Jangkitan Candida – ketidakseimbangan usus yang biasa

Jangkitan Candida – ketidakseimbangan usus yang biasa

Jangkitan Candida – juga dipanggil sebagai candidiasis atau hanya “Candida” – adalah suatu penyakit yang kerap misdiagnosed yang menjadikan ia hampir mustahil untuk hidup kehidupan yang anda mahu untuk hidup. Anggaran semalam mencadangkan candidiasis itu boleh menjadi satu masalah kesihatan utama bagi peratusan besar daripada orang-orang yang tinggal di Amerika Syarikat. Ia adalah suatu kebenaran yang tidak menyenangkan – gejala-gejala seperti kawasan tempatan jangkitan yis faraj, keletihan yang kronik dan masalah penghadaman kini lebih lazim daripada yang ramai di antara kita boleh bayangkan.

Candidiasis berlaku apabila kami microflora usus keseimbangan. Ini berlaku apabila Candida albicans – yis seperti organisma yang wujud dalam semua manusia – tumbuh di luar kawalan dan memenuhkan kotak bakteria seperti L.acidpohlius. Ini mempunyai kesan negatif pada kami kesejahteraan keseluruhan seperti Candida albicans boleh membiak tidak dikawal selia dan menghasilkan bilangan toksin yang berbeza. Hasilnya adalah pelbagai gejala-gejala yang seolah-olah tidak berkaitan seperti keletihan yang kronik, jangkitan yis yang berulang (faraj atau zakar), sakit kepala, keinginan untuk gula, masalah pencernaan dan lain-lain tanda yang berbeza yang doktor konvensional yang biasa tidak boleh mudah menjelaskan.

Siapakah risiko dari Candida? Kebanyakannya orang yang telah sering digunakan antibiotik spektrum yang luas. Kajian terbaru juga menunjukkan bahawa sebab-sebab lain jangkitan yis Candida menggunakan pil kawalan kelahiran, sistem imun surpressed, diet tidak sihat yang tinggi dalam makanan yang diproses, gula dan tekanan.

Untuk sembuh dari jangkitan Candida, ia adalah penting untuk berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan untuk mengetahui apa jenis pelan rawatan yang sesuai. Pembersihan Candida tipikal biasanya terdiri daripada mengambil antifungals dan probiotics untuk memulihkan kira-kira di dalam saluran usus. Kadang-kadang ia juga dinasihatkan untuk mengikuti Pelan pemakanan yang khas yang dikenali sebagai Candida diet. Untuk meletakkan ia semata-mata, makan makanan sihat, mengambil antibiotik spektrum luas hanya apabila perlu dan mengelakkan tekanan seberapa banyak yang mungkin. Mengekalkan flora usus anda seimbang dan sihat adalah langkah pertama ke arah kesihatan yang cemerlang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *