Insiden penyakit kencing manis yang lebih tinggi di tenggara Amerika Syarikat

Insiden penyakit kencing manis yang lebih tinggi di tenggara Amerika Syarikat

Dr. Munsif dilaporkan bahawa kadar kencing manis adalah tinggi di Selatan jika dibandingkan dengan negeri-negeri di barat laut. Antara negeri-negeri lain dengan kadar yang rendah kencing manis ialah Vermont. Kejadian di negeri-negeri ini adalah hingga 10 kes setiap 1000 berbanding 4 hingga 6 kes di barat laut. Data yang sama dilaporkan obesiti dan tidak aktif fizikal.
Wilayah ketidakseimbangan dalam kadar kencing manis telah dilaporkan. Wilayah negara dengan insiden yang lebih tinggi daripada kencing manis menandakan kewujudan alam sekitar faktor-faktor yang mencetuskan apa-apa nombor yang lebih tinggi.
Kencing manis adalah satu masalah kesihatan awam yang utama di Amerika Syarikat dan dunia.
Terdapat 23 juta orang (7.9% daripada jumlah penduduk) yang menderita akibat penyakit kencing manis di Amerika Utara dan 194 juta (5.1% daripada jumlah penduduk) di dunia.
Perbezaan antara insiden dan prevalen penyakit
Kejadian penyakit yang ditakrifkan sebagai berlakunya kes-kes baru penyakit tempoh satu tahun penduduk yang diberikan setiap 1,000 penduduk. Ini adalah berbeza daripada kelaziman penyakit, yang merujuk kepada semua kes penyakit (kes lama dan baru).
Wilayah ketidakseimbangan dalam kadar kencing manis
Di Amerika Syarikat, Negeri-Negeri dengan kadar lebih tinggi diabetes (10.8 kepada 12.8 setiap 1000 penduduk) termasuk bukan sahaja negeri-negeri di Selatan (Alabama, Arkansas, Delaware, Daerah Columbia, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee dan Virginia Barat), tetapi juga Texas dan Arizona dan Puerto Rico. Negeri-Negeri dengan kadar yang lebih rendah (5.0 kepada 7.6 setiap 1,000 penduduk tidak hanya di Barat Laut (Montana, North Dakota, Dakota Selatan dan Wisconsin) tetapi juga Colorado, Ohio, Oregon dan Vermont, dengan Vemont dengan kadar terendah 5 kes bagi setiap 1,000 penduduk. Virginia telah lebih rendah kadar kencing manis, walaupun ia dikelilingi oleh negara-negara dengan banyak insiden yang lebih tinggi.
Diubah suai faktor risiko untuk kencing manis dan korelasi prevalens obesiti dan tidak aktif fizikal dengan geografi
Selatan dan kemudahan tetamu, anda juga akan mempunyai insiden yang lebih tinggi daripada diubah suai faktor risiko bagi diabetes jenis 2, iaitu obesiti dan tidak aktif fizikal. Prevalens obesiti adalah terbesar di Selatan (27.3%) dan paling di Barat Laut (23.1%). Midwest (25.5%) dan Timur Laut adalah di tengah-tengah dengan kekerapan kencing manis. Oleh itu, kadar lebih tinggi kencing manis di Selatan tidak menghairankan. Prevalens obesiti melebihi 30% di tiga negeri-negeri Selatan: Alabama, Mississippi dan Tennessee.
Selatan mempunyai kelaziman yang lebih besar tidak aktif fizikal (17.4%), berbanding dengan Timur Laut (15.7%), Midwest (14.1%) dan Barat (11.2%).
Kesimpulan
Statistik kencing manis mendedahkan ketidakseimbangan Wilayah. Tidak diketahui punca ketidakseimbangan wilayah ini (terutamanya insiden yang lebih tinggi di Selatan). Walau bagaimanapun, ccan inferens yang boleh dibuat dari statistik yang mendedahkan insiden yang lebih tinggi daripada diubah suai faktor risiko untuk kencing manis (obesiti dan tidak aktif fizikal) di dalam kawasan geografi yang sama. Hakcipta Terpelihara (c) 2009 A. N. Munsif Bagasi.
1. Kencing manis panduan, syarikat penerbitan Morristown, P.O. Box 672, Livingston, New Jersey 07039, 2009.
2. Pusat kawalan penyakit (CDC), MMWR 2008; 57 (43); (1169-1173).
3. Geiss LS, Pan L, Cadwell B, Gregg EW, Benjamin SM, Engelgau MM. perubahan dalam kejadian penyakit diabetes dewasa AS, 1997 – 2003. Saya Sblm J bacaan 2006; 30:371-(-) 7.
4. CDC. Negeri khusus prevalens obesiti di kalangan dewasa—Amerika, 2007. MMWR 2008; (57:7658).
5. Knowler tandas, E Barrett-Conner, Fowler SE, et al. pengurangan kadar diabetes jenis 2 dengan campur tangan gaya hidup. J N Engl bacaan 2002; 346:393-(403).
6. PBB – Jabatan untuk maklumat ekonomi dan sosial – penduduk bahagian. Prospek Perbandaran dunia: Semakan tahun 1994. Anggaran dan unjuran penduduk bandar dan luar bandar dan kelompokan bandar. Bangsa-Bangsa Bersatu, New York, 1995. ().
Rujukan URL:
1. Kencing manis panduan – syarikat penerbitan Morristown, P.O. Box 672, Livingston, New Jersey 07039.
2. Pusat kawalan penyakit – Pusat kawalan penyakit dan pencegahan, 1600 Clifton Rd, Atlanta, ga. 30333, Amerika Syarikat
KATA KUNCI
Kencing manis, kadar prevalens obesiti, faktor-faktor risiko
Description/kawalan
Dr. Munsif melaporkan kejadian itu ialah kencing manis yang lebih tinggi di negeri-negeri Selatan Amerika Syarikat berbanding dengan negeri-negeri di barat laut. Antara negeri-negeri lain dengan kadar yang rendah kencing manis ialah Vermont. Kejadian di negeri-negeri ini adalah hingga 10 kes setiap 1000 berbanding 4 hingga 6 kes di barat laut. Data yang sama dilaporkan untuk obesiti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *