Instrumen pembedahan: Forsep yang menjelaskan

Instrumen pembedahan: Forsep yang menjelaskan

Forsep tisu yang nonlocking, menggenggam alat. kadang-kadang yang betul untuk menggunakan tangan kiri untuk membantu dengan fungsi dan membantu dengan hak. faktor ini bermaksud forsep tisu yang terus-menerus di gunakan untuk pemegang jarum, rampasan, dilators, pembedahan Gunting atau mungkin lain-lain pembedahan alat yang ada di dalam tangan kanan. Amalan yang panjang untuk membangunkan Kemudahan dengan peralatan pembedahan digunakan kebanyakan ini akan menjadi masa yang baik baik melabur.

memegang forsep tisu dengan cara di mana satu bilah berkelakuan sebagai satu kesinambungan kepada jari-jari yang bertentangan dan bilah lain sebagai sambungan untuk ibu jari di. merebut menggunakan forsep, ketika melakukan gerakan yang sama seperti menggunakan sebelah tangan lagi pegang. Shanks terhadap metacarpalphalangeal jari telunjuk bersama, memberikan rangkaian terluas keboleh-kendalian dengan forsep itu. apabila meletakkan shank dalam dalam sawit anda. Tips yang boleh sahaja mendapat akses ke luka oleh flexing melampau pergelangan tangan, melakukan ini akan menghalang pergerakan pergelangan tangan anda dengan forsep di.

Merebut forsep anda-

Apabila seli perlu merebut forsep dengan jari, afther jahit kemudian yang mengikat daripada sutures, apabila palming di forsep. Boleh menjimatkan masa yang hilang dari berulang kali membuang & mendapatkan mereka. Memegang forsep dengan cincin dan little jari, dengan sendi interphalangeal distal pada sambungan membebaskan jari tengah untuk bergerak melalui pelbagai gerakan yang lebih besar daripada Bilakah forsep yang meraih oleh flexed phalanges. otot perut kelihatan serupa dengan flexor digitorum profundus otot, little jari dan cincin, anda boleh mencari jalan untuk flex jari tengah oleh flexing distal sendi jari-jari anda 2. Mempunyai sendi distal cincin & little jari di sambungan Pastikan apabila anda memahami forsep yang anda telah di flexor digitorum profundus muslce santai, ini akan membebaskan jari tengah untuk pergerakan yang lebih baik. anda akan memerlukan penggunaan tangan kiri pinky dan jari cincin bagi mengikat one-handed anda, cuba cepat forsep anda palmed untuk menggunakan yang mencubit usul dengan jari telunjuk & ibu jari anda.

Flexor digitorum profundus menghantar tendon ke arah jari distal panjang, cincin dan angka yang kecil, jadi apabila anda flex distal interphalangeal sendi jari-jari 2 ini akan juga flex ketiga. Tabiat buruk akan sentiasa lebih selesa daripada cara-cara baru cuba, tetamu.

Berubah dari “pegang” pendirian “Guna” boleh dilakukan dengan gerakan 1 mendaki sehingga & turun forsep, apabila mereka meraih buat pertama kalinya pada tempat yang betul dengan indeks dan ibu jari. Pegang betul bukanlah sukar dengan sawit yang hadapi, kerana graviti menyebabkan forsep duduk terhadap sawit, membuat giliran bersama metacarpal-phalangeal yang muktamad daripada indeks & ibu jari jari.

Menggenggam tempat yang tepat yang forsep adalah jauh lebih mudah berbanding dengan beralih ke bawah sawit anda, supaya graviti memberikan forsep dari sawit; Ibu jari & Indeks anda kini boleh merebut tempat approiate tanpa flexing secara besar-besaran metacarpal-phalangeal sendi.

Cekap dan licin pemindahan forsep itu daripada “Guna” kedudukan “pegang” dan kembali semula menjadi automatik, selesa dan selamat dengan amalan.

Menghampiri luka menggunakan forsep tisu –
Terdapat mobiliti maksimum dalam penggunaan forsep tisu jika luka yang dihubungi dari sisi lain oleh dua tangan. Jika anda mendekati luka dari sisi yang sama dengan 2 tangan, siku 2 anda akan meletakkan hampir di sisi badan anda, dengan membataskan pergerakan kedua-dua perkara ini. Mana-mana gerakan badan ke kiri, untuk berehat sehingga tangan kanan anda, terus kejang sebelah kiri. serta apa-apa jenis gerakan di sebelah kanan, untuk membebaskan tangan kiri, ini juga meletakkan ke dalam bahaya fungsi tangan kanan.

Apabila menghampiri luka dengan tangan kanan dan kiri dari seberang, jika anda memasang badan maka anda boleh membebaskan siku di sisi lain, semakin anda pergerakan salah satu tanpa kekejangan yang lain. Ini bermakna bahawa kelebihan dalam mobiliti dengan datang dengan luka dengan forsep dari sisi atau akhir 2011 instrumen pembedahan di tangan kanan.

Untuk mendapatkan mobiliti yang lebih baik, gerakan forsep memerlukan mobilty pergelangan tangan harus bermula pada sambungan pergelangan tangan dan sebaliknya juga. Jika anda mempunyai manuver yang memerlukan supination mandat dalam pronation dan begitulah sebaliknya.

Apabila memotong, yang terbaik untuk menggunakan sesuatu seperti forsep; menarik balik pendedahan; stabil semasa suturing; Cabutan jarum; Rebutlah vessles dengan kasi; Pas ligatures sekitar hemostats mendalam dalam luka; merebut benda-benda yang percuma untuk pengekstrakan; Pek SPAN dan membersihkan darah dengan cottonoid atau span kecil lain.

Apabila membayangkan jahit, terutamanya pada kulit, di mana stich yang akan membuat sebelum anda memahami tittue ini dengan forsep anda. Grabing boleh mendistorsi & memberi perspektif palsu, Resulting di tidak berbaris tutup. Memahami tittue dari titik memasukkan jarum. Ralat am yang baru adalah untuk mengadakan tittue di titik dikehendaki masuk jarum, Blok ini bahawa titik & ia memaksa ia menggigit. Forsep yang harus menstabilkan selesa dari tapak untuk di mana jarum masuk.

Semasa suturing, kepentingan forsep tisu boleh diperluaskan dari mengambil lapisan yang semata-mata kepada sutured, termasuk lebih banyak pendedahan dan ketepatan, jika jawatan empat berikut digunakan dengan setiap stitch.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *