Jangka hayat Sheikh naga

Jangka hayat Sheikh naga

Bila-bila masa bersedia untuk mendapatkan seekor naga yang Sheikh sebagai haiwan kesayangan anda, tertentu yang anda bersedia untuk menguruskan untuk suatu tempoh masa yang panjang. Ia adalah kerana seorang Sheikh naga-jangka hayat boleh mencapai kira-kira 10-20 tahun apabila dijaga dengan sewajarnya. Artikel ini akan bercakap tentang mata yang pelbagai mengenai bagaimana untuk menjaga Biawak haiwan kesayangan anda supaya ia akan sampai ke hayat naga Sheikh yang amat.

Perkara pertama yang anda dapat lakukan supaya haiwan kesayangan anda boleh mencapai jangka hayat seekor naga Sheikh adalah hanya dengan pemakanan sesuai. Imbangan sewajarnya antara serangga dan sayur-sayuran adalah bergantung kepada umur naga Sheikh. Biasanya, seekor naga Sheikh yang muda mengambil lebih banyak serangga manakala orang dewasa menggunakan lebih banyak sayur-sayuran. Di samping itu, anda harus tidak suapan anda naga Sheikh kunang-kunang, buah-buahan citrus, tomato, alpukat dan rhubarb kerana mereka dapat benar-benar berbahaya untuk haiwan kesayangan anda.

Perkara seterusnya yang anda boleh lakukan untuk memastikan haiwan kesayangan anda dapat jangka hayat Sheikh naga ialah hanya dengan memelihara haiwan kesayangan anda dari hentaman. Hentaman boleh mengakibatkan kematian naga Sheikh haiwan kesayangan anda jadi lebih baik jika anda boleh melindunginya daripada bahaya yang boleh menyebabkan penyakit. Untuk melakukan ini, anda mesti menggunakan substrat betul bagi kurungan itu, tidak memberi makan naga Sheikh makanan iaitu serangga yang terlalu besar atau chitinous, dan sentiasa mengekalkan suhu yang sesuai di dalam sangkar. Dengan cara ini mereka boleh menyerap makanan mereka lebih sesuai menghalang pencernaan halangan daripada berlaku.

Satu lagi cara untuk membuat tertentu yang mencapai haiwan kesayangan anda jangka hayat Sheikh naga ialah dengan menjaga naga anda bila-bila masa ianya sakit. Apabila anda melihat beberapa perubahan tingkah laku serta fisiologi dalam haiwan kesayangan anda seperti sleepiness, kehilangan berat badan yang cepat, serta selera makan tidak mencukupi, anda perlu mendapatkan nasihat daripada profesional kesihatan untuk haiwan serta-merta supaya anda akan tahu perkara-perkara yang diperlukan untuk melakukan. Anda juga mungkin perlu mencari doktor Reptilia haiwan seperti orang-orang yang biasanya kelihatan selepas konvensional haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing mempunyai tempat khusus yang berbeza.

Menjaga seekor naga Sheikh adalah mudah dan anda hanya perlu ingat peringatan ringkas ini untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan anda mencapai jangka hayat Sheikh naga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *