Jangan biarkan kesihatan anda menjadi buruk oleh sebab-sebab yang berbeza

Jangan biarkan kesihatan anda menjadi buruk oleh sebab-sebab yang berbeza

“Dekad tulang dan Kesihatan bersama” dalam abad ke-21 adalah dekad pertama, yang mengingatkan orang perlu mengambil berat tentang kesihatan otak dan tulang. Memanjangkan kehidupan telah diambil perhatian ramai dan mendapat Anugerah penting yang terhebat di alaf kedua manusia. Para saintis kini meramalkan bahawa 2030 sangat akan melanjutkan jangka hayat manusia.

“Munasabah diet, senaman yang kerap, menyekat arak berhenti merokok, kira-kira psikologi”, prinsip ini empat Kesihatan diperlukan untuk menjaga, yang dicadangkan oleh WHO, cadangan yang digabungkan dengan teori generalisasi dengan yang saintifik, bertamadun dan gaya hidup sihat.

Terdapat enam cara hidup yang disyorkan oleh kesihatan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat, boleh menjadi manfaat kesihatan: satu, berhenti merokok; dua, mengurangkan masa minum; tiga, mengubah struktur diet; empat, bersenam lebih mungkin; lima, membuat pemeriksaan secara berkala; enam, patuhi peraturan lalu lintas. Amerika Syarikat telah dikaji selama 30 tahun dengan usaha, kadar kematian penyakit kardiovaskular telah menurun 50%, peningkatan tingkah laku dan gaya hidup telah berjaya mengubah trend ini. Revolusi kesihatan kedua yang melonjak kronik penyakit-penyakit berjangkit di negara-negara membangun dan sesetengah negara membangun telah berkesan dikawal dan dicapai luar biasa dan hasil memuaskan.

Terdapat beberapa ciri yang boleh menjejaskan kesihatan manusia:

Faktor-faktor genetik yang pertama: Terdapat penyakit-penyakit manusia yang banyak berkaitan dengan genetik, untuk contoh hemophilia, albinism, tekanan darah tinggi, kencing manis.

Faktor-faktor psikologi yang kedua: kajian saintifik menunjukkan bahawa penyakit-penyakit manusia yang banyak berkaitan dengan faktor-faktor psikologi. Pertandingan sosial gigih, mengiringi dengan semakin irama kehidupan, menggabungkan dengan pelbagai faktor-faktor luaran menyebabkan tekanan mental, membawa kepada krisis mental dan gangguan mental. Mengikut statistik, dalam tahun-tahun kebelakangan tentang pesakit luar, hampir 70% dari penyakit-penyakit dan pembangunan dan faktor-faktor psikologi sosial berkait rapat.

Faktor-faktor yang ketiga, tingkah laku dan gaya hidup: diet tidak munasabah, Merokok, yang berlebihan minum, untuk masa yang lama duduk, tetapi tidak bersenam, tekanan mental, hidup tidak menentu, mengambil ubat-ubatan, sifat chaotically, atau tidak mematuhi peraturan lalu lintas yang akhirnya membawa kepada kematian.

Keempat, satu faktor yang penting, termasuk faktor persekitaran alam semulajadi dan persekitaran sosial.

Sebagai umat manusia dalam kehidupan bahan asas, alam semula jadi memainkan peranan penting, bahaya dari kerosakan ekologi dan pencemaran alam sekitar tidak dapat dielakkan untuk memudaratkan kesihatan badan manusia, berbanding faktor-faktor lain, faktor jenis ini membawa kesan yang lambat, mempunyai kitaran lebih panjang, lebih besar skop dan populasi yang lebih besar, dan akibatnya akan tidak dijangka.

Persekitaran sosial: termasuk politik, ekonomi, Sains, kebudayaan, pendidikan, keselamatan awam, perumahan dan sebagainya. Semua faktor-faktor seperti kegawatan politik, miskin dan perang mempunyai kesan ke atas kesihatan.

Kelima, faktor biologi mengandungi mikroorganisma patogenik, penyakit, ia juga merupakan satu faktor yang penting yang kami Pertimbangkan.

Keenam, bersih Perkhidmatan, kadang-kadang perubatan penjagaan sistem dan tahap perkhidmatan perubatan walaupun kualiti yang mungkin memberi kesan kepada kesihatan manusia. Jika wujud kecacatan di dalam perkhidmatan yang bersih dan sistem penjagaan kesihatan masyarakat, maka hasilnya akan tidak sesuai, ia adalah tidak mungkin untuk mengelakkan dan mengawal penyakit, baik untuk kesihatan manusia.

Hasil siasatan menunjukkan kesihatan manusia dalam keadaan risiko, bahagian gaya hidup tertinggi, akaun bagi 60%, dan perubatan Perkhidmatan terendah, hanya 8%.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *