India yang lebih baik dengan memberi pendidikan bagi kanak-kanak (setinggan)

India yang lebih baik dengan memberi pendidikan bagi kanak-kanak (setinggan)

India ialah sebuah negara membangun. Faktor utama yang menjadikan India sebuah negara yang membangun ialah bidang pendidikan yang lemah membawa kepada buta huruf dan seterusnya kemiskinan. Ini adalah masalah utama dua India menghadapi pada masa ini. Lebih daripada 80% penduduk India bergantung pada pertanian dan daripada jumlah ini; kira-kira 60 peratus penduduk adalah buta huruf. Oleh itu, semua masalah yang utama adalah buta huruf.

Ia adalah sangat penting bahawa perempuan menjadi berpendidikan supaya mereka boleh memainkan peranan penting dalam pembentukan watak anak-anak mereka apabila perempuan dididik dia mencapai pengetahuan, kuasa keuntungan yang membantu pembangunan dalam dirinya.Apabila dia mempunyai Keluarga, ia akan mempengaruhi kehidupan keluarga dalam pelbagai cara. Ini membantu masyarakat untuk memperbaiki dan membangunkan dalam semua aspek.Ini secara beransur-ansur membawa negara ini untuk maju dan mencapai matlamatnya. Apabila seorang wanita berpendidikan, dia membantu mendidik banyak generasi melalui pengetahuan dan bakat beliau sendiri. Justeru itu, Literasi dan pendidikan yang baik boleh menyelesaikan banyak masalah negara-negara membangun.Dalam semua aspek pendidikan merupakan satu faktor penting yang membantu dalam membawa pelbagai perubahan kepada diri kita sendiri sebagai manusia dan juga kepada masyarakat. Melalui pendidikan, kita boleh mencapai apa yang kita mahu dan boleh bekerja untuk menyelamatkan sumber-sumber berharga kami untuk memenuhi permintaan penduduk yang semakin meningkat.

Seperti yang disebutkan tadi, kemiskinan adalah salah satu masalah utama yang India. Apabila bercakap mengenai penduduk perkara yang pertama yang datang ke minda kita adalah pentadbiran di India. Semalam penduduk kawasan sesak membuat kira-kira 60% daripada penduduk di Mumbai yang kira-kira 7 juta orang. Pentadbiran ini terutamanya merebak ke kawasan-kawasan jiran Byculla, seperti: Parel, Mahim Creek, Dadar dan Matunga serta di mana-mana lain mereka boleh mencari ruangan, bahkan di jalan-jalan. Syarat-syarat pentadbiran itu adalah mengerikan. Penduduk kawasan sesak sentiasa perlu berurusan dengan isu-isu seperti, kekurangan air, tiada sisa kumbahan atau kemudahan sisa pepejal, penghijrahan berterusan, kekurangan pengangkutan awam, pendidikan yang miskin, kekurangan perumahan dan pencemaran. Kematian bayi adalah sangat tinggi di kawasan luar bandar di India di mana terdapat kemudahan-kemudahan yang ada.

Untuk menangani gejala tersebut daripada kemiskinan dan buta huruf, banyak NGO di India telah datang dengan program-program yang mana memberi pendidikan bagi kanak-kanak (setinggan).

NGO ini memberikan semua pelajar pendidikan percuma termasuk bahan-bahan kajian yang percuma, percuma seragam dan percuma sekali-sekala pemeriksaan perubatan. Beberapa NGO menjalankan sekolah di pelbagai bandar pentadbiran dengan bantuan asing. Mereka akan memainkan peranan utama dalam pendidikan sekadar untuk kanak-kanak (setinggan) tetapi sentiasa ada soalan tentang standard pendidikan di sekolah-sekolah tersebut kerana terdapat kekurangan pemantauan yang kerap, bahan-bahan pendidikan dan tenaga kerja mahir. Kerajaan India juga memainkan peranan penting dalam menyediakan pendidikan bagi kanak-kanak (setinggan). Ia juga telah mengumumkan bahawa Skim kebajikan yang baru telah diwujudkan, yang akan berkuatkuasa serta-merta menghapuskan dan membasmi, semua masalah kawasan kanak-kanak, termasuk kemiskinan, kekurangan kemudahan pendidikan dan Kesihatan, buruh kanak-kanak dan penderaan. Program ini juga menumpukan kepada menyediakan pendidikan untuk anak (setinggan), yang boleh membuat kehidupan yang layak untuk diri mereka sendiri pada masa akan datang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *