Internals dan fungsi Bosch VE Fuel pam

Internals dan fungsi Bosch VE Fuel pam

Bagi pemilik-pemilik kenderaan yang banyak pam diesel suntikan ini masih misteri. Pengetahuan asas bagaimana ia berfungsi atau Apakah internals yang boleh membantu apabila anda akan menyelesaikan masalah penyuntik diesel atau hanya kira-kira untuk mengambil pam berasingan. Suntikan bahan api adalah Pemeteran bahan api ke enjin pembakaran tekanan tinggi yang jatuh di bawah sistem pengurusan enjin kenderaan moden. Tidak seperti enjin petrol, penyuntik bahan api diesel menghantar bahan api terus ke dalam silinder.

Sekarang Apakah pam bahanapi Bosch VE bermakna? Simpan nama mencadangkan Verteiler, perkataan Jerman yang bermaksud Pengedar atau pembahagi. Anda mesti pernah mendengar tentang jenis yang paling biasa pam suntikan bahan api, pam sebaris. Perbezaan asas Verteiler atau suntikan Bosch VE pam dan pam sebaris adalah bahawa VE itu mempunyai satu bahan api yang Pemeteran plunger dan satu mekanisme automatik yang khas untuk menghantar bahan api kepada silinder kanan, manakala pam sebaris telah plunger yang satu bagi setiap silinder. Selain itu di simpan Bosch fuel pam anda akan menemui bahagian-bahagian bergerak agak kompleks dan sangat sedikit.

Plunger di pam bahanapi Bosch VE putar paksi, yang menyebabkan sempurna Pemeteran dan menghantar minyak ke dalam silinder yang betul. Cakera cam sekali terdapat plunger yang menaiki dua pasangan penggelek dan lobes dan sebagainya dalam setiap revolusi yang plunger di putar untuk empat kali. Pengaturan ini terus plunger yang terus-menerus sebatan yang ia boleh mengawal berapa banyak bahan bakar akan dihantar ke silinder. Untuk memahami fungsi dan pam bahan api diesel, enjin diesel, adalah dinasihatkan bahawa anda pergi melalui laman-laman web yang menyediakan panduan yang komprehensif bagi fungsi dan menyelesaikan masalah asas pam penyuntik bahan api diesel.

Hakikatnya, enjin diesel adalah jauh lebih rumit daripada enjin gas dan juga pam bahan api suntikan yang perlu dikekalkan pada kadar yang tetap. Sistem suntikan bahan api diesel boleh dengan mudah rosak dan perlu dibaiki atau diganti dengan segera bagi mengelakkan isu-isu yang boleh membawa maut. Tetapi ia adalah sukar untuk mengesan masalah enjin tanpa sebuah enjin pengimbas. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan lampu suluh untuk memeriksa ekzos pelabuhan atau Naib juara untuk melihat jika terdapat apa-apa tanda kebocoran bahan api. Anda boleh membeli penggantian tetapi anda dinasihatkan untuk mendapatkan tangan beberapa pengetahuan dan pengalaman bekerja di bahagian ini rumit kenderaan anda.

Kebanyakan pengeluar kereta pada masa kini menggunakan suntikan bahan api diesel pam atau pam bahanapi Bosch VE dalam jenis kenderaan daripada kereta mewah yang kecil, sederhana hinggalah kepada trak-trak yang besar. Kerana diesel dianggap menzahirkan Teknologi Kejuruteraan bahan api, enjin bahan api adalah tiada lebih kotor bahagian kenderaan ini. Untuk mengelakkan kos pembaikan atau penggantian enjin diesel anda ia adalah lebih baik untuk pastikan anda kerap menukar penapis bahan api anda. Jika anda mendapati sukar untuk mengekalkan kesihatan sistem suntikan bahan api anda kerana jadual yang sibuk, anda boleh mengupah profesional untuk mengambil kenderaan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *