Isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan

Isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan

Terdapat tiada kekurangan isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan. Dari perbahasan mengenai keberkesanan ujian yang standard kepada termasuk pendidikan seks di sekolah-sekolah, kontroversi yang merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan. Dibincangkan di bawah adalah beberapa isu pembakaran dalam sistem pendidikan Amerika Syarikat.

“Ikut jalan pemikir yang tidak selamat, bebas. Mendedahkan idea-idea anda kepada bahaya kontroversi. Cakap fikiran dan takut ditolak label ‘ crackpot” daripada stigma kepatuhan. “~ Thomas J. Watson

Kontroversi, seperti yang dinyatakan dalam petikan di atas, adalah resipi yang sesuai untuk menggalakkan pemikiran bebas. Cuba fikirkan jika terdapat tiada isu-isu kontroversi dalam masyarakat maka tiada akan perkembangan apa-apa? Kontroversi mencabar kepercayaan kami dan ia mendorong kita untuk penyelidikan dan lebih faham tentang corak pemikiran kami, hujah dan logik. Oleh itu, dalam totality, kontroversi yang baik untuk masyarakat yang dinamik. Isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan telah wujud untuk tempoh yang lama. Saya bicara tentang mereka dalam penulisan ini.

Semasa isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan

Sistem pendidikan Amerika Syarikat telah mengalami kontroversi sejak penubuhannya. Jadi apakah beberapa isu paling kontroversi dalam bidang pendidikan yang akan dibahaskan di seluruh negara? Walaupun, ada senarai yang lengkap tentang isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan, beberapa isu-isu yang dibincangkan tempahan dalam bulatan sosial telah disebut lagi.

1. Solat di sekolah-sekolah awam dibenarkan?
Ateis, pemikir, yang tidak percaya akan kewujudan dewa mana-mana kelas telah terhadap bacaan Bible pujian di sekolah-sekolah awam, dan beberapa kes telah pergi ke Makamah yang. Terdapat satu lagi sekolah pemikiran yang menganggap sembahyang sebagai sebagai penyembuh semulajadi sakit dan penderitaan mental kami. Isu ini mendahului senarai isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan.

2. Sekiranya pendidikan seks ini menjadi sebahagian daripada kurikulum pendidikan?
Sekolah-sekolah, penjagaan kesihatan dan ibu bapa semua telah keliru dan dibahagikan apabila ia datang kepada pendidikan seks. Kanak-kanak dikemukakan fakta-fakta seperti mereka atau sekiranya pendidikan seks dapat dielakkan? Tetapi kemudiannya, ia tidak membawa kepada kenaikan kehamilan remaja yang pernah berlaku sebelum ini? Tidak kanak-kanak mempelajari set salah kepercayaan dan fakta-fakta tentang seks dan seksualiti. Mereka tidak tunduk kepada tekanan rakan sebaya negatif yang semata-mata dalam seks perkara-perkara yang berkaitan? Tidak ia membuat anda berfikir? Pendidikan seks, malah merupakan salah satu isu yang paling kontroversi dalam bidang pendidikan di seluruh dunia.

3. Apa yang menyebabkan peningkatan dalam kes-kes keganasan sekolah?
Para ulama telah menjadi letih merangka dasar-dasar yang ketat atas membendung keganasan di sekolah dan Kolej tetapi ia seolah-olah bahawa kejadian keganasan sekolah tidak mengurangkan kadar mereka mesti. Ada yang mengatakan ia adalah kesalahan daripada burdening sistem pendidikan manakala yang lain-lain tersebar ia hanya perbuatan-melulu belia. Filem-filem ganas dan kesan permainan video yang ganas akan sebab-sebab utama yang lain bagi meningkatkan keganasan sekolah di kalangan kanak-kanak. Sekolah keganasan dan buli sudah tentu telah menjadi kenyataan hari ini di sekolah dan Kolej kampus.

4. Adakah rumah persekolahan lebih baik daripada persekolahan awam?
Homeschooling merupakan salah satu isu yang paling kontroversi dalam bidang pendidikan. Statistik Homeschooling akan menyampaikan kepada anda trend homeschooling di Amerika Syarikat. Tetapi ia adalah benar bahawa penduduk AS dibahagi menjadi dua bahagian apabila ia datang kepada kebaikan dan keburukan homeschooling. Apa pendapat anda mengenainya?

5. Adakah pendidikan dwibahasa perlu?
Walaupun, kebanyakan daripada kita rakyat tahu pelbagai pendidikan dwibahasa Pro dan kontra, orang telah mencipta sebuah kontroversi yang besar ke atas isu ini. Seolah tiada akhir untuk perbahasan pendidikan dwibahasa dan ia juga merupakan salah satu isu paling kontroversi dalam bidang pendidikan.

6. Pakaian dan pakaian seragam harus wajib di sekolah-sekolah/Kolej?
Pakaian seragam sekolah walaupun telah menjadi subjek kontroversi! Walaupun mereka sudah satu norma di kebanyakan negara, Terdapat pelbagai kebaikan seragam sekolah dan keburukan yang telah dibahaskan di seluruh dunia.

7. Adakah Standard ujian dengan cara yang adil untuk menilai kecekapan?
SAT, GMAT, LSAT dll ada ujian standard yang telah menjadi sebahagian daripada sistem pendidikan. Kepada pelbagai kebaikan dan keburukan ujian standard, Ukhwah pendidikan seolah-olah dibahagikan pada ujian standard dan keberkesanannya.

8. Pendidikan Khas menjadi terlalu mahal?
Salah satu isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan khas yang memenuhi keperluan kanak-kanak yang memerlukan perhatian khusus adalah kepada pendidikan dan penjagaan yang berbeza, perbelanjaan dalam menyediakan pendidikan khas yang tinggi. Sesetengah orang berpendapat bahawa ia adalah tidak bernilai untuk membelanjakan wang yang begitu banyak mengenai Pendidikan Khas apabila ia boleh diajar dengan cara lain yang lebih mudah. Ini kerana dari segi emosi yang berkaitan dengan pendidikan khas bagi kanak-kanak istimewa, ia tetap salah satu isu paling kontroversi dalam bidang pendidikan.

9. Sekiranya pelajar bermasalah pembelajaran mempunyai kursus yang berbeza?
Jika pelajar bermasalah pembelajaran yang disukai dalam apa jua cara, ada menangis besar daripada persaingan yang tidak adil oleh pelajar-pelajar arus perdana. Ramai guru-guru dan pelajar mengatakan bahawa jika orang Kurang Upaya pembelajaran diberikan bahagian-bahagian yang berbeza dan lebih mudah untuk belajar, ia akan membawa kepada kecekapan tidak adil antara semua orang.

10. Adakah terdapat apa-apa kaedah rawatan saintifik untuk autisme?
Salah satu daripada isu-isu kontroversi dalam bidang pendidikan yang asas adalah merawat kanak-kanak dengan autisme. Ada yang kontroversi mengenai topik ini sebagai beberapa tuntutan yang autisme hanya boleh dikawal dan tidak dirawat sepenuhnya. Masih ada sekumpulan doktor dan guru-guru yang terus menuntut kerajaan dana untuk merawat autisme dan mendidik pelajar-pelajar autistik dengan reformasi pendidikan yang berbeza.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *