Insulin pengeluaran menggunakan bakteria

Insulin pengeluaran menggunakan bakteria

Biasanya bakteria dianggap berbahaya untuk kehidupan manusia, tetapi bakteria yang sama boleh digunakan dalam beberapa cara yang berfaedah. Bakteria boleh menyebabkan penyakit dan merosakkan makanan tetapi ia juga boleh digunakan untuk mencipta nyawa unsur-unsur seperti insulin. Pelbagai kegunaan biokimia bakteria di sana seperti kegunaan mereka dalam perlombongan kimia, mikrob, dan pelbagai elemen lain. Paling penting penggunaan mungkin adalah dalam kejuruteraan genetik.

“Kejuruteraan genetik adalah manipulasi gen. Ia juga dipanggil teknologi recombinant DNA. Kejuruteraan genetik, cebisan DNA atau gen diperkenalkan ke tuan rumah melalui sistem pengangkut (vektor). DNA asing menjadi ciri kekal tuan rumah, menjadi replika dan disampaikan kepada sel-sel anak bersama-sama dengan DNA yang yang lain. Sel-sel bakteria berubah yang digunakan dalam penghasilan produk-produk komersial penting. Contoh-contoh adalah penghasilan insulin manusia yang digunakan terhadap kencing manis…” (Sumber: G Walsh (2005). “Terapi insulin dan pengeluaran secara besar-besaran mereka.” Microbiol Sebutharga barangan Biotechnol 67 (2): 151–9.)

Bakteria juga boleh bioengineered bagi penghasilan protein terapeutik menggunakan teknik-teknik Bioteknologi. Pengeluaran tersebut akan insulin, antibodi dan faktor-faktor pertumbuhan. Ia ada keupayaan luar biasa untuk merendahkan berbilang jenis sebatian organik dan ia juga digunakan dalam sisa pemprosesan serta bioremediation. Insulin adalah penting bagi rawatan penyakit berbahaya seperti kencing manis. (Sumber: Graumann K, Premstaller A (2006). “Pembuatan recombinant protein terapeutik dalam sistem mikrob.” J Biotechnol 1 (2): 164–86.)
Organisma-organisma yang menyebabkan penyakit ini dikenali sebagai patogen. Bakteria patogenik mencipta penyakit haiwan serta dalam loji. Sedia ada di flora normal pada kulit sesetengah daripada mereka menyebabkan masalah untuk usus manusia sebagai mereka ketidakseimbangan sistem imun dalam Anatomi Manusia. (Sumber: Liese A, M Filho (1999) “Pengeluaran bahan kimia halus yang menggunakan bicatalysis” Curr Opin). Bakteria Saprotrophic biasanya menyerang dan menghuraikan perkara-perkara yang organik dan mencipta masalah oleh mencemarkan makanan dan produk tersebut termasuk susu dan produk. (Sumber: Jackson RW 2009-bakteria patogenik loji: Genomics dan biologi molekul – tekan Caister Akademik)

Kekurangan insulin tidak hanya mempengaruhi lelaki semata-mata tetapi juga boleh memberi kesan sangat buruk harimau betina juga. Sebagai contoh kekurangan insulin menyebabkan peningkatan yang membimbangkan dalam Sindrom ovari Polycystic OVARY. Tahap Progesterorne sentiasa kekal rendah PCO. Ovulasi berlaku tidak kerap atau tidak berlaku pada semua. Secara meluas dipercayai bahawa keadaan itu adalah hasil daripada kekurangan insulin. Lebih sering daripada tidak, menterbalikkan IR telah menyebabkan gejala-gejala tersebut akan hilang dengan penyambungan ovulasi. Secara amnya PCO adalah salah satu masalah pembiakan yang paling lazim didapati dalam kanak-kanak perempuan yang lebih muda dan wanita. Kadar menjejaskan adalah hampir 5 hingga 10%. Sebab utama untuk masalah-masalah tersebut adalah rintangan insulin.

Biasanya apa-apa rintangan insulin akan menyebabkan pertambahan berat badan dan masalah gula dalam darah tambahan, triglycerides yang tinggi serta androgen yang tinggi. Tahap gula dalam darah yang tinggi akan membawa kepada insulin yang tinggi yang seterusnya akan membawa kepada insulin yang tinggi. Orang-orang yang mengalami androgen yang tinggi akan mempunyai rambut yang berlebihan, masalah berat badan, masalah fungsi ovari, dan jerawat. Salah satu juga boleh membangunkan penyakit jantung dengan mereka. Bahaya kesihatan lain akan sering tahap progesteron yang rendah kerana ovulasi tidak berlaku dan oleh itu hanya separuh kitaran selesai. Jatuh dalam neurotransmitters serta tahap hormon juga boleh mencipta masalah. (Sumber: “Jurnal rendah klinikal endokrinologi & metabolisme 2001, Jld. 86, No. 6 2453-2455 gred keradangan kronik di kalangan wanita dengan sindrom ovari Polycystic”)

Dengan pembalikan paras insulin yang seterusnya dalam merendahkan paras androgen. Ia akan menghalang penindasan fungsi ovari. Eksperimen membantu bahawa B vitamin inositol membantu mengawal rintangan insulin. “Oleh kerana orang yang menghidap diabetes jenis 1 tidak dapat menghasilkan insulin, ia adalah perlu untuk mereka menerima tembakan insulin yang tetap. Selama bertahun-tahun insulin ini datang dari sel-sel pankreas lembu dan babi. Tahun kebelakangan ini walaupun, ia datang daripada bakteria! Kerana bakteria tidak secara semulajadi menghasilkan atau menggunakan insulin, ia adalah perlu untuk menggunakan teknik-teknik recombinant DNA untuk memasukkan gen insulin manusia ke dalam bakteria. Di sini ialah bagaimana ia berfungsi. Proses yang digunakan untuk pengeluaran insulin yang menggunakan bakteria termasuk pengasingan gen. Bermula dengan mRNA insulin yang menghasilkan sel-sel yang kemudiannya dihantar ke dipegunkan menggunakan transcriptase belakang yang menyebabkan menghasilkan DNA salinan gen insulin. Selepas itu proses mewujudkan vektor plasmid telanjang yang mereka adalah Pekeliling segmen DNA yang ditemui dalam bakteria. Kelebihan untuk mencari unsur-unsur ini adalah mereka yang bebas daripada kromosom serta mampu Replikasi. Untuk memotong merentasi dua helai DNA meninggalkan hujung longgar yang dipegunkan yang boleh dipasang, menyambung plasmid telanjang DNA dengan mengandungi insulin manusia membantu proses bakteria menggunakan insulin. Akhirnya plasmid telanjang ini adalah dimeteraikan menggunakan enzim legation. Selepas rawatan tersebut plasmid telanjang yang menjadi bersedia untuk memasukkan ke dalam perumah bakteria.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *