Jaundis rawatan Ayurveda dan remedi rumah

Jaundis rawatan Ayurveda dan remedi rumah

Demam kuning adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh kecacatan dalam pitta dosha. Ia dipanggil sebagai Kamala. Apabila terdapat satu edaran yang berlebihan pigmen hempedu dalam darah, penyakit ini adalah disebabkan. Pitta dosha mengawal pigmen hempedu.

Oleh itu, demam kuning adalah penyakit hati. Ia boleh berlaku apabila terdapat sekatan yang di duktus hempedu, atau jika ada kemusnahan sel-sel darah merah. Apabila seseorang mempunyai demam kuning, kulit mereka menjadi kuning. Ciri-ciri ini adalah kuning, walaupun di mata dan kuku. Najis dan air kencing juga mendapat warna. Warna kuning ini adalah tanda-tanda bahawa aliran hempedu adalah lebihan.

Bersama-sama dengan yellowness kulit, terdapat gejala-gejala lain yang berkaitan dengan demam kuning. Senak berlaku dan orang menjadi sangat lemah. Demam kuning juga boleh menyebabkan badan gatal.

(1) Herba berguna dalam rawatan demam kuning

1. Berberis (Berberis vulgaris)

Berberis adalah herba yang sangat berkesan untuk semua jenis penyakit hati, terutama demam kuning. Begitu berkesan adalah herba yang gelaran “demam kuning beri. Ia adalah tonik yang pahit yang diberikan kepada pesakit demam kuning beberapa kali sehari yang menjadikan suku sudu teh. Cecair ekstrak buah-buahan juga mempunyai sifat yang serupa.

2. Cikori (Cichorium Chichorium)

Semua bahagian loji cikori adalah berguna dalam rawatan penyakit-penyakit hati. Bunga, benih dan akar adalah yang digunakan. Jus cikori yang boleh membantu dalam rawatan hati lembap, halangan aliran hempedu dan limpa yang diperbesarkan, yang kesemuanya berkaitan dengan demam kuning. Cikori juga boleh menggalakkan rembesan hempedu yang sihat.

3. Gokulakanta (Hygrophila spinosa)

Akar gokulakanta tumbuhan adalah mujarab dalam rawatan penyakit-penyakit hati seperti demam kuning dan hepatitis. Infusi akar herba di dalam air yang disediakan dan memberikan pesakit dua atau tiga kali sehari.

4. India Aloe (Aloe barbadensis)

India aloe adalah ubat yang sangat baik untuk masalah-masalah hati seperti demam kuning. Untuk rawatan yang berkesan, pulpa daun yang perlu diambil dengan garam hitam dan halia setiap pagi selama sepuluh hari.

5. India Sorrel (Oxalis corniculata)

Herba adalah berguna dalam rawatan demam kuning. Diambil dengan buttermilk yang disediakan dengan susu lembu.

6. Picrorrhiza (Picrorrhiza kurroa)

Picrorrhiza adalah salah satu daripada dua remedi yang terbaik Ayurveda untuk Jaundis. Kutki yang dikenali sebagai Ayurveda. Serbuk herba ini adalah bercampur-campur dengan air panas dan diambil dua kali sehari.

7. Ular mentimun (Trichosanthes Anguina)

Ular mentimun diambil sebagai satu infusi daun untuk rawatan demam kuning. Ia biasanya diambil dengan cilantro.

8. Turpeth (Operculina turpethum)

Turpeth adalah lain-lain ubat yang terbaik Ayurveda untuk Jaundis. Nisoth yang dikenali sebagai Ayurveda. Serbuk herba ini ditetapkan bercampur dengan air suam dua kali sehari.

(2) Pemakanan rawatan untuk demam kuning

1. Manis makanan yang sesuai untuk pesakit demam kuning. Mudah penghadaman makanan manis dalam bentuk cecair perlu dimakan sebagai jus, jus oren, gula tebu dan lain-lain jus buah-buahan segar. Anggur kering adalah juga bermanfaat. Delima baik untuk demam kuning, tetapi mempunyai rasa yang agak pahit sedikit.

2. Segar sayur-sayuran perlu dimasukkan dalam diet. Mereka harus boleh dimasak dalam minyak dan sekurang-kurangnya lebih hijau boleh didapati. Iaitu penggunaan rempah harus dihadkan. Sayur-sayuran yang pahit seperti mentimun pahit dan pelbagai pahit paha yang sesuai untuk pesakit demam kuning.

3. Lemak pengambilan harus dihadkan. Walaupun curds tidak mesti memberikan pesakit demam kuning yang. Buttermilk boleh diberi jika mentega telah dibuang dengan berhati-hati daripadanya.

4. Alkohol adalah sangat merbahaya kepada pesakit demam kuning. Ia serius boleh merumitkan penyakit, dengan kesan-kesan yang boleh membawa maut. Oleh itu, alkohol dalam apa jua bentuk harus dielakkan.

(3) Ayurveda rawatan untuk demam kuning

Rawatan Ayurveda untuk demam kuning mula dengan satu terapi pembersihan. Ini membantu untuk keluarkan atau toksin yang terkumpul di dalam hati dan seluruh badan. Kuat purgatives dielakkan.

Ubat-ubatan pilihan untuk rawatan demam kuning adalah nisoth dan kutki. Akar-akar mereka ditadbir kepada pesakit dalam bentuk serbuk. Dua herba boleh diambil bersama atau secara individu, bergantung kepada tahap keterukan demam kuning dan kekuatan dalaman pesakit.

Choorna Arogya Avipattikara Vardhini dan vati adalah ubat-ubatan yang biasanya ditetapkan dalam demam kuning. Ini patut diambil dalam sudu jumlah teh sebanyak dua kali sehari dengan air atau madu.

Satu lagi bidang perubatan am yang boleh digunakan dalam semua jenis Jaundis adalah Bhumyamalaki. Ini adalah rumput-rumput yang pendek yang jarang mempunyai akses. Jus yang diberikan bercampur-campur dengan madu dalam kuantiti satu sudu teh tiga kali sehari. Vasak, Triphala Kakamachi dan ubat-ubatan lain yang digunakan.

(4) Rumah ubat untuk Jaundis

1. Sayur jus pahit sebagai mentimun pahit adalah amat berkesan dalam rawatan demam kuning. Tumbuh-tumbuhan musnah dan ekstrak jus dengan menekan dengan kain. Jus ini sebaik-baiknya dapat diadakan di waktu pagi. Segelas jus sehari adalah disyorkan.

2. Sediakan secawan jus beet dan lemon dalam perkadaran yang sama. Mempunyai jus ini untuk beberapa hari pasti mengubati demam kuning.

3. Ekstrak jus amalaki (Indian gooseberry, Melaka officinalis). Mempunyai jus ini tiga kali sehari dalam jumlah sudu teh. Ini adalah ubat yang kuat untuk semua penyakit hati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *