Ireland Utara 1921-1969

Ireland Utara 1921-1969

1921-1960

Sejarah nampaknya, Ireland Utara adalah kerana bermula dengan menumpahkan darah dan supaya ia k menjadi Angkatan Tentera Republikan Ireland memulakan kempen keganasan di Ireland Utara walaupun sebelum sekatan menjadi realiti pada tahun 1921. Inisiatif ini, tentera sukarelawan Ulster dipulihkan sekali lagi dan Ireland Utara yang baru memulakan sejarahnya di mazhab pertumpahan darah.

Selepas ini, Ireland Utara mula membina ekonomi sendiri dengan bantuan bantuan dari Great Britain. Ekonomi yang dialami di akhir 1920-an apabila kemelesetan ekonomi di seluruh dunia mula selepas kejatuhan Wall Street. Wolff pusat membeli- & Harland, sebuah kapal besar yang membina Syarikat dan majikan besar di Ireland Utara, datang di bawah tekanan kewangan dan industri-industri tradisional seperti linen yang membuat muka baru dan cabaran perdagangan yang sukar, baik yang dibuat lebih murah di bahagian-bahagian lain di dunia. Kadar pengangguran melonjak di Ireland Utara dan pada tahun 1932 tiada telah lebih 70,000 orang menganggur di Ireland Utara sekitar 1.3 juta penduduk.

Kerajaan Ireland Utara telah mengambil beberapa keputusan politik yang tidak menyenangkan seperti memotong gaji sektor awam sebanyak 10% dan mengurangkan faedah Negeri. Bagi kelas-kelas bekerja ini dahsyat dan kedua-dua belah jurang politik di Ireland Utara diadakan perhimpunan besar-besaran. Nasionalis dan Unionists menyertai bersama-sama apabila kerajaan mengharamkan perhimpunan yang ini menyebabkan banyak rusuhan dan keganasan. Gunshots telah dipecat, polis bertindak balas dengan seumpamanya dan membunuh penunjuk perasaan ketika 2. Kerajaan terpaksa relent dan keganasan berakhir.

Apabila United Kingdom pergi ke perang terhadap Hitler dalam dua perang dunia, Ireland Utara, sebahagian daripada United Kingdom, juga mendapati perang. Ireland Selatan dengan beberapa sumber ketenteraan mengisytiharkan pendirian berkecuali, dengan Eamonn de Valera Ireland Perdana Menteri enggan menyertai perang. Walaupun laluan ini rasmi dari kerajaan mereka, ramai orang Ireland kasihan dengan British dan lebih daripada 40,000 Ireland menyertai Tentera British. IRA yang menyaksikan perang Islam sebagai satu peluang untuk oust British dari Ireland Utara dan mula bekerjasama dengan Jerman pada tahun 1940, terutamanya bagi meriam yang berjalan. Kerajaan Ireland Selatan retak ke bawah keras ini, kerana mereka tidak mahu kemarahan British dan mencetuskan serangan yang strategik, pada apa-apa peringkat awal peralihan mereka sendiri.

Bulan April dan Mei 1941, Belfast ibu negara Ireland Utara menjadi mangsa apa yang dikenali sebagai “Maut.” Ini adalah satu taktik di mana Jerman mula pengeboman bandar-bandar seluruh United Kingdom dan Jerman dianggap Ireland Utara sebahagian daripada United Kingdom. Banyak rumah telah dileperkan dan ketakutan mencengkam negara kecil. Kerajaan Ireland Utara yang terletak di Stormont di Belfast yang dipercayai negara mereka adalah terlalu jauh untuk Jerman untuk mengganggu dengan dan oleh itu tidak disediakan untuk apa-apa serangan. Pada tahun 1941 April, merentasi beberapa pengebom Jerman ditumbuk Belfast dan Derry dengan beratus-ratus tan bahan letupan, membunuh 900 orang, memusnahkan beribu-ribu bangunan dan membuat 10,000 orang kehilangan tempat tinggal. Kekurangan penyediaan menyumbang dengan ketara kepada angka kematian, terutamanya kekurangan Wakaf bandaraya. Fire brigade dari Dundalk, Drogheda dan Dublin dibantu dalam serangan kilat, walaupun pendirian neutral kerajaan Eire. Orang ramai meninggalkan dua bandar dan melarikan diri ke negara ini.

Selepas perang melalui sepanjang tahun 1950-an, kerajaan di Westminster pergi tentang membina semula negara mereka dan ia adalah kes yang serupa untuk Ireland Utara. Ia adalah masa yang tenang tetapi agak makmur dan negara kebajikan yang diperkenalkan. Ini membantu taraf hidup keseluruhan rakyat miskin dalam masyarakat yang. Lebih baik perumahan disediakan hasil daripada “Maut” setelah dileperkan banyak rumah. Dalam perkhidmatan kesihatan menjadi percuma dan faedah pengangguran telah diperkenalkan.

Masalah yang kemudian akan datang untuk menjadi sumber bantahan telah membangunkan. Di Ireland Utara pada masa ini, penduduk adalah kira-kira 65% % Protestan dan Katolik. Walau bagaimanapun, realitinya adalah bahawa Protestant diadakan 94% daripada penjawat awam atas 740 jawatan, dan penilaian hendaklah dihindari sering diberikan kepada Protestant apabila Majlis perumahan diberikan. Polisi ini berterusan semua sepanjang tahun 1950-an dan 1960-an.
Pada lewat tahun 1955, IRA yang bertempur dan memulakan kempen pengganas di Ireland Utara. IRA ini adalah kekurangan senjata dan nasionalis yang banyak agak berpolitik untuk punca penyatuan, jadi maka ini berakhir pada tahun 1962.

Ia seolah-olah bahawa Ireland Utara, jika sejarahnya yang pendek adalah apa-apa tawaran, telah ditakdirkan untuk keganasan dan masalah dari mula.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *