Jangan biarkan menopaus merosakkan kehidupan seks anda

Jangan biarkan menopaus merosakkan kehidupan seks anda

Terdapat tiada sebab mengapa anda tidak boleh mempunyai kehidupan seks yang memuaskan dan selamat semasa dan selepas menopaus. Menurut laporan Jubilee di UK, satu kajian sikap dan gaya hidup wanita yang lahir apabila Ratu kuasa, hidup bermula pada 50 wanita British yang banyak.

Mereka mempunyai lebih seronok, lebih banyak kebebasan, lebih banyak tenaga dan seks yang lebih baik daripada generasi terdahulu yang lebih cenderung untuk kritikal bermulanya zaman pertengahan, dinyatakan Pusat Penyelidikan isu-isu sosial.

Kajian ini mendapati 65 peratus wanita merasakan mereka lebih bahagia sekarang berbanding sebelum menopaus. Sesetengah 66 peratus berkata mereka lebih bebas, manakala 64 peratus berkata kehidupan seks mereka telah mendapat lebih baik atau telah berubah sejak menopaus. Lagi 59 peratus wanita berkata, hubungan mereka dengan rakan-rakan dan keluarga telah bertambah baik.

Model-model peranan selebriti seperti pelakon Joan Collins telah ditunjukkan wanita yang mencapai menopaus tidak semestinya bermaksud penghujung kehidupan seks yang aktif. Collins berkahwin pada tahun 2001 bagi kali kelima pada usia 69 untuk suami lebih muda tiga dekad.

Manakala ia juga adalah benar bahawa nafsu seks (libido) cenderung untuk jatuh secara semula jadi, seperti yang kita mendapat lebih tua, sentuhan fizikal perlu tidak berkurangan sekali. Dengan beberapa rawatan, wanita juga boleh meningkatkan nafsu seks beliau.

Wanita menopaus boleh selalu cuba Terapi penggantian hormon (HRT). Ia terdiri daripada semulajadi atau sintetik seks hormon wanita yang menggantikan hormon yang kehilangan seorang wanita semasa menopaus. Ia datang dalam bentuk tablet, tompok-tompok atau gel dan sentiasa mengandungi estrogen, sama ada dalam bentuk semulajadi atau sintetik.

Kate Fox, saintis sosial dan co-director Pusat Penyelidikan isu-isu sosial, yang menjalankan kajian itu, berkata penggunaan HRT telah berubah kehidupan wanita moden.

Kaji selidik itu seterusnya mendedahkan bahawa wanita pada HRT mendapat manfaat yang lebih banyak selepas bermulanya putus haid. Separuh daripada yang dikaji melaporkan peningkatan dalam kehidupan seks mereka sejak bermulanya menopaus berbanding dengan sebanyak 18 peratus dan orang-orang yang telah mengambil ubat-ubatan.

HRT boleh memperbaiki banyak gejala-gejala menopaus yang boleh menghalang kehidupan seks yang memuaskan. Kekeringan faraj, kehilangan pelinciran, kesakitan, kerengsaan dan kelemahan thrush dan jangkitan bakteria boleh semua jauh dipertingkatkan oleh HRT. Rasa panas dan berpeluh malam mungkin juga akan lesap.

Alternatif lain adalah Zalestra. Ia menyediakan pelepasan yang terbukti, jadi untuk gejala-gejala menopaus. Ia adalah yang paling lengkap hormon mengimbangi pil terdapat hari ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *