Jamario bulan mencelupkan video atau bagaimana untuk meningkatkan lompatan menegak

Jamario bulan mencelupkan video atau bagaimana untuk meningkatkan lompatan menegak

Adakah anda melihat Jamario bulan 360 satu-hander off-the-Lantun 2008 NBA Slam Dunk peraduan ini? Kepalanya adalah hampir pada rim pada bahawa salah satu!

OK, bulan pasti hilang peraduan ini kerana beliau meletakkan pita lapan inci di hadapan garisan lontaran percuma dan pula yang “asas” one-handed dunk satu langkah di belakang. Jadi beliau selesai ketiga di belakang pemenang Dwight Howard dan juara Gerald Green. Tetapi satu perkara yang bagi pasti-6’8 ”-kecil ke hadapan boleh melompat.

Percaya atau tidak, Moon mempunyai lompat menegak tertinggi (47 inci) semua pemain-pemain NBA! Dalam kem pre-draft beliau menyentuh 12 kaki, 4 inci (!) dalam ujian lompat.

Pelonco berusia 27 tahun dari Toronto Raptors memerah mencelupkan pertama beliau dalam gred keenam beliau adalah 5-berjalan kaki-11.

“Saya salah satu yang pertama, ia tidak seperti saya melemparkan ia turun, tetapi saya bangun dan saya terus memegang rim. Semua orang di gimnasium hanya pergi gila. Dan saya pergi gila, terlalu. Saya pergi ke rumah dan itu adalah semua yang saya bicarakan. Dan kemudiannya hanya satu demi satu. Beberapa permainan saya mungkin mempunyai, seperti, empat atau lima dunks.”– Jamario bulan

Apabila beliau meminta untuk menerangkan keupayaannya lompat, dia chalks ia sehingga genetik satu bahagian, satu bahagian kerja. Dan etika kerja anda adalah lebih penting daripada anda “genetik”, kerana melainkan jika anda tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan yang serius dan boleh menyentuh bersih sebuah bakul yang biasa, anda pasti boleh belajar untuk dunk! Ia adalah semua tentang kuasa akan dan dedikasi anda.

Jadi, di mana untuk bermula? Pertama sekali, anda perlu bekerja pada kecergasan keseluruhan anda. Anda perlu kehilangan pound tambahan (jika anda punya beberapa, sebaliknya menumpukan mengurangkan lemak badan anda) dan kaki anda mesti menjadi cukup kuat untuk mengambil program yang menegak.

Untuk itu, pergi Jogging dan menggunakan tali lompat 3 kali seminggu (berjoging: minimum 45 min. 3 kali / minggu; lompat tali: lompatan 100 3 kali seminggu).

Melompat tali bukan sahaja memberikan anda explosiveness dan kekuatan anak lembu tetapi juga cara terbaik untuk membina stamina dan bekerja pada kekuatan kaki anda secara keseluruhan.

Selain daripada lompat tali, anda perlu membina dalam latihan berikut, amat berkesan dalam senaman anda:

Squats dan anak lembu yang menimbulkan kerana ia melatih kumpulan otot yang paling penting dalam proses lompat. Lakukan senaman ini setiap sekarang dan kemudian (hari yang anda tidak menjalankan). Tetapi tidak memperbesar-besarkan (max. 1 set 8 wakil 2 kali / minggu)!

Selepas 3-4 minggu (dan tempoh rehat seminggu) kaki anda perlu bersedia untuk program konkrit menegak (secara peribadi boleh saya cadangkan pergi sehingga adalah kukuh, tetapi terdapat juga program-program lain yang retsoran). Sebenarnya ia adalah lebih lanjut mengenai anda akan melekat untuk atur cara daripada mana satu untuk memilih.

Latihan yang lain, sangat berkesan adalah:

1) Menekan kaki – wakil 3 x 7
2) Lunges – 3 set 8
3) Kerinting kaki – 3 x 10
4) Shrugs – 3 set x 15
5) Menekan – 3 x 15

Apabila anda melakukan senaman ini anda bekerja pada kekuatan anda. Tetapi kerana kuasa adalah kekuatan yang didarab dengan kelajuan, anda juga perlu bekerja pada kelajuan anda.

Bagi meningkatkan aspek ini, anda boleh cuba:

1) Sprint (3 x 60 m)
2) Melompat (untuk contoh rim melompat)
3) latihan pliometrik (contohnya Split mencangkung melompat)

P.S. Jangan lupa untuk meregangkan sebelum dan selepas senaman anda. Regangan bukan sahaja mengelakkan kecederaan tetapi juga mengekalkan otot-otot anda yang fleksibel – titik besar dalam lompat menegak! Kajian telah menunjukkan bahawa memanaskan meningkatkan kelajuan impuls saraf untuk otot-otot. Hasil: lebih cepat tindak balas times. Ini adalah salah satu sebab yang atlet profesional menghabiskan lebih banyak masa yang memanaskan berbanding banyak atlet biasa – mereka tahu ia akan mencegah kecederaan dan membantu mereka mencapai keputusan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *