Jangkitan saluran kencing anjing apa yang anda perlu tahu mengenainya

Jangkitan saluran kencing anjing apa yang anda perlu tahu mengenainya

Jangkitan saluran kencing anjing adalah seperti biasa sebagai manusia UTI. Syarat-syarat ini mungkin tidak diberi rawatan segera kerana gejala-gejala boleh terlepas dengan mudah dan kiri tanpa disedari oleh oleh pemilik, anak-anak terutamanya bahawa anjing cenderung untuk membuang air kecil banyak. Oleh itu, ia adalah penting bahawa sebagai pemilik anjing, anda tahu bagaimana untuk memberitahu jika anjing yang mungkin mengalami kes anjing jangkitan saluran kencing.

Anak anjing dengan UTI biasanya mempamerkan mana-mana satu atau lebih tanda-tanda berikut:
• kencing berdarah
• kuat bau air kencing
• kelesuan atau lesu
• tender rendah perut
• straining untuk membuang air kecil
• kencing berlebihan
• Dahaga yang berlebihan
• menghasilkan hanya kecil titisan air kencing

Apabila mana-mana tanda-tanda ini akan melihat dalam anjing, ia adalah bijak untuk mendapatkan bantuan daripada doktor haiwan daripada untuk cuba mengubati anak anjing dalam keadaan diri anda. Doktor haiwan lebih tahu apa yang perlu dilakukan dan apakah ubat-ubatan untuk memberikan anak anjing. Walau bagaimanapun, anda boleh memberi ubat homeopati anjing untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh jangkitan. Untuk diagnosis yang betul, dos, dan rawatan, doktor haiwan masih tahu lebih baik.

Anjing kencing jangkitan disebabkan oleh bakteria yang mungkin telah menyusup sistem kencing anjing tersebut. Kerana mereka mempunyai uretra lebih pendek satu, anak-anak anjing yang perempuan akan lebih terdedah kepada penyakit-penyakit jenis ini. Bakteria boleh mudah merebak ke pundi kencing melalui ureter tersebut dan menyebabkan keradangan dan jangkitan. Apabila air kencing anjing tersebut menjadi penuh dengan bakteria, dia menjadi lebih terdedah kepada jangkitan saluran kencing taring. Jika diabaikan, jangkitan boleh merebak ke bahagian-bahagian lain di anjing dalaman sistem kencing seperti buah pinggang, menyebabkan mudarat yang lebih besar.

Jangkitan saluran kencing anjing boleh menyebabkan ketidakselesaan yang melampau kepada anjing tersebut. Untuk anjing anda bebas dari jangkitan atau sekurang-kurangnya mengurangkan kemungkinan mereka daripada dijangkiti UTI, pastikan untuk memberi anak anda pemakanan seimbang. Jangan cuba untuk memberikan makanan berkualiti rendah yang mungkin tidak mampu untuk menampung keperluan harian dan pemakanan. Di samping itu, jika anda telah memberikan makanan anjing dalam tin atau makanan anjing Kering, anda pastikan ia tidak kebanyakannya terkandung dengan bijirin, makanan berasaskan bijirin anjing mempunyai sifat-sifat yang boleh mengubah Keseimbangan pH air kencing anjing tersebut, yang boleh menghidupkan membawa kepada syarat-syarat yang berulang daripada jangkitan saluran kencing anjing.

Memberi anjing anda mencukupi jumlah air yang bersih untuk minum setiap hari juga boleh membantu mengelakkan kemungkinan berlakunya jangkitan saluran kencing anjing, kerana air membantu menyingkirkan bakteria yang boleh berkumpul dalam air kencing anjing tersebut. Mencuci anjing anda dengan sabun dan air dengan kerap juga membantu, kerana ia boleh mencuci bakteria yang boleh masukkan anjing dalam uretra melalui orifices kencing yang luar. Selain itu, sentiasa pastikan untuk mencuci mangkuk makanan dan air anjing itu dengan air yang bersih sentiasa memastikan bahawa mangkuk tersebut tidak tercemar dengan bakteria.

Ia adalah juga dinasihatkan supaya memberi anjing yang vitamin C dan ubat-ubatan homeopati. Ubat-ubatan homeopati adalah 100% selamat dan berkesan untuk menghalang semula jangkitan saluran kencing dalam anak-anak anjing.

Walaupun jangkitan saluran kencing anjing boleh membimbangkan terutamanya apabila anjing itu mula untuk pee dengan darah dan air kencing, ia adalah sangat disembuh dan boleh dicegah daripada berulang. Ia terpulang kepada pemilik untuk mengambil langkah berjaga-jaga tertentu dan membuat tindakan yang betul apabila gejala-gejala penyakit yang muncul untuk menyelamatkan anjing ini daripada lagi ketidakselesaan dan kesakitan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *