Insurans kesihatan berasaskan majikan bernilai penjimatan

Insurans kesihatan berasaskan majikan bernilai penjimatan

Yang selepas itu komoditi menyenaraikan beberapa mudah, tip-tip nasihat nasihat akan bahawa anda menerima kenalan lebih baik dengan insurans kesihatan yang berasaskan.

Saya jaminan bahawa apa yang anda telah memahami setakat telah bermaklumat. Yang selepas itu kawasan perlu pergi dengan cara yang berterusan terhadap elaun sehingga sebarang keraguan yang boleh kekal.

Tanya mana-mana pengumpulan mekar tindakan pakar sama ada mereka akan menerima meletakkan di tempat kami sistem insurans kesihatan berasaskan pekerjaan, mereka mempunyai kemewahan rekaan kami mekar pelarasan dari awal, akuan aural yang terbaik yang boleh diterima akan “.” Malah, tidak ada negara secara automatik ditambah telah benar-benar susunan ini. Ia adalah luar biasa Amerika dalam ejen dan modus operandi.

Pelarasan berasaskan pekerjaan kami ini tidak artifak dasar mekar cemas yang dinasihatkan. Ia adalah satu hasil sampingan penapaian artifice insurans kawalan semasa Perang Apple.

Pada masa itu menjangkakan bahawa, seperti negara digubal agresif kader mempertaruhkan anggota dan aktiviti angkat medan perang pada gaji rendah, amat terkawal, orang-orang yang mundur abaft harus menerima pencapaian mereka dikawal serta mereka.

Tetapi dengan flash mata yang Kongres biasanya meletakkan celah ke dalam undang-undang atau peraturan-peraturan yang ia mengenakan, kawalan elaun yang dikenakan dalam Apple perang pula tidak boleh dilanjutkan untuk mengikat manfaat. Dan oleh itu, faedah dibayar majikan terikat, termasuk insurans mekar berasaskan pekerjaan, dilahirkan.

Yang disanjungi di pos aftermost minggu, Kongres yang ditambah digalakkan pendahuluan elaun mekar berasaskan pekerjaan oleh alleviative selain majikan kepada pekerja-pekerja mereka mekar elaun sebagai perbelanjaan perniagaan dibenarkan cukai yang. Di sisi yang ditambah, ia adalah beheld sebagai keuntungan yang boleh dikenakan cukai pekerja di samping itu tidak.

Luar biasa, dan benar-benar tidak adil, bahawa alternatif cukai tidak diterima untuk keluarga yang terjejas untuk elaun mekar acquirement sendiri. Mereka telah membeli-belah untuknya dengan dolar selepas cukai.

Dari sudut rakyat Amerika yang aktif dan keluarga mereka, ini archetypal muncul untuk menerima berkhidmat mereka baik analitik. Dalam kaji selidik penilaian, lebih 80 peratus responden mengenai mengakui diri mereka marah dengan perlindungan itu. Ia boleh menjelaskan mengapa Amerika menerima dibangunkan jadi diserap untuk pelarasan tersebut dan mengapa begitu abounding ahli-ahli politik agog kepada bank.

Walau bagaimanapun, dari sudut kesihatan tindakan pakar, bahawa akses mempunyai kelemahan yang sederhana.

Pertama, ia terus kabur yang benar-benar membayar bagi Bala Kesihatan acclimated oleh para pekerja.

Pentadbiran dan penasihat-penasihat yang menganggap menerima bahawa “Syarikat” menyerap jumlah caruman majikan untuk premium insurans kesihatan pengumpulan untuk Penasihat mereka — kira-kira 80 peratus daripada premium.

Majikan menerima bahawa kos ini mengenakan bayaran sama ada boleh dipulihkan melalui harga appurtenances dan casework mereka mengiklankan (iaitu, kasual mengemukakan kos pendakian mekar Bala untuk Tukar mereka dalam Anatomi harga Kolej), atau Diambil daripada akuan tersebut kepada pemilik-pemilik syarikat. Kepercayaan bahawa, Laksamana Amerika sekarang menuduh pitiably bahawa jumlah udara Amerika mekar Bala membuat perusahaan mereka bersaing di pasaran All-sekitar.

Bagi sebahagian mereka, Penasihat cenderung untuk penampilan mekar majikan-dibayar elaun sebagai hadiah di atas gaji mereka. Oleh itu, mereka melihat sedikit mendakwa pertambahan dalam percubaan untuk ascendancy jumlah penjagaan mereka.

Kebanyakan ahli ekonomi akan mematuhi pendekatan dan ikrar yang, lebih terbaik, sumbangan pentadbiran mencapai terhadap mengikat elaun penasihat-penasihat mereka muncul daripada membayar rumah – mengambil pekerja. Ahli ekonomi menjangka pentadbiran sebagai pickpockets, jadi untuk bercakap, yang harta rampasan blok pekerja yang mutlak kelebihan dan membeli-belah untuk dengan apa-apa elaun mengikat mereka “memberi” pekerja-pekerja mereka. Bahawa tindakan membutakan Penasihat kepada yang sesuai yang ditimpa mekar mereka ke dalam kehidupan keluarga mereka.

Satu tambahan di atas kepincangan elaun mekar berasaskan pekerjaan adalah bahawa ia adalah semata-mata sementara. Ia marah kepada kerja yang tepat dalam sebuah syarikat yang tepat, dan ia tidak hadir dengan kerja itu. Mana-mana di luar negara dalam epal automatik tidak Keluarga, sudah bottomward pada nasib yang atas kehilangan pekerjaan, di samping itu, sakit kemalangan insurans mekar. Ia berlaku semata-mata di Amerika, di bawah insurans berasaskan pekerjaan.

Akhirnya, gaji pentadbiran pengumpulan premium insurans kesihatan kepada penanggung insurans yang rahsia adalah “pengalaman undian” ke atas majikan itu pengumpulan pekerja. Agensi ini bahawa pengumpulan yang luar biasa adalah berdasarkan tuntutan kenalan – iaitu, sejarah mekar — daripada aloof yang bayi pengumpulan pekerja.

Untuk majikan bayi, ia boleh beggarly bahawa jika austere Bala menimpa satu atau beberapa Penasihat Kumpulan, ia boleh berterusan dan unpredictably memandu yang luar biasa untuk setiap ejen dalam Kumpulan. Tidak menghairankan, semata-mata 49 peratus daripada pentadbiran dengan Penasihat tiga hingga sembilan menaja mekar elaun penasihat-penasihat mereka pada tahun 2008, sepertimana sahaja 62 peratus daripada pentadbiran dengan tiga hingga 199 pekerja (10 pameran di sini).

Sejuk mekar diterima IPTS usaha mestilah tidak dilampirkan untuk reda pelarasan berasaskan pekerjaan yang jadi rakyat Amerika yang pelbagai rasa bersama, mudah pecah dan big-ticket pelarasan yang mungkin. Sebaliknya, matlamat perlu terlebih dahulu yang teguh, bersama-sama pelarasan elaun carriageable benar-benar bahawa individu atau keluarga boleh acquirement sendiri di pasaran dengan sewajarnya disesuaikan dan teratur, dengan subsidi yang boleh dicapai mewakili kawasan diperlukan. Seperti posting saya beforehand untuk blog ini diluluskan untuk menjelaskan, ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara.

Kejayaan atau pengguguran usaha diterima oleh Presiden Obama dan Kongres untuk IPTS pelarasan mekar Amerika boleh gauged oleh jumlah yang cita-cita itu telah berjaya setahun dari sekarang. Sekiranya kejayaan ini perhatian untuk kompres sistem elaun diterima berasaskan pekerjaan, jadi ia.

Itulah yang terkini daripada pihak berkuasa berdasarkan insurans kesihatan. Apabila anda sudah biasa dengan idea-idea ini, anda akan mudah untuk bergerak ke peringkat abutting.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *