Industri dandanan rambut dan badan-badan yang mentadbir

Industri dandanan rambut dan badan-badan yang mentadbir

Industri dandanan rambut pelbagai badan-badan pentadbiran yang bertujuan untuk melindungi pelanggan dan salun rambut

NHF
Pendandan rambut negara Persekutuan (NHF) menyediakan ahli Gunting dengan bantuan dan maklumat untuk industri Tukang kini mempunyai lebih daripada 6,000 orang ahli, yang merangkumi salon yang kecil dan sederhana, termasuk rambut dan salon kecantikan, dan bebas Renters kerusi.

NHF dalam kerja-kerja bagi pihak ahli-ahli untuk meningkatkan profesionalisme dan komitmen kepada industri kecantikan dan rambut. Ahli boleh mendapatkan pelbagai manfaat, termasuk perkhidmatan, produk, khidmat nasihat dan maklumat yang membantu mereka untuk mengembangkan perniagaan mereka, termasuk akses ke sebuah talian bantuan percuma undang-undang, Gunting insurans, kadar diskaun pada lesen PPL. Ia membantu para ahli melalui perwakilan dalam undang-undang dan nasihat pekerjaan.

Jika paparan Gunting yang memang ahli dalam NHF ini bermakna ia lebih baik daripada lain Gunting hujung jalan. Walaupun ia harus diperhatikan bahawa Gunting Rambut sendiri mengambil urusan kontrak dan perniagaan yang serius.

AHT
Persatuan pendandan rambut dan ahli terapi, ditubuhkan pada tahun 1963 oleh sekumpulan guru-guru dandanan rambut sebagai sebuah rangkaian Kebangsaan yang berfikiran seperti pakar-pakar yang bertukar amalan dan sokongan. Ahli-ahli pertubuhan ini lebih terdiri daripada sektor pendidikan untuk mendandan rambut. Antara pensyarah, guru-guru dan penilai yang memegang berkenaan kelayakan mengajar atau bekerja ke arah mencapai kelayakan tersebut. AHT yang memegang initatives latihan Kebangsaan, acara-acara dan demonstrasi pakar di seluruh rangkaian.

HABIA
Pada tahun 1986, Lembaga latihan dandanan rambut (HTB) telah ditubuhkan dengan objektif untuk bekerja dengan majikan, pendidik dan kerajaan untuk menyedia dan melaksanakan program latihan dan pendidikan bagi industri dandanan rambut.

Habia kerajaan yang dilantik piawaian yang menetapkan badan untuk rambut, Salun Kecantikan kuku, spa terapi, rambut jenis barbering dan Afrika, dan mewujudkan standard yang menjadi asas semua kelayakan termasuk NVQs, SVQs, perantisan, Diploma dan asasi ijazah, serta industri kod amalan.

Pada tahun 1997, HTB, HTB Scotland dan pihak berkuasa industri kecantikan (BIA) ditubuhkan, dandanan rambut dan Kecantikan industri kuasa (HABIA) termasuk industri terapi Kecantikan dalam bidang kuasanya. Habia secara rasmi telah dilancarkan oleh Dr Kim Howells, maka Menteri untuk pembelajaran sepanjang hayat, di Pameran Antarabangsa Gunting tahun itu.

Sebelum 2001, organisasi adalah yang disebut dengan singkatan, HABIA, dan pada akhir tahun 2004 keputusan tersebut dibuat secara rasminya menjadikan nama Syarikat Habia. Pada masa ini, kuku Perkhidmatan dan spa terapi telah ditambah untuk menghantar Habia di.

Habia secara rasmi diiktiraf oleh Kerajaan sebagai sebuah negara latihan organisasi (NUNTUK) sehingga ia telah dimansuhkan pada tahun 2001. Pada masa ini, Habia diiktiraf oleh Kerajaan sebagai badan penetapan piawaian untuk rambut, Kecantikan, kuku dan Kesihatan sektor (termasuk barbering dan Caribbean Afrika rambut). Tanggungjawab utama bagi badan-badan piawaian persekitaran termasuk sektor penyelidikan dan maklumat, standard pekerjaan Kebangsaan, kelayakan strategi dan pembelajaran rangka kerja. Titik pusat hubungan untuk maklumat, Habia menyediakan bimbingan kerjaya, pembangunan perniagaan, perundangan, Keselamatan Gunting dan peluang yang saksama dan bertanggungjawab kepada Kerajaan mengenai isu-isu industri seperti pendidikan dan kemahiran.

Habia menimbulkan profil industri melalui akhbar dan media, dan pelabuhan persinggahan yang pertama bagi organisasi berita dan penyiaran bahan berita dan maklumat latar belakang.

Habia juga menyampaikan penyelesaian terus ke:
Salun – untuk membantu mereka memahami undang-undang yang kompleks seperti undang-undang Kesihatan & Keselamatan dan pekerjaan, meningkatkan pengekalan pelanggan dan meningkatkan prestasi perniagaan;
kakitangan – untuk mendapat kemahiran yang majikan perlu tinggal sehingga tarikh dengan permintaan pelanggan dan teknik untuk tempahan, peralatan dan produk, serta di mana untuk pergi untuk mencapai pembelajaran dan sesuai kelayakan;
jurulatih – memberi kelayakan dengan latihan manual sokongan dan program-program pengajaran yang berjaya termasuk induksi dan penilaian awal;
pelajar – oleh menawarkan buku-buku dan panduan yang berkaitan secara langsung dengan pengajian mereka mengajar, dan memberikan khidmat nasihat tentang kerjaya dan kelayakan.

HABIA adalah sangat serupa NHF dalam sokongan untuk Salun dan individu.

Masa hadapan bagi Persatuan Tukang
Pendaftaran Negeri sedang seperti suatu keperluan yang boleh didapati untuk salun rambut yang bergerak ke hadapan untuk menggalakkan amalan terbaik dan berbaloi sehingga industri

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *