Jalan bomoh dalam – dalam perjalanan ke alam abadi

Jalan bomoh dalam – dalam perjalanan ke alam abadi

Shamanism bukanlah satu sistem kepercayaan atau iman, ia merupakan satu sistem ilmu dan terus berpengalaman tangan pertama oleh deria. Shamanism sentiasa menjadi satu cara untuk hidup sebagai manusia di bumi planet kita, kedua-duanya dalam kira-kira dalam diri kita dan dunia yang mana kami adalah sebahagian.

Untuk aspek asas shamanism adalah akses kepada sekalian alam roh, tempat causality, bertenaga matriks atau sumber dunia fizikal. Dunia ini yang mempunyai tempahan UPM telah diterangkan oleh Black Elk, Lakota perubatan manusia dan berwawasan besar “dunia di mana terdapat apa-apa tetapi roh-roh semua perkara. Inilah dunia sebenar yang di belakang ini, dan segala-galanya yang kita lihat di sini adalah sesuatu seperti bayang-bayang daripada bahawa dunia”.

Pemisahan dalam masyarakat Barat dari alam semula jadi dengan itu disertakan mitos manusia yang mempunyai “kuasa ke atas semua benda-benda hidup”, telah membawa kepada gangguan rohani dari medan tenaga sejagat. Pada beberapa tahap kita sedar akan hal ini, dan kami akan mengalami keinginan hati yang dipimpin untuk menyambung semula ke medan tenaga sejagat. Ramai orang yang tertarik untuk Shamanism sebagai salah satu cara untuk mencapai matlamat ini.

Shamanism mengandungi amalan-amalan penyembuhan masa diuji, upacara dan ajaran-ajaran untuk menyokong orang-orang dalam ini re-balancing diri kita sendiri, ini adalah pada dasarnya Penyembuhan, bukan sahaja untuk badan fizikal, tetapi juga untuk kami rasa batin yang dan jiwa kami. Walau bagaimanapun cabaran yang dihadapi adalah untuk membina jambatan antara kebijaksanaan silam dan amalan dalam apa-apa cara untuk menjadi berguna, berkesan dan bermakna kepada individu Barat moden.

Kenyataan bahawa makhluk bekerja bukanlah kenyataan persetujuan, seperti dalam realiti fizikal. Bomoh ini nampak iaitu pengalaman dengan semua deria. Bomoh itu adalah pengantara tradisional antara dunia biasa dan satu realiti alternatif.

Shamanism menawarkan cara orang bangun potensi mereka, dan mula menerokai hubungan rohani mereka kepada alam semesta, bentuk-bentuk hidup yang lain, dan antara satu sama lain. Pengalaman yang datang dari shamanism membantu seseorang berkembang bon yang lebih mendalam dan rasa hormat terhadap semua ciptaan, dan dari perspektif ini salah satu lebih cenderung membawa hidup yang meningkatkan kehidupan, dengan penekanan pada keharmonian dan keseimbangan, dan yang menggalakkan persefahaman dan keyakinan. Laluan Shamanic adalah laluan mengalami pandangan alam semesta ini.

Asal-usul shamanism pre-date merekodkan tamadun, dan belakang tarikh penemuan terawal empat puluh ribu tahun. Perkataan bomoh yang berasal daripada orang-orang Tungus Siberia, ia bererti ‘Orang yang melihat’, dan saya ingin menambah ini sebagai seseorang ‘yang melihat dengan hati yang’. Ini membawa kita kepada satu daripada ciri-ciri paling penting pada dukun, bahawa mereka adalah tenaga dan kehidupan-tentera yang bergerak melalui tubuh badan manusia dan semua ciptaan.

Mereka tahu bahawa terdapat tenaga biasanya tidak dapat dilihat yang menghubungkan semua yang wujud, dan mereka hidup dengan pengetahuan tenaga ini dan bagaimana untuk menggunakannya. Konsep ini inter-relationship dan memahami bahawa manusia adalah sebahagian daripada alam semula jadi, tidak berasingan kepadanya, sebahagian daripada tenaga menyambung telah dinyatakan dalam pelbagai cara dan lebih banyak kaum, malangnya tidak di kita. Sebagai Ketua Seattle berkata pada tahun 1855 di alamatnya untuk Kongres Amerika Syarikat;

“Apa yang menimpa bumi kebaikan semua anak-anak bumi. Semua perkara berkaitan seperti darah yang menyatukan kita semua. Lelaki pula tenunan di web hidup, dia hanya strand di dalamnya. Apa pun beliau tidak ke web yang dilakukannya kepada dirinya sendiri.”

Hari shamanism terselamat di semua benua yang berpenghuni di tolak kawasan ‘dibangunkan’ walaupun tekanan berterusan Barat materialistik, dan rawatan di bumi dan alam semula jadi sebagai sesuatu yang akan menguasai dan dieksploitasi.

Shamanism adalah amalan yang dikongsi oleh rakyat dunia menerusi dengan cosmology yang asas bahawa pemotongan merentasi perbezaan budaya dan adat resam. Terdapat teras yang biasa, dan apabila elaun dibuat untuk pertimbangan iklim, budaya dan geografi ada pengalaman yang sama. Untuk menggambarkan keadaan ini, seorang bomoh dari kawasan sejuk beku tundra di Siberia mungkin tidak biasa dengan simbol-simbol negara bernama dari hutan hujan tropika di Amerika Selatan, tetapi dia ini menginap dengan tentu mengiktiraf kaedah-kaedah dan teknik yang digunakan.

Kontemporari shamanism merupakan jalan, cara, bahawa kita kita akan sedar bahawa kita adalah sebahagian, strand di dalam web hidup, dan tidak di luar itu. Laluan ini boleh membawa kita kepada pengalaman secara praktikal dalam alam realiti, dan melebihi batas realiti persepsi kita.

Shamanism sedang menikmati kebangkitan di Barat, salah satu faktor dalam hal ini adalah re-penemuan teknik-teknik kesihatan yang aktif mengenali dan menggunakan minda dan jiwa individu untuk membantu penyembuhan dan mengekalkan kesihatan. Banyak kaedah-kaedah dan pengetahuan yang mendasari ini dikenali dalam amalan shamanic kuno yang telah dipindahkan dalam masyarakat Barat. Semakin ramai orang akan mencari dan mencari penyelesaian kepada masalah kesihatan mereka, sama ada ditakrifkan sebagai fizikal, mental atau emosi. Prinsip-prinsip shamanic yang banyak digunakan secara meluas di pusat-pusat pemulihan yang menyeluruh dan amalan.

Satu lagi faktor dalam ‘kebangkitan’ semula shamanism, adalah bahawa kita diri kita sebagai individu yang boleh mengalami satu-ness tiap-tiap sesuatu. Shamanism menyediakan alat-alat dan teknik-teknik untuk membantu anda menjadi kuasa rohani sendiri. Oleh journeying kepada realiti lain, meluaskan persepsi realiti dilihat, individu boleh mula untuk melihat, merasa, atau rasa satu-ness tiap-tiap sesuatu. Wawasan yang baru dan pemahaman ini datang dari anda, dan dari guru-guru dan kaunselor dalam realiti ini yang lain. Ini adalah satu proses pengalaman, dan ini bermakna bahawa anda tahu sendiri pengalaman ini yang sah. Bagi saya inilah erti demokrasi yang rohani.

Visi ini diperluaskan untuk hidup, boleh menyentuh hati, menambah kuasa kami berjalan dalam hidup, dan kita boleh pindah ke keharmonian dan keseimbangan dengan alam, bumi dan semua benda-benda hidup. Ini bukan sahaja mengubah perspektif kehidupan kami, tetapi juga boleh mempunyai pengaruh yang bermanfaat pada semua yang lain, masyarakat sekeliling kita, yang hari ini (sama ada kita suka atau tidak) adalah satu yang global.

Jalan shamanic adalah cara untuk transformasi, satu kesedaran baru misteri yang besar. Banyak kami alam semesta yang tersembunyi boleh diterokai, alam semesta yang dikenali terutamanya melalui mitos dan impian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *