Jangan kehilangan rambut

Jangan kehilangan rambut

Lelaki dan rambut kehilangan nampaknya sentiasa telah kombinasi yang kalah. Walaupun keguguran rambut pola lelaki adalah sangat biasa — dua daripada tiga lelaki akan mengalaminya — dan hampir tidak pernah dikaitkan dengan risiko-risiko kesihatan yang serius, ia adalah sukar untuk membayangkan keadaan umum yang bertemu dengan kebimbangan yang lebih banyak. Tetapi banyak stigma yang mengelilingi keguguran rambut lelaki separuh benar dan exaggerations. Jadi jika anda mula menyedari terdapat tidak seberapa banyak rambut sana, jangan tarik keluar seluruh ia dalam bimbang — jawab soalan-soalan kami yang di bawah dan Ketahui apa yang sedang berlaku dengan badan anda dan bagaimana anda boleh memperlahankan kejatuhan folikel.

Jika anda sudah kehilangan rambut, ia adalah lelaki corak kebotakan.

Palsu. Memang benar bahawa 95 peratus lelaki yang kehilangan rambut mereka, lelaki corak kebotakan, atau androgenetic alopecia, adalah punca. Dengan keadaan ini, enzim yang dipanggil 5-alpha reductase testosteron saudara untuk dihydrotestosterone, hormon yang menyebabkan folikel rambut untuk menutup rambut pengeluaran. Lelaki corak kebotakan boleh mula muncul lelaki 20-an mereka dan biasanya berkembang perlahan-lahan dari depan atau apex kulit kepala, atau kedua-duanya.

Tetapi lelaki corak kebotakan tidak hanya menyebabkan keguguran rambut lelaki — dan ia adalah penting untuk bercakap dengan doktor anda atau pakar dermatologi untuk menentukan punca, kerana ia boleh menunjukkan masalah kesihatan tertentu. Sebagai contoh, jika rambut anda jatuh keluar dengan cepat dan tompok-tompok kecil, ia mungkin tanda alopecia areata, untuk penyakit autoimun yang di mana badan menyerang rambut. Tekanan juga boleh menyebabkan rambut cepat gugur. Dalam kes ini, rambut biasanya regrows selepas beberapa bulan. Sebab-sebab lain termasuk penyakit yang teruk atau pembedahan utama; protein, vitamin B, atau kekurangan besi; komplikasi ubat-ubatan; atau penyakit Tiroid.

Ia adalah kesilapan ibu anda.

Palsu. Lelaki corak kebotakan adalah ciri-ciri yang sebahagian besarnya genetik yang boleh diwarisi daripada emak atau bapa anda. Ia adalah mustahil untuk mendapatkan rambut kehilangan gen dari kedua-dua ibu bapa. Malah, gen yang sama juga menyebabkan keguguran rambut di kalangan wanita, walaupun kerana perbezaan hormon, wanita cenderung untuk kehilangan rambut mereka dalam jumlah yang kecil seluruh kulit kepala mereka.

Ada harapan.

Benar. Berikut adalah berita baik: dalam banyak kes, lelaki corak kebotakan boleh dirawat. Di peringkat awal, ramai pakar-pakar perubatan konvensional menetapkan atau losyen minoxidil, disapu, finasteride, diambil secara lisan. Ubat-ubatan ini telah ditunjukkan untuk melambatkan keguguran rambut ramai pesakit dan, dalam sesetengah kes, menyebabkan rambut untuk tumbuh kembali. Menurut Robert Brodell, MD, Profesor perubatan dalaman di bahagian dermatologi di timur laut Ohio Universiti College of Medicine, komplikasi yang berkaitan dengan kedua-dua ubat-ubatan adalah minimum, tetapi ada kerugian. Bukan sahaja ubat-ubatan yang mahal, tetapi mereka hanya bekerja untuk seberapa lama yang anda mengambil mereka. “Saya memberitahu pesakit saya bahawa mereka akan menjadi salah satu ubat-ubatan mereka bagi 5 tahun atau 10 tahun atau 15 tahun, sehingga mereka akan berkahwin dan mempunyai anak-anak dan tidak peduli lagi,” kata Brodell. “Dan kemudian apabila mereka berhenti perubatan mereka, kami sepenuhnya menjangka mereka mula kehilangan rambut mereka sekali lagi.” Kemajuan besar yang dibuat dalam bidang pemindahan rambut, tetapi seperti mana-mana terapi invasif, prosedur-prosedur ini adalah mahal dan memakan masa dan perlu tidak boleh diambil ringan.

Jika pembedahan atau ubat-ubatan terapi tidak untuk anda, beberapa ubat naturopathic mungkin menawarkan keputusan yang sama — tanpa kos yang tinggi. Keith F. Zeitlin, ND, doktor naturopathic dengan amalan peribadi yang di Connecticut, mengesyorkan herba saw palmetto (Serenoa repens) dan melukakan hati stinging akar (Urtica dioica), dan tambahan beta-sitosterol, semuanya muncul untuk bekerja begitu juga ubat-ubatan konvensional dengan menutup pembentukan enzim 5-alpha reductase dihydrotestosterone, hormon yang tamat pengeluaran rambut. “Jika kita boleh menghalang enzim itu, kita boleh benar-benar menghalang keguguran rambut,” kata Zeitlin. (Untuk maklumat lanjut, lihat “Herba dan makanan tambahan untuk keguguran rambut,” di bawah.)

Pilihan lain adalah mesotherapy, rawatan di mana jarum yang sangat pendek digunakan untuk menyuntik ubat-ubatan homeopati; vitamin seperti biotin; atau ubat-ubatan konvensional seperti minoxidil hanya di bawah permukaan kulit kepala. “Kulit yang digunakan sebagai satu sistem time-release yang semula jadi,” kata pengamal Harry Adelson, ND, pakar berasaskan Utah sakit-perubatan. “Apa sahaja yang ia adalah anda akan menyuntik kekal di kawasan bagi sehingga seminggu dan terus menembusi ke bawah ke dalam tisu lebih mendalam.

Anda boleh hidup gaya hidup sihat rambut.

Benar. Walaupun terdapat tiada kesahihan yang jelas untuk isteri-isteri lama kisah bahawa aktiviti seksual atau memakai topi yang berlebihan boleh menyebabkan keguguran rambut, pilihan gaya hidup lain memang boleh menyakiti rambut anda. Malah, ia mungkin akal yang lebih untuk menyimpan topi yang terakhir; satu kajian yang dijalankan di Hospital Universiti Zurich di Switzerland dicadangkan bahawa sinar ultraviolet dari matahari mungkin mencederakan folikel rambut (dermatologi, 2003, Jld. no. 4 207). Bagaimana anda bersih dan penjagaan untuk rambut anda juga boleh menjadi faktor dalam keguguran rambut. Menurut American Academy of dermatologi, terlalu banyak rawatan kimia seperti mati, straightening dan pelunturan, serta berlebihan basuh, tuala kering dan memberus, mungkin melemahkan atau merosakkan rambut anda, menyebabkan ia pecah atau gugur.

Orang-orang yang bimbang tentang keguguran rambut juga harus reevaluate Diet mereka. Zeitlin memberi amaran bahawa sangat besar dos vitamin A yang boleh membawa kepada keracunan vitamin A dan akhirnya rambut gugur. Beliau mengesyorkan pesakit menggantikan makanan yang kaya dengan vitamin A dan lemak tepu, yang juga boleh menggalakkan keguguran rambut, dengan sayur-sayuran hijau, bijirin, asid lemak dan lain-lain makanan yang kaya dengan mineral seperti zink dan vitamin rambut sihat. Apa yang anda minum juga boleh memainkan peranan sebagai: kajian 2003, pengambilan alkohol boleh memburukkan keguguran rambut (British Journal of dermatologi, 2003, Jld. 149, no. 6).

Rambut Gugur adalah satu perkara yang buruk.

Palsu. Jangan lupa rawatan yang paling murah, paling mudah dan paling selamat untuk keguguran rambut pola lelaki: melakukan apa-apa pada semua. Lagipun, keguguran rambut tidak biasanya menjadi kebimbangan kesihatan dan, walaupun apa budaya kita mungkin kadang-kadang mencadangkan, ada apa-apa salah dengan menunjukkan sedikit kulit — kepala anda, itulah. Lagipun, Lihatlah Patrick Stewart, Bruce Willis, dan Sean Connery. “Saya sudah tentu tidak akan mengesyorkan bahawa sesiapa mempunyai mereka lelaki corak kebotakan yang dirawat yang tidak peduli,” kata Brodell. “Saya kehilangan rambut saya, dan saya tidak menggunakan mana-mana rawatan-rawatan ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *