Insurans kesihatan jangka pendek: Melindungi masa depan anda

Insurans kesihatan jangka pendek: Melindungi masa depan anda

Terdapat banyak pilihan perlindungan insurans yang berbeza dan meluas seperti dasar-dasar jangka panjang atau dasar-dasar jangka pendek. Dasar-dasar Kesihatan jangka pendek adalah rancangan indented memberi manfaat perlindungan Kesihatan mengenai isu-isu seperti Lawatan ke doktor, rawatan pembedahan secara tiba-tiba, pembayaran kepada doktor, perubatan dan lain-lain.

Dalam kes-kes biasa tempoh masa disediakan sehingga yang perlindungan tersebut ada disediakan adalah dari satu bulan hingga dua belas bulan. Jika sesetengah orang mendapati ini tidak relevan, mereka harus pot bagi dasar-dasar yang lebih jangka panjang insurans kesihatan.

Cara-cara memohon untuk dasar ini adalah lebih mudah daripada dasar-dasar jangka panjang. Perbezaan antara perlindungan jangka panjang dan pendek akan jangka pendek itu orang-orang yang
tidak merangkumi isu-isu yang meluas seperti kerosakan fizikal, suntikan, penglihatan mata, rawatan pergigian, perlindungan dan sebagainya.Dalam aspek yang sedang memeluk insurans kesihatan jangka pendek ialah melindungi kesihatan luarjangka atau kemalangan yang tidak diingini.

Dasar-dasar membantu banyak seperti orang-orang yang telah meninggalkan kerja mereka sebelumnya dan dikembalikan kepada pendidikan tetapi mempunyai niat untuk kembali bagi pekerjaan sejurus selepas tamat pengajian.

Ibu-bapa yang bercadang untuk menghabiskan masa berharga dengan anak-anak mereka boleh pergi dengan rancangan ini. Orang-orang yang telah berpindah kerja mereka kepada yang baru juga boleh mendapatkan utiliti daripada pelan ini kerana berkali-kali mereka tidak mungkin kewangan mampu menghadiri skim Cobra dengan bos mereka sebelumnya.

Terdapat kelemahan mengenai skim ini yang berkaitan dengan strategi Hippa. Pelan Hippa ini sangat mahal dan bagi orang-orang yang sudah mempunyai beberapa syarat yang awal mengenai isu-isu perubatan.

Hakikatnya adalah bahawa orang-orang yang telah mendaftar di bawah pelan tidak memohon pelan jangka pendek. Jika mereka berbuat demikian kelayakan mereka untuk pelan Hippo akan mendapatkan ditolak. Jadi, terlibat dalam apa-apa rancangan jangka pendek akan membuat seseorang hilang kelayakan untuk mendapatkan apa-apa dasar yang telah dijamin pulangan.

Ia adalah penting bagi orang yang ingin insurans untuk menyemak dengan betul semua keperluan dan syarat-syarat Syarikat sebelum availing rancangan. Salah satu boleh mengambil nasihat dari peguam mengenai Akta-Akta yang mengawal selia dasar-dasar ini dan sama ada syarikat tersebut adalah berikutan ia betul atau tidak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *