara besar-besaran ini mungkin memandangkan hanya beberapa waktu kembali India dialu-alukan untuk ekonominya dan bersinar mightily. Hakikatnya IT dan ledakan BPO mendapat manfaat penduduk bandar dan kelas menengah. Golongan miskin tidak hanya sebahagian daripada dimensi ini kami ‘Shining India’. Bagaimana India boleh menganggap untuk menjadi sebuah kuasa super sehingga ia tidak memberikan pendidikan asas, pekerjaan, Kemudahan penjagaan kesihatan dan kemudahan-kemudahan asas yang lain untuk majoriti penduduknya? Faktor-faktor yang fobia pasti mengambil beberapa kilauan dari India bersinar.

Di pintu masuk semakin meningkat sektor kesihatan di kawasan luar bandar juga memiliki potensi yang besar untuk orang ramai untuk mendapatkan melatih. Sektor pendidikan adalah satu industri di mana banyak orang boleh mencari tempat perlindungan. Sebuah Institut biasa MBA di India menghasilkan beratus-ratus sedia profesional industri setiap tahun yang mempunyai ciri-ciri penting dan kemahiran untuk bermain permainan besar dalam dunia perniagaan. Ada prospek yang tidak terkira banyaknya untuk dieksploitasi dalam sektor swasta dan industri yang sekata tersebar di Metro dalam dan peringkat satu bandar-bandar seperti Delhi, Mumbai, Kolkata, Hyderabad, Chennai, Chandigarh, Bangalore, Nagpur dan lain-lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *