Jalapenos: Panas dan sihat

Jalapenos: Panas dan sihat

Ramai orang yang suka makanan pedas atau panas telah mendengar dan mungkin dimakan jalapeno lada. Tetapi tidak ramai menyedari secara tepat berapa banyak kesihatan mereka boleh mendapat manfaat daripada makan lada cili tidak-begitu-cili ini. Dari manfaat kardiovaskular, meningkatkan sistem imun, dan juga penjelasan kesesakan (walaupun itu satu kejutan yang mungkin tidak besar!), jalapenos akan dianggap sebagai bermanfaat dalam banyak cara yang lebih banyak.

· Kajian terkini telah menunjukkan bahawa bahan yang membuatkan lada panas – capsaicin – boleh berkesan menyebabkan sel-sel kanser prostat untuk membekukan dalam fasa tahap yang bebas-paling, yang pada dasarnya bermakna bahawa sel-sel kanser yang benar-benar melakukan perbuatan bunuh diri. Apabila garisan sel manusia telah berkembang di tetikus ini ekomoni yang penting dalam pembangunan ketumbuhan prostat. Jadi mendapatkan makan orang-orang lada!

· Bahan sama, capsaicin, juga digunakan untuk rawatan dan artritis, sakit otot, Migrain, serta berkesan terhadap leukemia. Jadi mereka boleh memberi anda mulut terbakar, tetapi kesakitan di kepala anda mungkin akan pergi!

· Jalapenos juga telah ditemui untuk menjadi berkesan apabila digunakan sebagai penahan selera, yang merupakan berita baik untuk penggemar lada yang Diet.

Lada jalapeno mungkin membawa air mata untuk mata dan lepuh ke lidah anda, tetapi manfaat kesihatan pasti melebihi ketidakselesaan jangka pendek yang makan boleh membawa.

· Jika anda bimbang tentang jantung anda dan mengekalkan kesihatan, kemudian makan jalapenos kerap mungkin boleh membantu meredakan kebimbangan anda kerana ia membantu badan anda untuk mengurangkan kolesterol, platelet belat dan triglycerides. Ia adalah hakikat bahawa budaya tertentu di dunia yang menggunakan lada panas direktor mempunyai kadar yang ketara lebih rendah angin ahmar dan serangan jantung.

· Jika anda mahu meningkatkan Pengambilan vitamin C, dan oren semakin membosankan, Makan lada cili.

· Jika anda seorang penghidap sial IBD (penyakit usus cepat marah) kemudian hasil kajian telah menemui capsaicin yang boleh membawa kepada penawar untuknya. Begitu juga, capsaicin yang membantu membunuh bakteria tertentu seperti H. pylori, yang boleh memberi kesan mencegah ulser perut.

Sudah tentu nampaknya kemudian, yang jauh dari hanya menjadi tambahan yang rasa makanan anda, lada jalapeno memang juga rasa untuk kesihatan anda. Ini tidak begitu banyak kes “lebih meriah”, ia lebih merupakan kes “lebih banyak akan lebih sihat”! Jadi ceriakan diet anda dan anda mungkin mendapati bahawa anda sedang spicing kesihatan anda dan kehidupan anda terlalu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *