Insurans kesihatan Kumpulan adalah salah satu manfaat pekerja yang terbaik

Insurans kesihatan Kumpulan adalah salah satu manfaat pekerja yang terbaik

Memilih insurans kesihatan Kumpulan biasanya memerlukan sejumlah besar penyelidikan dan masa. Jika anda tidak biasa dengan proses dan jenis pelan yang disediakan, tugas mungkin pada mulanya kelihatan mengelirukan. Ia adalah kewajipan majikan untuk menyediakan dasar-dasar kepada pekerja-pekerja mereka. Jika anda adalah pemilik atau pengurus perniagaan HR dan mencari pilihan yang sesuai, Asset Management Berhad/maklumat yang terkandung di bawah akan membantu anda dalam membuat keputusan yang tepat.

Jika bilangan pekerja di dalam Syarikat adalah di antara dua dan empat puluh sembilan, ianya telah diklasifikasikan sebagai sebuah Kumpulan yang kecil. Terdapat beberapa perbezaan yang ketara antara dasar yang pelbagai bergantung kepada bilangan peserta. Sebagai contoh, insurer boleh menolak untuk memberi perlindungan bergantung kepada sejarah kesihatan keseluruhan individu-individu dalam kumpulan kecil.

Kumpulan yang lebih besar diistilahkan oleh itu jika Syarikat mempunyai lebih daripada lima puluh pekerja. Ia sering boleh menjadi lebih sukar memilih pembekal untuk tenaga kerja yang lebih besar seperti faktor-faktor tambahan boleh dipertimbangkan. Ianya perlu mencari insurer yang mengkhususkan diri dalam Kumpulan yang besar jika anda ingin memastikan anda dapat menawarkan dasar yang paling komprehensif.

Kadar premium berbeza dengan banyaknya antara penanggung insurans. Atas sebab ini, ia adalah penting untuk menjalankan carian luas apabila menyemak pelbagai pilihan. Internet telah dibenarkan untuk usaha yang terlibat dapat dikurangkan dengan banyak. Anda harus cuba dan bandingkan petikan dari pelbagai pembekal yang berbeza, ini termasuk orang-orang syarikat insurans yang anda tidak pernah mempunyai dipertimbangkan sebelum. Ambil perhatian bahawa jika firma beroperasi sepenuhnya dalam domain dalam talian, dasar-dasar yang mungkin lebih berpatutan kerana Syarikat akan mengalami kurang overhed.

Ianya juga mengambil masa untuk menganalisis sejarah pembayaran pembekal yang berbaloi. Ia adalah penting bahawa jika seorang pekerja diperlukan untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan, mereka berbuat demikian tanpa bimbang mengenai pilihan rawatan dan beban kewangan. Pada penghujung hari, jika anggota kakitangan untuk menerima rawatan yang mencukupi, ini boleh mempunyai kesan ke atas perolehan perniagaan dan keuntungan.

Jika anda mempunyai rakan-rakan yang juga Pengurus atau pemilik perniagaan, ia boleh menggunakan rundingan mereka untuk mendapatkan maklumat tentang insurans kesihatan yang pelan akan paling sesuai. Ianya sering melalui dari mulut ke mulut yang kami boleh mendapatkan produk-produk yang terbaik dari segi nilai untuk wang dan perkhidmatan pelanggan.

Semua syarikat insurans dikawal selia di peringkat negeri, biasanya dengan garis panduan dan dasar-dasar yang dikenakan dari agensi-agensi Persekutuan. Anda boleh menghubungi Jabatan insurans Negeri tempatan anda untuk maklumat yang berkaitan dengan peraturan-peraturan sedia ada dan kewajipan yang mengawal jenis dasar-dasar yang perlu disediakan untuk pekerja.

Sebelum anda membuat keputusan yang muktamad, ia boleh berguna untuk berunding tenaga anda untuk jenis perlindungan yang mereka akan jangkakan dan lebih suka. Ini akan membantu anda untuk membuat keputusan bahawa kepentingan terbaik semua orang. Rundingan juga boleh mengangkat moral anggota pekerja dan memastikan tiada kekeliruan yang timbul di kemudian hari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *