Isu kesihatan zakar-zakar sakit semasa seks

Isu kesihatan zakar-zakar sakit semasa seks

Orang-orang yang banyak pengalaman beberapa kesakitan selepas seks dari masa ke semasa. Chafing yang disebabkan oleh penembusan atau agresif melancap boleh merengsakan kulit zakar, menyebabkan oversensitivity dan kesakitan. Walau bagaimanapun sakit ketika seks boleh menunjukkan bahawa sesuatu yang lebih berlaku. Walaupun kebanyakan punca kesakitan zakar tidak serius dan boleh dirawat dengan mudah, mengetahui bagaimana untuk menjaga zakar boleh mencegah masalah-masalah yang berterusan. Di antara isu-isu yang paling kerap dilihat zakar akan diterangkan di bawah, bersama dengan tips untuk melindungi kulit yang sensitif dan memastikan zakar sihat dan responsif.

Jangkitan
Jangkitan kulit zakar yang biasa, dan ia boleh menyebabkan pelbagai gejala yang tidak selesa. Kemerahan, bengkak kulit zakar, gatal-gatal dan pembakaran, persetubuhan yang menyakitkan, bau yang tidak menyenangkan dan merupakan pelepasan whitish, chunky akan semua petunjuk biasa jangkitan zakar.

Seriawan atau jangkitan yis – sama jenis yang memberi kesan kepada wanita – boleh menyebabkan zakar menyakitkan gejala seperti yang diterangkan di atas. Lelaki dengan kulup yang utuh adalah terutamanya terdedah kepada membangunkan jangkitan yis, tetapi lelaki yang circumcised mungkin juga terjejas. Jangkitan kulat seperti atlet gatal (atau tinea cruris, yang secara teknikalnya dikenali) boleh menyebabkan merah, merebak teruk dan ruam gatal-gatal atau pembakaran yang menjadi lebih teruk pada hubungan seksual.

Manakala kebanyakan manusia akan mengalami beberapa jenis jangkitan kulit zakar dari semasa ke semasa, kemungkinan masalah yang kerap boleh dikurangkan dengan menjaga kesihatan zakar yang bersih dan well-moisturized, serta sokongan kawasan menggunakan anti-bakteria dan meningkatkan imun vitamin dan mineral.

Orang-orang yang membangunkan jangkitan selepas seks yang tidak dilindungi atau yang mengalami simptom seperti selsema selain zakar radang atau sakit perlu mendapatkan rawatan perubatan untuk mengenepikan kemungkinan untuk PCB.

Reaksi alahan
Sensitiviti kulit dan alahan kadang-kadang boleh membawa kepada persetubuhan yang menyakitkan dan gejala-gejala zakar tidak selesa yang lain. Cecair faraj, Pelincir, spermicides dan susu getah yang digunakan dalam banyak kondom boleh menyebabkan reaksi alahan.

Mengelakkan kulit perengsa, menggunakan kondom-lateks, dan menyokong kesihatan kulit zakar secara keseluruhan dengan mengekalkan kulit well-moisturized dan sihat boleh mencegah kesan buruk yang boleh menjejaskan kegiatan seks.

Phimosis
Berukur sembilan lelaki yang mempunyai kesukaran menarik balik kulup mereka atau akan mengalami sakit semasa persetubuhan boleh mempunyai satu keadaan yang dikenali sebagai phimosis, yang berlaku apabila kulup yang terlalu ketat yang dikeluarkan ke atas kepala zakar. Dalam kes ini, kelenjar, dan kepala zakar, juga mungkin amat sensitif kepada sentuhan, membuat hubungan satu pengalaman pahit yang menyakitkan daripada pengalaman yang menyeronokkan.

Perlahan-lahan menarik balik kulup dengan bantuan vitamin dan pelembab kulit-udara dan perlahan-lahan memperkenalkan kepala zakar untuk rangsangan manual boleh membantu untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh phimosis.

Bent atau melengkung zakar
Zakar yang selekoh atau lengkung semasa ereksi boleh mengakibatkan persetubuhan yang menyakitkan atau sukar. Kelengkungan zakar adalah sering hasil daripada tisu parut yang terbentuk di bawah kulit zakar. Lelaki yang mengalami kecederaan traumatik zakar yang akan berkemungkinan akan menghidap masalah ini. Apabila zakar kelihatan berfungsi dan cacat, untuk Ijazah seks yang menyakitkan atau semata-mata tidak mungkin, penyakit Peyronie’s boleh dirawat. Manakala kelengkungan yang boleh diperbetulkan pembedahan, prosedur perubatan boleh membawa kepada masalah fungsi seksual. Menyuburkan zakar dengan nutrien seperti vitamin C, yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan tisu kulit zakar, boleh membantu mencegah pembentukan tisu parut yang dipercayai membawa kepada zakar bent atau melengkung.

Menenangkan dan melindungi kulit zakar
Menghapuskan kesakitan zakar dan zakar yang melindungi daripada jangkitan yang menyakitkan, reaksi kerengsaan dan kulit bergantung sebahagian nutrien kulit dan pelembab yang boleh dijumpai di a crème Kesihatan zakar berkualiti tinggi (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak Man Man1). Formula Kesihatan zakar yang mengandungi kulit yang menenangkan vitamin dan pelembab boleh membantu untuk mengekalkan integriti tisu zakar, serta menghalang ejen-ejen berjangkit daripada menembusi kulit zakar dan menyebabkan kesakitan, persetubuhan yang menyakitkan dan swelling.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *