Isu-isu kesihatan di Akita & penjagaan

Isu-isu kesihatan di Akita & penjagaan

Sekarang bahawa anda yakin bahawa anda bersedia untuk mengalu-alukan untuk Akita Inu ke rumah anda, anda perlu betul dididik juga kepada masalah kesihatan anjing ini. Memang sedih melihat anjing dengan begitu banyak penyakit bahkan jika mereka kesihatan 100% dan bertenaga. Kadang-kadang anda tidak boleh mengelakkan ini dari berlaku–ia adalah sebahagian daripada DNA mereka.

Anak-anak anjing Akita perlu diberi vaksin sebaik sahaja mereka sampai ke 11 hingga 16 bulan. Mereka sudah terdedah kepada keadaan kesihatan yang boleh membawa kira-kira kolam gen mereka terutamanya jika anjing baka tulen. Terdapat masalah kesihatan khusus untuk Akitas dan merupakan yang pertama, yang biasa kepada anjing-anjing yang besar, adalah displasia Hip.

Adalah bijak untuk Akitas anda menjalani x-ray untuk memastikan bahawa dia adalah bebas daripada masalah ini. Ia telah dinasihati dia disemak apabila dia sampai 12 bulan. Kajian menunjukkan bahawa haiwan seperti anak-anak anjing Akita menjalani perubahan yang drastik dalam sendi mereka selepas mereka mencapai 12 bulan. Walaupun masalah pinggul bergantung banyak pada gen-gen yang bererti ia adalah sesungguhnya keturunan. Selain itu, persekitaran, pemakanan dan kesejahteraan Akita yang boleh juga menentukan jika keadaan tersebut boleh hadir.

Kerana tidak semua anjing yang dilahirkan dengan sebuah Chisholm dalam gen mereka, anda tidak boleh pasti bahawa bahawa anjing anda akan memegang di lengan anda akan bertukar menjadi bebas daripada syarat-syarat kesihatan ini. Keadaan lain yang ditemui di kalangan Akita di Inu yang dipanggil Entropion. Ini adalah satu keadaan yang membolehkan tudung mata untuk menggulung masuk sekaligus menjadikan sebatan yang eyeball di gosok. Ia menyebabkan kerengsaan yang teruk dan pasti boleh menyebabkan jangkitan mata jika tidak dirawat di kiri.

Kerana massiveness yang Akitas, ia adalah perkara biasa untuk melihat mereka yang mencari tetapi jika mereka kelihatan cepat marah dan mereka mengendalikan banyak dan drool, mereka mungkin mengalami bloat pudgy. Anjing itu miskin tidak walaupun baring damai dan mungkin juga kelihatan tertekan. Jangan biarkan sehari Pas tanpa melawat doktor haiwan kerana bloat merupakan satu lagi syarat-syarat Kesihatan pemilik anjing Akita.

Jika anda benar-benar berminat untuk mengamalkan salah satu atau membeli satu, lebih baik plump akaun simpanan anda kerana anda akan boleh menggunakan banyak kad kredit anda sekali beliau tiba. Juga, Terdapat satu keadaan mental yang wujud antara Akitas itu. Ia adalah epilepsi. Ini adalah juga keturunan kerana bloodline dari Akitas itu melintasi dengan gembala Jerman, Poodles, Jerman Shorthair petunjuk dan St. Bernards untuk menamakan beberapa. Ini anjing epilepsi adalah tidak untuk dibesarkan lagi kerana epilepsi tidak boleh diubati tetapi dikawal melalui ubat-ubatan yang betul. Anjing ini tidak boleh diletakkan di bawah suasana yang tertekan. Seperti manusia, mereka perlu betul diambil dirawat dengan daripada terutama ketika sawan. Ubat-ubatan mereka akan sedikit curam kerana mereka downers dan sering dikawal selia oleh undang-undang. Mula panik apabila mereka mula bertindak lucu. Pergi terus ke doktor haiwan dan mengetahui apa yang benar-benar salah.

Terdapat senarai panjang keadaan kesihatan yang ini baka Inu Akita. Mereka sukar untuk melatih kerana personaliti mereka yang kuat kehendaki dan mereka juga sukar menjadi agak peramah dan berkelakuan kalangan pengunjung. Baik, mereka boleh disimpan masih di satu tempat jika mereka sama ada sakit.

Tiada satu fikirannya betul-betul mahu melihat anjing sisa hidupnya supaya ia akan satu nasihat yang hebat yang sebelum anda benar-benar mengambil terjun di dalam membeli atau mengguna pakai comel berbulu Akita Inu, anda perlu bersedia untuk memberinya sesetengah pemakanan yang betul pada setiap masa. Makanan yang kebanyakannya tinggi kandungan protein seperti ikan yang disyorkan.

Kerana mereka adalah asalnya dari Jepun, makanan ruji di sana adalah semua tentang beras, ikan dan sayur-sayuran jadi ini akan juga terbaik untuk anjing Akita walaupun dia berjuta-juta km dari tanah matahari meningkat. Anjing ini tidak mendapat makanan yang terburu-buru dan makan banyak makanan anjing yang berjenama atau sedikit kunyah makanan seperti gembala Jerman. Mereka bersedia untuk diberi makan dua kali sehari. Jika anda mendapati sukar untuk mencari ikan segar, makanan kering adalah diterima selagi anda biarkan ia Berendam dalam air dan membenarkan ia untuk mengembangkan sebelum anda makan kepada anjing.

Lelaki yang Super mempunyai visi x-ray dan matanya akan benar-benar begitu kuat ia boleh menembusi melalui kulit. Malangnya, Akita Inu, dianggap sebagai popular sebagai Super Man, mempunyai beberapa syarat-syarat kesihatan yang menjejaskan penglihatan yang. Ia dipanggil progresif Retinal atrofi atau PRA. Tahap ini adalah terdapat dalam beberapa anak anjing Akita dan sedih untuk mengatakan, keadaan ini tidak boleh diterbalikkan. Terdapat agak tinggi kemungkinan bahawa anjing anda atau Bilakah dia matang, boleh pergi buta.

Terdapat satu lagi keadaan yang memberi kesan kepada hampir 70% dari baka Akita. Anda boleh membawa anjing anda kepada doktor haiwan dan mempunyai dia mengambil sampel darah untuk menentukan sekiranya syarat-syarat sedemikian yang wujud dalam anjing anda. Ini adalah satu penyakit yang dikenali sebagai Hipotiroidisme. Keadaan ini menjadikan anjing itu tiba-tiba agresif jika ianya seorang wanita. Biasanya mereka akan bersopan ringan pada masa-masa. Mereka gatal banyak tetapi anda perlu pastikan ia kutu yang tidak adil dan mereka mengeluarkan bau yang sangat musky bahan.

Keadaan terakhir yang perlu anda perhatikan ialah apabila bulu anjing anda mula jatuh seperti yang besar. Sekarang rasa dia makan sesuatu yang buruk. Mereka mempunyai keadaan kesihatan yang dikenali sebagai Sebaceous Adenitis. Anda benar-benar perlu untuk mempertimbangkan Vet yang boleh dipercayai untuk membantu anda menakluk syarat-syarat ini yang agak hadir dalam baka Akita. Ia adalah satu keadaan yang menyedihkan walaupun bahawa semua syarat-syarat ini akan hadir dalam anjing anda selepas anda mempunyai haiwan yang memeriksa beliau.

Ia akan menyakitkan, trauma dan mahal untuk melihat ikatan bertenaga yang kecil bulu Hajat kematian. Ianya tidak terlambat kerana anda belum membuat keputusan lagi. Semua perkara ini diberi untuk semakan semula anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *