Integrasi SugarCRM Freepbx/Elastix/Trixbox oleh Danmar

Integrasi SugarCRM Freepbx/Elastix/Trixbox oleh Danmar

Dunia pernah pergi pertandingan, untuk memenuhi salah satu pelanggan adalah keperluan asas bagi setiap perniagaan dan untuk memenuhi pelanggan keperluan, CRM adalah alat yang terbaik untuk digunakan.

CRM Pengurusan perhubungan pelanggan dan CRM gula sumber terbuka, firma perisian yang menyediakan penyelesaian kepada masalah klien melalui CRM. Gula CRM adalah sebuah firma yang dikenali memberi penyelesaian CRM yang berbeza melalui perisian kepada isu-isu pelanggan yang berbeza.

Sistem CRM Syarikat ini sedang digunakan di seluruh dunia dan mengucapkan terima kasih Syarikat terletak kepada sokongan pemaju di seluruh dunia ini. Gula CRM memberi banyak pakej bermula dengan pelanggannya dan mereka telah melancarkan pakej jumpstart yang baru serta untuk pelanggan-pelanggan baru Lembaga.

Gula di CRM jumpstart pakej memberikan pelanggan baru spring Lembaga Pengarah untuk memulakan produktiviti mereka dengan memberi panduan dan bantuan awal ditubuhkan, pemindahan pengetahuan dan konfigurasi sistem. Syarikat membantu pelanggan yang pelbagai dan mendapat maklum balas yang berterusan daripada mereka tentang produk mereka. Pakej jumpstart akan memastikan bahawa pelanggan akan mempunyai sistem CRM yang lebih baik disediakan seperti pakej yang mengandungi kajian yang terbahagi kepada tiga bahagian: sesi penemuan, sediakan sesi, sesi konfigurasi dan akhirnya sesi kajian.

Sesi ini atau ajaran disediakan dari jauh melalui web, iaitu mereka diajar dalam talian. Tempoh yang boleh dipersetujui secara bersama pada dan syarat-syarat boleh membuat pengubahsuaian mengikut pelanggan dan CRM gula.

Bilik-bilik ini juga menyediakan sesi pemindahan Data di mana cara kos efektif yang digunakan untuk menyediakan latihan CRM kepada pengguna. Dalam hal pengguna memerlukan CRM yang untuk Reka bentuk tertentu atau masalah teknikal, daripada Syarikat juga panduan mengikut jam, iaitu mereka memberikan pengguna satu slot masa yang di mana pengguna boleh meminta hanya beliau atau tugas beliau berkaitan pertanyaan.

Gula CRM telah dunia dikenali pelanggan dan mempunyai sebilangan besar kajian kes dengannya. Gula CRM adalah termasuk dalam industri seperti sektor Kesihatan, Perkhidmatan kewangan, pertanian, sektor awam, Perkhidmatan profesional, pembuatan, teknologi pengedaran runcit, dan sebagainya. Dalam bidang komunikasi, CRM gula mempunyai pelanggan yang dipanggil Affinity 4, yang multiservice pengguna teknologi CRM dan ia menggunakan produk CRM di pelbagai perkhidmatan dan produk di seluruh dunia.

SugarCRM integrasi bagi Asterisk/Elastix/FreePBX/Trixbox adalah satu perisian yang akan menyelesaikan semua keperluan integrasi telefon anda. Perisian yang direka untuk mengesan ini dan merekodkan mereka sepenuhnya.

Integrasi CRM gula untuk Asterisk/Elastix/FreePBX/Trixbox terdiri daripada dua modul bagi setiap pihak. Satu modul adalah untuk Elastix/FreePBX dan yang kedua bagi SugarCRM. Kedua-dua modul ini adalah “peningkatan selamat” jadi SugarCRM Update atau perubahan studio akan mempunyai tidak mempengaruhi SugarCRM integrasi. Juga modul Asterisk/Elastix/FreePBX/Trixbox boleh dipasang oleh pemasang modul standard dan hanya akan mempengaruhi pelan dail.

Apabila tiba panggilan masuk, sistem VOIP menghubungkan SugarCRM dan carian untuk nombor telefon. Juga ketika ini SugarCRM mencipta rekod “Panggilan” untuk panggilan ini. Jika nombor telefon diperuntukkan ke kenalan/mendahului/akaun nama yang berkaitan akan kembali ke VOIP dan akan mengubah CALLERID(name) yang jadi nama pemanggil akan dipaparkan pada pengguna telefon lembut. Juga rekod “Panggilan” akan ada kaitan dengan kenalan/plumbum/akaun sepadan di SugarCRM supaya anda juga akan mempunyai sejarah yang jelas tindakan sebelumnya untuk orang hubungan itu.

Pendekatan sistem kompleks yang terbaik adalah untuk mendapatkan satu pasukan pembangunan dan perunding untuk mendapatkan voip integrasi dengan Freepbx/Elastix/Trixbox untuk memenuhi keperluan perniagaan keseluruhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *