Jasad yang sempurna: Ia adalah semua Yunani kepada saya

Jasad yang sempurna: Ia adalah semua Yunani kepada saya

Pernahkah anda melihat filem saya besar lemak Greek perkahwinan? Masih ingat bagaimana salah satu watak dalam filem ini sentiasa akan sekitar memberitahu orang bagaimana setiap perkataan yang mereka boleh berfikir mempunyai akar Greek? Walaupun ini dimainkan untuk ketawa, apabila ia datang ke dunia olahraga, dia hanya boleh betul! “protin,” “creatin,” “aerobik” dan juga “gimnasium” adalah hanya beberapa contoh yang benar-benar berasal dari Greek purba.

Sesiapa yang telah melihat filem ini sangat baik, saya besar lemak Greek perkahwinan, akan ingat talian itu dari Encik Portokalos. Walaupun watak dan discourses Etimologi beliau jelas dimainkan bagi komedi, apabila ia datang ke dunia kesihatan dan Kecergasan, beliau hanya boleh mempunyai satu titik.

Fikirkan kata-kata, “protein,” “creatin,” “aerobik” dan juga “gimnasium.” Ini adalah beberapa contoh yang benar-benar mempunyai akar-akar mereka dalam bahasa Greek purba.

Ini tidak datang sebagai satu kejutan walaupun. Anda lihat, orang-orang Yunani purba tidak hanya memberi kita kosa-kata yang kita gunakan; mereka juga memberi kami sangat konsep latihan fizikal seperti yang kita tahu. Mereka sangat sihat dan Olahraga tamadun dan ia adalah dari mereka, sudah tentu, kita mewarisi Sukan Olimpik, serta sukan seperti tinju dan gusti.

Di samping itu, purba orang-orang Yunani juga memberikan kita idea yang sangat jelas Apakah badan yang sempurna. Kekuatan fizikal dan kecergasan dikagumi dan dianggap aset yang penting dalam budaya mereka. Tetapi, lebih daripada ini, orang-orang Yunani purba bertingkat pembangunan tubuh manusia ke suatu bentuk seni. Mereka bertujuan untuk baki, simetri dan perkadaran di fizikal – betul-betul sama estetika yang mereka masukkan ke dalam seni lain seperti lukisan, seni bina dan patung.

Greek yang ideal terselamat selama berabad-abad yang banyak, dan telah mempengaruhi kerja-kerja besar artis seluruh dunia. Ia juga adalah inspirasi untuk pembina badan yang awal, ketika sukan itu di masa kanak-kanak sekitar awal tahun 1900-an. Malangnya, arus mula berubah dari tahun 1960-an seterusnya. Pembina badan pindah dari latihan bagi nisbah dan rayuan estetik dan sebaliknya dimulakan untuk saiz yang tulen. Pengenalan steroid anabolik dan ubat-ubatan lain ke tempat kejadian tidak membantu sama ada.

Physiques bina badan akhirnya mendapat begitu besar bahawa mereka telah kini menjadi benar-benar bercerai dari akar klasik mereka. Malangnya, Greek ideal seolah-olah telah hampir terlupa – tetapi satu berita baik ialah bahawa kita telah meninggalkan petunjuk. Di mana? Dalam seni, sudah tentu!

Untuk mendapatkan idea tentang apa yang klasik sempurna fizikal adalah, kita hanya perlu melihat pada patung-patung atlet Yunani dalam sebuah Muzium, dalam buku, atau pun dalam internet. Mengkaji karya seni ini mendedahkan dengan tepat apa yang badan ideal digunakan untuk kelihatan seperti, dan ianya sangat mencerahkan. Manakala patung-patung tersebut tidak kelihatan seperti pembina badan yang moden, mereka masih jelas kelihatan Olahraga dan otot.

Fizikal Greek klasik adalah ditentukan oleh lebar bahu dan pinggang yang sempit, dengan perut yang cantas dan rata. Walaupun hari ini, bahawa jenis tapering bayang ini masih amat menarik.

Dada pada sebuah patung Yunani adalah juga maju, tetapi tidak berlebihan. Hari ini, ramai orang overtrain dada mereka supaya mereka kelihatan kembung atau lebih teruk lagi, droopy. Ia adalah satu kesilapan biasa yang dibuat oleh ramai pendatang baru ke gimnasium, mungkin kerana dada merupakan sebuah kawasan yang agak mudah untuk membina dan kerana latihan seperti bench press mempunyai imej macho tentang mereka.

Bagi anggota pada patung yang klasik, ini akan pasti otot, tetapi tidak overdone. Mempunyai senjata yang besar dan kaki sudah tentu satu pencapaian, tetapi bahaya ini boleh membayangi bentuk keseluruhan badan dan memusnahkan rasa perkadaran. Satu ciri tipikal patung-patung Yunani adalah tangan yang lebih dalam lilitan leher slighly. Betis yang berada kira-kira saiz yang sama dengan tangan.

Begitu juga, otot-otot leher dan trapezius telah tidak overemphasised. Jika ini adalah terlalu besar, mereka akan mengurangkan rupa lebar-dipikul dan membuang keseluruhan fizikal keseimbangan.

Lihatlah juga nada keseluruhan otot pada sebuah patung Yunani. Lihat ini perlahan-lahan sculpted daripada menjadi terlalu kasar “Potong” atau “robek.” Pandangan ini adalah dicapai dengan mengurangkan lemak badan untuk peratusan yang rendah tetapi tidak hampir serendah yang pembina badan yang berdaya saing. Fizikal Greek klasik tidak perlu mempunyai striations dan gentian otot kelihatan, atau mempunyai urat-urat yang meletakkan keluar di mana-mana.

Ada pakar kini meramalkan bahawa akhirnya keseluruhan sukan bina badan akan kembali ke Akarnya yang klasik dan menjadi budaya fizikal benar-benar semulajadi lagi. Masa akan menentukan, tetapi saya berharap mereka yang betul. Badan ideal Greek adalah harta, sebagai berharga sebagai mana-mana karya seni dalam Muzium atau Galeri. Ia layak untuk Kasut sekali lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *