Jangan biarkan Apm alat mengumpul habuk

Jangan biarkan Apm alat mengumpul habuk

Alat-alat kecil yang banyak untuk perusahaan saiz sederhana (IKS) beli APM betul tetapi sering berakhir sehingga di bawah-menggunakan mereka. Sebab mungkin banyak-contoh kekurangan kakitangan terlatih, kurangnya kesedaran mengenai amalan terbaik dan budaya semasa sentiasa melawan kebakaran. TT adalah satu perusahaan tersebut (dalam industri akhbar) yang telah dibeli dan dipasang dua APM alat (daripada Opnet) dengan banyak keghairahan awal tetapi akhirnya lupa tentang mereka dalam beberapa bulan.

Dalam kes-kes seperti APM perunding mempunyai peranan yang penting Main-bekerja dengan pelanggan pengurusan dan jurutera untuk memulihkan alat-alat untuk kegunaan asas terlebih dahulu. Kemudian terus dengan pelanggan untuk meluaskan skop penggunaan alat cara bermakna tambahan untuk menyokong operasi perniagaan dengan cara yang proaktif. Langkah-langkah ini biasanya melibatkan penemuan/kajian alam sekitar, penilaian, dan penilaian semasa set-terkini/penggunaan alat-alat APM.

Sebagai contoh, dalam satu kes, APM perunding bekerja dengan pelanggan TT dan dipulihkan penggunaan alat APM. Alat APM dalam kes ini adalah AppResponse Xpert dari Opnet teknologi. Penglibatan yang mengakibatkan TT melaksanakan cadangan-cadangan dalam bidang-bidang pengurusan keupayaan Peti, mencipta kumpulan perniagaan yang sesuai, membersihkan NetFlow persediaan dan mengkonfigurasi peringatan/pemuka untuk misi aplikasi kritikal. Panel kawalan yang akhirnya berakhir di Pusat operasi rangkaian mereka (NOC).

Dalam Panel Kawalan dipaparkan bagaimana pengguna di pelbagai lokasi telah mengalami masa tindak balas pengguna akhir. Papan pemuka dua dimensi yang mempunyai butang radio dengan warna-warna merah, kuning dan hijau. Butang akan pergi merah jika percentile hos masa tindak balas bagi permohonan tertentu yang melanggar satu ambang pra. Ambang ini dibentuk dengan memerhatikan tingkah laku masa maklum balas dalam tempoh sebulan.

Amaran telah ditubuhkan untuk menghantar e-mel jika masa tindak balas pelayan bagi aplikasi tertentu yang melebihi ambang yang ditetapkan terlebih dahulu. Lagi satu pemerhatian yang teliti masa tindak balas pelayan dalam tempoh sebulan adalah disyorkan. Ambang yang rendah boleh menyebabkan e-mel yang berlebihan kepada juruteknik.

Satu cabaran untuk menyediakan Panel Kawalan dan amaran adalah kehadiran WAN pengoptimuman peranti dalam persekitaran. Sejak Pengoptimal WAN ini bertindak sebagai “sepasang lelaki di tengah-tengah” atau “proksi” pengukuran masa tindak balas pengguna akhir yang benar mendapat masked (alat APM yang biasanya terletak di pusat data dengan pelayan). Justeru satu mungkin mempunyai untuk menyelesaikan bagi masa tindak balas pelayan untuk mewakili masa tindak balas pengguna akhir. Pemudahan ini mungkin baik sebagai rangkaian dengan WAN pengoptimuman alatan jarang mempunyai rangkaian isu-isu yang berkaitan.

Juga Baca ini TT telah berjaya menggunakan alat-alat APM dan mengurangkan kos lebar jalur. Mereka dengan mudah boleh mendapatkan balik wang dibelanjakan APM perunding dalam beberapa tahun hanya dengan penjimatan kos lebar jalur yang satu ini.

Secara ringkasnya, seorang jeneral memaklumkan kepada pelanggan adalah untuk ingat bahawa mereka telah melabur banyak wang untuk membeli alat-alat APM (yang juga yuran penyelenggaraan Tahunan) dan membuat penggunaan terbaik alat untuk menyokong operasi perniagaan mereka. Wang kecil yang dibelanjakan ke atas perunding APM adalah berbaloi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *