Instrumen-instrumen pembedahan: Cara betul untuk memahami Gunting pembedahan

Instrumen-instrumen pembedahan: Cara betul untuk memahami Gunting pembedahan

Di dalam Bilik kecemasan, Sugical Gunting paling kerap digunakan untuk memotong. Kebanyakan individu akan right-handed itulah Gunting pembedahan yang banyak dicipta oleh syarikat perkilangan dengan cara ini. Cengkaman jari ibu jari-cincin menyediakan kestabilan terbesar dalam hala tuju kawalan dan digunakan tentera penutup, Ricih dan tork maksima dengan gerakan cengkaman-ping jadi tangan kanan.

Pergerakan yang terbesar, mempunyai kedudukan tangan neutral yang gambarkan pembedahan dalam semua arah. Tangan mempunyai minimum maneuverabilty & boleh putar bebas sekitar kedudukan terdedah.

Gunting pembedahan boleh mengurangkan tisu lembik dengan berkesan kerana tisu yang stabil antara bilah-bilah Gunting ini. Gunting pembedahan memotong menggunakan kuasa penutupan, tork dan ricih untuk memberikan satu potong tepat. Apabila anda menolak hirisan anda memberi dengan lancar lebih banyak yang dipotong di sepanjang permukaan. “mengunyah ia” berlaku apabila anda jagged & luka crusehd terperangkap antara bilah-bilah ini daripada pembedahan Gunting kekurangan tentera memotong.

Walaupun memotong sutures dengan Tip-Tip Gunting, kelihatan untuk berkahwin antara sedikit penyebaran daripada, daripada di bawahnya Gunting pembedahan. Cuba tangan kiri, seseorang atau satu lagi struktur yang stabil sebagai fulcrum yang untuk di Gunting yang mantap apabila membuat potongan halus atau apabila dipegang oleh antoher orang memotong sutures. Apabila memotong berturut-sutures, tempat struktur di tangan kiri anda supaya setiap menjadi tegang seperti anda potong & supaya sutures potong akan meletakkan cara.

Memotong tumpul boleh dicapai dengan menyebarkan bilah Gunting antara pesawat tisu atau dengan menggunakan Gunting pembedahan sebagai kuar atau meraih. Pembedahan buta adalah kadang-kadang berguna antara tisu pesawat dari struktur yang penting.

untuk maneuverabilty yang lebih baik dan visibilty menggunakan Gunting melengkung, manakala Gunting lurus pembedahan memberikan kelebihan mekanikal apabila memotong sukar, tisu tebal.

Gunting pembedahan hendaklah digunakan untuk memberi ketepatan kebanyakan & kawalan bagi manuver yang dilakukan. Gunting pembedahan boleh digunakan untuk memotong tajam dan pembedahan yang tumpul.

Gunting pembedahan direka supaya 3 tentera vektor digunakan dalam memotong: tutup, Ricih dan tork. Anda hendak menukar kuasa dari tangan kepada shanks tersebut, maka melalui fulcrum yang ke tepi memotong. Cara bilah-bilah ini datang bersama-sama adalah tentera tutup. Ricih adalah tentera yang menolak satu pisau rata terhadap yang lain semasa penutup. Tork adalah apabila anda menggunakan gerakan yang membawa bersama-sama bilah bilah lain menyentuh. Kebanyakan pembedahan Gunting disediakan supaya pergerakan tangan kanan melanda berkesan menggabungkan Angkatan ini akan mengakibatkan luka yang tepat.

Apabila memotong, untuk kawalan betul & hala tuju, dan crutial untuk memastikan tisu dengan betul kedudukan antara bilah-bilah ini dua dan yang lebih meluas Gunting yang dibuka & adalah tisu yang lebih dekat untuk fulcrum, lebih banyak yang ada di atas ini. Bilakah bilah-bilah ini perlahan-lahan menolak tisu, bunching ia mendahului tindakan memotong bilah-bilah ini. Apabila anda memotong pastikan untuk menyertakan tumpul jenis sudut antara bilah-bilah ini. Kurang Gunting pembedahan mantap tisu, kemudian kurang tepat potong.

Cengkaman yang membuat penggunaan terbaik anda Gunting pembedahan Reka bentuk untuk memberikan kuasa tiga vektor akan mengakibatkan potongan yang bersih, bersih. Pembedahan Gunting paling kerap diadakan dengan tips ibu jari dan jari cincin cincin jari dan tempat jari telunjuk anda berhampiran fulcrum yang shanks itu. Cengkaman ini menyediakan terbesar “tripod” & itu memberikan kestabilan terbaik untuk mengawal hala tuju. Tentera, tork dan penutup; Inilah pegangan yang menyediakan kawalan yang lebih baik. Cengkaman ibu jari & jari hantu yang membolehkan jari telunjuk lebih baik menyokong kedua-dua belah shanks itu. Tip pegang 3-titik ini akan memberikan anda tripod lebih kecil daripada kaedah sebelumnya dan ada, dengan membuat slighty yang tidak stabil.

Memegang Gunting pembedahan dalam usul memotong condong ke hadapan, menggunakan cengkaman ibu jari-Indeks anda. Cengkaman seperti ini, menggunakan sesuatu yang dipanggil dua titik arah kawalan, ini boleh casue untuk pengguna untuk pergi kursus. Walaupun tutup tentera adalah kuat, melakukan semacam ini melanda membuatkan kekuatan tork yang minima dan ricih dapat potong ke depan. Dengan kurang ricih & tork bilah-bilah ini akan cenderung untuk “mengunyah” daripada tisu tebal potong petaknya bersih.

Genggaman jari ibu jari-indeks yang digunakan untuk memotong dalam arah yang songsang. Cengkaman tersebut berlaku 3 titik kawalan arah dengan kestabilan sisian yang baik, namun kuasa tork yang tidak wujud serta daya tork, ini tatic memerlukan pemotongan tolak sebagai kaedah utama.

Cengkaman backhand adalah jenis sedikit variasi dalam genggaman jari ibu jari-cincin & berguna dalam memotong laluan sebelah kanan.

Semua di genggaman kami telah dilindungi setakat telah menarik yang kuat balik berkuat kuasa. cengkaman terbaik adalah jari ibu jari-cincin untuk Tentera arah, tork & Ricih yang lebih baik. Bagi belakang memotong, apabila arahan anda dalam kawalan cengkaman adalah lebih stabil. Di genggaman prevouse 2, apabila digunakan dalam belakang memotong, anda boleh kehilangan kawalan.

Pembedahan Gunting tidak hanya baik perubatan alat bagi tajam yang memotong, pembedahan Gunting dengan Tip-Tip yang sesuai sesuai untuk pembedahan tumpul menyebarkan, kedudukan atau memeriksa. Gunting pembedahan mempunyai satu kelebihan ke atas diri seorang untuk memotong tumpul, kerana berselang-seli tajam & tumpul pembedahan boleh dilakukan tanpa bertukar ke belakang instrumen pembedahan anda. Memotong tumpul merebak selain lapisan tisu. Bahan cementing boleh menjadi sama ada tisu areolar yang biasa, antara lapisan fascial, atau tisu parut dari pembedahan awal.

Dalam pemotongan tumpul lapisan yang terikat dengan tisu parut anda akan menghadapi bahaya di mana tisu parut yang daripadanya merentasi potong satu lapisan. Pembedahan perekatan antara lapisan yang tumpul membuktikan berisiko apabila anda mempunyai kekuatan tegangan lebih banyak daripada lapisan perekatan yang terikat. Parut sesetengah boleh membawa bersama-sama usus & fascia atau parietal pericardium dengan kekuatan tegangan yang lebih besar ke tengah-tengah daripada apa yang ada di dalam atau di dalam di lembar ingkar myocardium. Tumpul pembedahan dalam kes ini mungkin tidak sesuai & menyebabkan sesuatu enterostomy tidak disengajakan atau pintu masuk ke di lembar ingkar myocardium. Oleh itu, adalah berbahaya untuk pembedahan tumpul di mana parut lama melepasi kapal terbang yang semula jadi atau di mana anda melihat sukar parut tisu sudah membentuk yang adalah lebih padat daripada struktur.

Biasanya Bilakah doktor yang memotong menggunakan pembedahan scissors pandangan secara langsung dalam. Buta Gunting Keratan & tumpul pembedahan kadang-kadang boleh menjadi sangat besar kelebihan & boleh tepat & selamat. Kadang-kadang buta pembedahan dilakukan di antara tisu kapal terbang di rantau anatomic dari apa-apa struktur yang kritikal sebagai kapal-kapal besar & saraf. Buta Gunting pembedahan pembedahan adalah kaedah yang hebat untuk membuka sebuah terowong bawah dermis untuk memasukkan satu heterograft lembu semasa mencipta satu fistula (RCMO) dalam arteri.

Buta Gunting pembedahan pembedahan boleh juga diletakkan untuk kelebihan ketika melakukan biopsy payudara yang melalui incisi yang kecil circumareolar. Sukar untuk melihat sisi yang mendalam yang sekaligus breats; tetapi, oleh palpation, menggunakan jari telunjuk kiri sebagai panduan, Gunting pembedahan boleh digunakan untuk circumscribe dan sekaligus di keluarkan.

Manakala mendedahkan salur darah utama oleh pembedahan yang tumpul dengan Gunting, pastikan untuk Daftar berhati-hati apabila melakukan ini, kerana anda boleh usang cawangan dan anak sungai yang kecil. Jika anda menggunakan Gunting pembedahan anda untuk membuat spread yang antara kapal utama, pastikan fokus & tidak membuat sebarang terkoyak cawangan sampingan; Jika anda menyebarkan perpendicular kepada salur darah besar; terus plak perhatian anda. Kedua-dua kaedah, melalui mempunyai kelemahan, boleh digunakan Jika masalah-masalah yang wujud akan difahami.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *